< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Bableves, a nagy kedvenc

| Mobile | RSS

Bableves, a nagy kedvenc

2013. február 26. | 93 hozzászólás | Konyhaművészet


A téli és kora tavaszi menü sztárja, a világszerte ismert és kedvelt bableves. Az egyik legrégebbi alapanyagnak számító szárazbab sok-sok ínséges időszakon segítette át az emberiséget, mivel ebből a könnyedén tárolható, energiában gazdag alapanyagból sokféle egytálételt, illetve levest készíthetünk.

A bableveshez sokféle szárazbabot felhasználhatunk. A magyar bablevesek nagy százaléka tarkababból készül, de használhatunk vesebabot, gyöngybabot, lóbabot vagy vörös babot is. Többféle babot is felhasználhatunk a leves készítéséhez, ilyenkor azonban számolni kell azzal, hogy az eltérő méterű babok nem egy időben fognak megfőni, tehát más-más időpontban kell a leveshez adnunk őket.

Többféle babból is készülhet, de a főzési idejük eltérő lehet!

A babbal készülő levesekhez leggyakrabban gyökérzöldségeket, illetve más hüvelyeseket társítanak, majd az így kapott fogást kissé besűrítik. A bablevest nem csak rántással és habarással sűríthetjük. Belefőtt krumpli pépesítésével, illetve a bableves egy részének turmixolásával egészségesebb módon is tartalmassá tehetjük a levest. A bablevesnek jól állnak a zöldfűszerek, adhatunk hozzá tárkonyt, majorannát, de akár petrezselyemmel vagy kaporral is készíthetjük. Készíthetünk paradicsomos alapon nyugvó bablevest is.

Tejfölösen-tárkonyosan is nagyon finom a bableves

Az ízvilágába belefér, ha némi citrommal vagy ecettel savanyítjuk, vagy csupán egy kis tejfölös habarással adjuk meg a karakterét. Ha mexikói hangulatban vagyunk, akkor a bableveshez nyugodtan adhatunk némi reszelt cheddart is, illetve fokozhatjuk az erejét chilivel.

A gyökérzöldségek mellett kerülhet a bab mellé káposzta, illetve sokfajta hússal is gazdagítható a bableves. Leggyakrabban valamilyen füstölt húst szokás tenni bele, például csülköt vagy oldalast, de egy szál füstölt kolbász vagy darabka szalonnabőr is megadja a magyaros bableves hangulatát.

A sok zöldség mellett szalonnával is gazdagíthatjuk

A bablevest kínálhatjuk tányérban vagy akár cipóban is. Ha tányérban kínáljuk, akkor javasolt mellé valamilyen kenyeret is tálalni, de tészta gyanánt kerülhet a levesbe nokedli, krumpligombóc vagy csipetke is.

A bableves elkészítése számos módon történhet, azt azonban minden esetben érdemes betartani, hogy a főzéshez felhasználandó babot 10-12 órára vízbe kell áztatni. Persze a bab megfő vízben áztatás nélkül is, csak sokkal hosszabb idő alatt, ami egy cseppet sem energiatakarékos, arról nem is beszélve, hogy a többi alapanyag főzési ideje jóval a babé alatt marad.

Az áztatás azonban nem csak a főzési idő lerövidítését szolgálja, hanem azt is, hogy a bab közül kimossuk az esetleges szennyeződéseket, köveket. A megmosott, kiválogatott babot legegyszerűbb éjszaka áztatni, így reggelre, a főzés kezdetére tökéletes lesz.

A toszkán bableves sok zöldséggel készül

Az a híres Jókai féle bableves

Az egytálételnek is beillő bablevesnek a magyarok számára van egy különösen kedvelt változata, a Jókai bableves, amely csak kicsit tér ez a klasszikus bablevestől, mégis teljesen más karakterrel bír. A jó ételeket kedvelő és a babot különösen szerető író gyakorta készítette magának ezt az ételt, amit állítólag először Füreden, egy nyaralás alkalmával készítettet el. Jókai bablevesében helyt kapott a füstölt köröm, a kolbász, a tejföl és csipetke is, így teremtvén egy új és azóta méltán népszerű fogást.

A Svábhegyen élő, majd a Feszty családnál lakó Jókai Mór – a nagy mesemondó és igen csak nagy gourmand – sokszor tartott nagy vendégségeket, ahol gyakorta került az asztalra a bableves disznókörömmel, azaz a róla elkeresztelt Jókai-bableves. Jókai olyannyira ragaszkodott a babhoz, hogy még Lisztet is babos étellel látta vendégül, gondolván, hogy az idős művésznek gondjai lehetnek a rágósabb falatokkal.

A Jókai-bablevest manapság már ritkán készítik malackörömmel, de a füstölt csülök semmilyen körülmények között nem hiányozhat ebből a levesből

Mint látható, Jókai nem csak szerette a jó ételeket, hanem kifejezett érzéke volt a gasztronómiai újításokhoz is. Így lehetséges, hogy a Jókai-bablevesen kívül még több étel megreformálása is a nevéhez fűződik. Létezik Jókai-féle töltött paprika, Jókai mód készített borjújava, illetve Jókai torta is.
Csülkös bableves

Hozzávalók:
50 dkg tarkabab
1 tisztes füstölt csülök
1 szál füstölt kolbász vagy debreceni
3 gerezd fokhagyma
10 szem fekete bors
5 szál közepes sárgarépa
3 szál közepes fehérrépa
2 babérlevél
1 tisztes vöröshagyma

Elkészítés: Előző este beáztatom a csülköt és a babot, majd másnap reggel friss vízben elkezdem főzni a csülköt. Amikor már félig megfőtt, akkor kiszedtem a léből, félreteszem. A lébe beleöntöm a babot, a fokhagymagerezdeket, a babérleveleket, és fűszertojásban melléeresztem a borsot. A csülköt óvatosan szétboncolom, kockára vágom és visszateszem a levesbe. Megpucolom a répákat, és akkor teszem a hozzá a leveshez, mikor már félig megfőttek a babok.
A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, rántást készítek belőle, paprikázom. Hozzáadom a leveshez. 1 tojásból, lisztből és egy kis sóból tésztát készítek és csipetkét szaggatok.
Amikor már minden alkotóelem puha és a kis tésztagyöngyök is ott lebegnek a felszínen, akkor mustárt, sót és egy kis tejfölt adok a leveshez.

A kolbász vagy debreceni se maradjon ki belőle 🙂 A kolbász vagy debreceni se maradjon ki belőle 🙂

forrás:mindmegette.hu

Leave a Reply 2263 megnézve, 1 alkalommal mai nap |