< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Középpontban az élelmiszervizsgálat a CCMAS budapesti ülésén

| Mobile | RSS

Középpontban az élelmiszervizsgálat a CCMAS budapesti ülésén

2013. március 4. | hozzászólás | nébih

2013. március 4-8. között Budapesten ülésezik a FAO/WHO Codex Alimentarius (Codex) Analitikai és Mintavételi Módszerekkel foglalkozó Codex Szakbizottsága (CCMAS, Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által szervezett eseményen közel kétszáz szakértő vesz részt a világ minden részéről, hogy élelmiszer-mintavételi és analitikai módszerekkel kapcsolatos nemzetközi dokumentumokat dolgozzanak ki.

A Codex Alimentariust az ENSZ két szakosított szervezete, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hozta létre. Feladata, hogy olyan szabványokat, gyakorlati szabályokat és útmutatókat dolgozzon ki, amelyek keretet adnak a fogyasztók biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel való ellátásához, illetve megteremtik a tisztességes élelmiszer kereskedelem hátterét is.

A Codex egyik nagy jelentőségű szakbizottsága az analitikai és mintavételi módszerekkel foglalkozó CCMAS szakbizottság, melynek házigazdája 1972 óta Magyarország.

A Codex Alimentarius 50 éve alakult, így kiemelt figyelem övezi a budapesti rendezvényt, melyet Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitott meg március 4-én. A fél évszázados évforduló alkalmából 2013. március 5-én emlékülést is tartanak, ahol dr. Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke köszönti a megjelenteket, és előadást tart a Codex hazánkba látogató alelnöke, Awilo Ochieng Pernet is.

A FAO/WHO Codex Alimentarius tevékenységéről, feladatairól magyar nyelven részletes tájékoztatást találnak a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeleti weboldalán, illetve a NÉBiH Codex Alimentarius menüpontja alatt.

A budapesti szakbizottsági üléssel kapcsolatban további angol nyelvű tájékoztató anyagokat és szakmai információkat tölthetnek le az érdeklődők a NÉBiH-ÉKI CCMAS 2013 folyamatosan frissülő oldaláról.


Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság

Leave a Reply 1657 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: