< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Roma Szakkollégiumi program indul Pécsen

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Roma Szakkollégiumi program indul Pécsen

2013. február 28. | 1 Hozzászólás | EE Minisztériuma

Hatalmas lehetőség a szakkollégiumi hálózat működése a roma fiatalok élethivatásának megtalálásában és identitásuk megőrzésében – jelentette ki Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára Pécsen, annak a programnak a megnyitóján, amely a hátrányos helyzetű hallgatóknak nyújt segítséget egyetemi tanulmányaik sikeres elvégzéséhez. A helyettes államtitkár hozzátette, a szakkollégiumok segítenek megtalálni a fiataloknak azt az utat, “ami személy szerint nekik lett kikövezve”.

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Wlislocki Henrik Szakkollégiumának szakmai programja 2013 februárjában indul és 2015 júniusában zárul, amely időszakban legalább 28 szakkollégista számára nyújtanak széleskörű szolgáltatást. Az Új Széchényi Terv keretében megvalósuló pályázatra közel 240 millió forintot nyert az intézmény.

A Roma Szakkollégiumi program feladata, hogy olyan, cigány identitásukat vállaló fiatalokat neveljenek, akik példaképei lesznek társaiknak. Az intézmény hozzájárul a közéleti feladatvállalás iránt elkötelezett, aktív társadalmi párbeszédet folytató roma értelmiségiek formálódásához, akik a szakmai kiválóságot ötvözik a társadalmi és szociális kérdések iránti érzékenységgel.

A kormányzat által teremtett egymásba kapcsolódó, több szinten összeérő programokból szőtt oktatási esélyegyenlőségi hálónak – amely egészen a kisgyerek kortól a diplomához jutásig segíti a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok felzárkózását – az egyik része a Roma Szakkollégiumi program.

A Roma Szakkollégiumoknak a magyarországi cigányság felzárkózása, a jövőt építő cigány értelmiség képzése a célja, amelyre hazai forrásból 120 millió forint állt rendelkezésre. 2012-ben uniós forrásból 1,15 milliárd forintra lehetett pályázni. Az öt már működő Keresztény Roma Szakkollégium mellé a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem csatlakozott.

Budapest, 2013. február 28.

Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

Leave a Reply 861 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: