< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hazudnak a nyugdíjakról

| Mobile | RSS

Hazudnak a nyugdíjakról

2013. február 28. | hozzászólás | Közélet

Mindenáron a szocialisták ellen akarja hangolni a nyugdíjasokat a Fidesz, Selmeczi Gabriella most a nyugdíjadóval kapcsolatban akarja megvédeni az időseket. Szerinte pártja mentette meg az ellátást az adóztatástól, ám arról hallgat, hogy a korhatár előttiektől elvették a nyugdíjat, a szolgálati járandóságot pedig megadóztatták.

A korábbi, 1997-es törvény pedig arról szólt, hogy a magánnyugdíj-pénztári reform részeként a nettó átlagkereset helyett a bruttó – tehát magasabb – átlagkereset legyen az időskori ellátás számításának alapja.

Hazugsággal és féligazságokkal akarja megnyerni a nyugdíjasokat a kormány. Ismét slágertéma lett az ellátások megadóztatásának kérdése, mintha a szocialisták egyik napról a másikra adó alá akarnák vonni a járandóságot. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője hétfőn ismét “védelmébe” vette az időseket, amikor azt mondta, az elmúlt időszakban a Gyurcsány-Bajnai kormányok volt képviselői programjuk egyre több részletét bontják ki, így kiderült, újból megadóztatnák a nyugdíjakat. Kijelentette, ez utóbbit egyszer ezt már törvénybe foglalták és 2013. január elsejétől lépett volna hatályba, ha Balog Zoltán előterjesztésére nem lépnek az ügyben. Ám éppen az Orbán-kormány találta ki a nyugdíjadó ötletét, igaz másképp, mint azt a Horn-kormány idején az MSZP gondolta. Az öregségi korhatár alatt lévők nyugdíját elvették, és korhatár előtti ellátásra nevezték át a járandóságot. Arra már ki lehetett vetni az adót, és ezt sajátosan meg is tették. A rendvédelmi dolgozók szolgálati ellátásával kapcsolatban például a napokban derült ki, hogy ebből levonnak 16 százalékot, amit nem adónak, hanem “csökkentésnek” hívnak.

Az MSZP által elfogadott törvény egészen másról szólt. Még 1997-ben a magánnyugdíjpénztárakat megteremtő reform részeként gondolta a Horn-kormány úgy, a gazdasági helyzet 2013-ra már lehetővé teszi, hogy a nettó átlagkereset helyett a havi bruttó átlagkereset legyen az időskori ellátás számításának alapja. Azt feltételezték, addigra kialakul egy stabil adórendszer, és beérik a magánnyugdíj-pénztári reform is. Az idősek tehát két helyről kapnak nyugdíjat, az egyiket a társadalombiztosítási, a másikat a magánnyugdíjpénztári szolgáltatás garantálja – legalábbis így tervezték. Ekkor még úgy gondolták, az összeg 75 százalékát az állami, 25-öt pedig magánpénztári megtakarítás fedezi.

A törvény úgy szólt, hogy a nettó kereset helyett a bruttóból számolják 2013-tól a tb-nyugdíjakat, ami feltételezte azt is, hogy az adószabály előírja ennek részleteit. Azokra, akik nem választottak magánpénztárat, más számítások vonatkoztak volna. A részletszabályokat azonban soha nem dolgozták ki, ezért nem is lehet megítélni, hogy milyen hatása lett volna ennek a rendszernek.
A törvényt nem léptette életbe a Fidesz-kormány, miután nyugdíjügyben a korábbi ígéretével szemben semmi érdemi reformot nem tudott kimunkálni, csak az ötletelés szintjéig jutottak. Sőt, megszüntették a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert is. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az úgynevezett “input” oldalon ma is adóznak az ellátások, hiszen amikor valaki nyugdíjba megy, és megállapítják a pénzét, akkor az adott évekre vonatkozó keresetéből levonják az adót és a járulékokat. Így lesz a bruttó keresetekből nettó, abból pedig nyugdíjösszeg. Ha a végösszegből újra adót kellene vonni, akkor a nyugdíjasok kétszer adóznának.

Selmeczi egyébként arról is beszélt, hogy a Gyurcsány-Bajnai szövetség külföldi pénzügyi körök nyomásának eleget téve már egyszer elvett egyhavi nyugdíjat. Azt nem említette, hogy az OECD egyik korábbi gyűlésén éppen Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott úgy: “létrehoztunk egy teljesen új nyugdíjrendszert, meggyőztük az embereket, hogy le kell mondani egy hónapnyi fizetésről, egy hónapnyi nyugdíjról.” Azt sem említette, hogy a 13. havi nyugdíjat egyfajta plusz ellátásként a szocialista kormány vezette be, visszavonásával pedig még az idősek közül is sokan egyetértettek. Arról is hallgatott, hogy Orbán Viktor 14. havi ellátást is ígért, ám ezt soha nem vezették be, sőt, még a plusz egy havi juttatást sem állították vissza.

szerztő:Muhari Judit / Népszava

Leave a Reply 744 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: