< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG SAJTÓKÖZLEMÉNY

| Mobile | RSS

TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG SAJTÓKÖZLEMÉNY

2013. február 28. | hozzászólás | Közélet

A kormány új településfejlesztési programjával mindenki jól jár

A komplex telepprogram keretében indult útjára a nemrégiben Raoul Wallenberg díjat nyert Baks település „A jövőnek dolgozunk” elnevezésű fejlesztési programja. A kezdeményezés a település szinte valamennyi mélyszegénységben élő családja számára komplex lakhatási és képzéssel egybekötött munkaerő-piaci támogatást nyújt. A Csongrád megyei település 150 millió forintból valósítja meg programját, amelynek a képzésen és foglakoztatáson túl közösségi terek létrehozása is célja. A projekt megnyitóján a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság is képviselte magát, mert példaértékűnek és követendőnek tartja a kezdeményezést, hiszen a közösségteremtő programok erősítik a roma-nem roma lakosság közötti kapcsolatokat, a település fejlődésével pedig valamennyi lakos jól jár.

Korábban a telepfelszámolás elsősorban a telep „ledózerolásáról” szólt. Hiányoztak illetve nem voltak kellően hatékonyak az egyének humán felkészítésére irányuló program elemek. A telepeken élők nem voltak kellően felkészítve az új élethelyzetre. A jelenleg futó programoknál figyelembe vették a fenntarthatóságot, valamint a közösségi és az egyén szempontjait. A szegregátumokban élők maguk is aktív részesei lettek a változásoknak. Az elkülönített lakókörnyezetből adódó problémák egyszerre sújtják az ott élő roma és nem roma családokat. A telepeken élő lakosság helyzetének változása egyaránt igényli sokféle eszköz és közszolgáltatás összehangolt, folyamatos biztosítását, és a helyi közösség aktív részvételét. Minden be nem fektetett forint újabb és növekvő terhet ró a következő generációkra.

A 4,7 milliárdos uniós forrásból támogatott komplex telepprogram a Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégiával összhangban került kialakításra, A támogatás célja a szegregált lakókörnyezetben, mélyszegénységben élő hátrányos helyzetű emberek társadalmi felzárkózásának és integrációjának segítése. A szegregátumokban élők körében olyan több generáción át mélyülő hátrányok halmozódtak fel, amelyek kezelése az érintettek és a települések önerejéből – külső segítség nélkül – mára lehetetlenné vált. A komplex telep-program a hátrányoknak felszámolása, enyhítése érdekében szociális, közösség-fejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemeket tartalmaz, továbbá elősegíti a telepszerű környezetben élők lakhatási körülményeinek javítását.

Budapest, 2012. február 27.

Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság
H-1054 Budapest, Báthory u. 10.

Leave a Reply 761 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: