< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: „Az aknákat kiküszöbölendő mindenképpen a kétharmadra kell törekedni”

| Mobile | RSS

„Az aknákat kiküszöbölendő mindenképpen a kétharmadra kell törekedni”

A demokratikus ellenzéki térfél képviselői abban egyetértenek, hogy sima, feles győzelem esetén nagyon nehéz lesz kormányozni és megismétlődhet az, ami Szlovákiában Iveta Radičová kormányával. Arról már megoszlanak a vélemények, hogy a Fidesz-kompatibilis praktikákat használhatja-e egy új kormány.

A legfrissebb hírekért, kommentekért, fotókért és részletekért csatlakozzon és olvassa az atv.hu Facebook oldalát, ahol a csatornával kapcsolatos háttérinformációkhoz is hozzájuthat! A legfrissebb videókért pedig ne mulassza el meglátogatni és feliratkozni a folyamatosan frissülő YouTube csatornánkra!

Parlamenti tudósítónk felállított egy premisszát. Eszerint a következő parlamenti választáson a demokratikus ellenzéki pártok együtt szűken, de abszolút többséget szereznek, viszont a Fidesz-KDNP megszerzi a mandátumok több mint egyharmadát és a Jobbik is bekerül.

Emellett Fidesz-közeli a köztársasági elnöktől a legfőbb ügyészen, a Költségvetési Tanács, a Magyar Nemzeti Bank, a médiatanács és az Állami Számvevőszék elnökén át az Alkotmánybíróság tagjainak többségéig számos, nem kormányzati kulcspozícióban lévő ember, a köztisztviselői kar nagy része szintén a mostani kormánypártok fele húz, bonusként pedig a Békemenet uralja a pesti utcát. Hogy fog ilyen körülmények között kormányozni a Mesterházy-, vagy talán Bajnai-, esetleg valaki teljesen más által vezetett kormány?

A megszólított politikusok nem voltak boldogok a kérdéstől.

„Azért szeretek magával beszélgetni, mert mindig sikerül feltennie azt a kérdést, amire a lehető legkevésbé vagyok felkészülve” – dicsérte meg (?) parlamenti tudósítónkat egy ismert szocialista képviselő. „Ez a lehetőség teljesen fennáll” – tette hozzá, érzékeltetve, hogy halvány lila dunsztja sincs, mi ebben az esetben a teendő. A helyzetet fokozandó, az ellenzéki politikus annak a félelmének adott hangot, hogy egy ilyen helyzetből a Jobbik jöhet ki győztesen. A Jobbik ugyanis joggal hangoztathatja, hogy ők még nem voltak kormányon. Kérdésünkre, hogy a Jobbik miért jobban, mint az LMP, nem kaptunk egyértelmű választ. A szocialista képviselő szerint a Fidesz-közeli vezető tisztviselőket le lehet úgy váltani, mint ahogy a Fidesz tette azt Baka Andrással, hogy tudniillik a Legfelsőbb Bíróság nevét Kúriára magyarosította.

„Erre nem lehet felkészülni. Állati nehéz lesz” – reagált felvetésünkre a Demokratikus Koalíció egyik vezetője. „Nagyon fegyelmezett, a koalíciós partnerek részéről együttműködő, a kibeszélést elfelejtő kormányzásra lenne szükség ilyen helyzetben, nem olyanra, mint amilyen az SZDSZ-MSZP koalíció volt” – tette hozzá. A politikus múlt keddi Gyurcsány-beszédben is megpendített Radičová-Fico szindrómára hívta fel a figyelmet, vagyis, hogy egy tarka koalíció megbuktatja az Orbán-kormányt, folyamatos belső feszültségektől terhesen kormányoz, majd szétesik, az Orbán-kormány pedig visszatér. „Már csak ezért is kéne kétharmaddal győzni” – tette hozzá.

„A aknákat kiküszöbölendő mindenképpen a kétharmadra kell törekedni” a Párbeszéd Magyarországért egyik képviselője szerint is. „Ha még sincs meg, új helyzet áll elő” – fogalmazott. Teljesen szinkronban DK-s képviselőtársával közölte: egy ilyen helyzet nagyon sok kompromisszumot kívánna meg a kormánypártoktól, nehogy a szlovák példa megismétlődjék Magyarországon. „Azt viszont nem szabad megtenni, hogy a Legfőbb Ügyészséget átnevezzük Legfelsőbb Ügyészségnek és így elmozdítjuk Polt Pétert. Ezzel a Fidesz szintjére süllyednénk” – mondott ellent legelső, szocialista interjúalanyunknak. Úgy vélte: ha a Fidesz – akárcsak enyhe – vereséget szenved, a párton belül elindul egy erjedés, Orbán Viktor most kikezdhetetlen párton belüli pozíciója meggyengül és a fideszes képviselők egy részével a demokrata pártok akár alkotmányozhatnak is. A már idézett DK-s politikus – 2002-re és 2006-ra emlékeztetve – ezt kizártnak tartja: „Orbán teljesen egyeduralkodó a Fideszen belül. Nem látszik senki, aki felvehetné vele a versenyt.”

Az írásunk elején idézett szocialista képviselő ötletét azonban egy másik MSZP-s politikustól is visszahallottuk. „Az innovációnak teret lehet engedni” – fogalmazott a Fidesz-közeli intézményi vezetők elmozdításával kapcsolatban. Ugyanő DK-s politikustársának azt a gondolatát ismételte meg, hogy a koalíciós partnereknek nagyon együtt kell működniük, „nem úgy, ahogy azt az MSZP-SZDSZ koalíciók csinálták anno”. A 2013. október 23-i tüntetésen már be kéne mutatni a demokratikus ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjét – tette hozzá.

atv.hu, Szegő Péter

Leave a Reply 734 megnézve, 1 alkalommal mai nap |