< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Szaniszló kitüntetése legitimálja a gyűlöletkeltést

| Mobile | RSS

Szaniszló kitüntetése legitimálja a gyűlöletkeltést

2013. március 15. | hozzászólás | Kultúra

Megütközést keltett, hogy Balog Zoltán miniszter állami kitüntetést adott át egy olyan újságírónak, akiről még az NMHH Médiatanácsa is úgy vélte, hogy megjegyzései alkalmasak a romák elleni kirekesztésre.

Balog Zoltán erőforrás miniszter csütörtökön Táncsics Mihály-díjat adott át Szaniszló Ferencnek, az Echo TV műsorvezetőjének. A díjat az újságírói tevékenység elismerésére alapították 1990-ben, a kitüntetett 400 ezer forintot, az adományozást igazoló okiratot és érmet kap.

Halász János javasolta Szaniszlót

Szaniszló Ferencnek 2008 óta megy a Világ-panoráma című külpolitikai műsora, egy 2009-es adásban arról beszélt, hogy a világnak fel kell készülnie a zsidók áttelepítésre, ha Izraelben elfogy a kőolaj, de “hol van még hely, ahol szeretnék őket?” – tette fel a kérdést. 2011 márciusában ingyenélő emberszabású majmoknak nevezte a cigányokat, amiért az NMHH bírsággal sújtotta a tévécsatornát, tavaly szeptemberben pedig azt állította, hogy a vörösiszap-katasztrófát az IMF okozta, és NATO-gépekkel bombázták a tározót.

Az Index megkérdezte az EMMI-t, hogy ki javasolta díjra az összeesküvés-elméleteiről és kirekesztő megjegyzéseiről közismert újságírót és miért gondolta úgy a miniszter, hogy meg is érdemli Szaniszló a legrangosabb állami újságíróknak alapított díjat. A minisztérium este hat órakor megküldött válasza szerint “a miniszter által a szakmai szervezetek javaslatai alapján felkért bizottság idén a kiosztható három Táncsics Mihály-díjra csupán egy kedvezményezettet nevezett meg. Ezért a miniszter a további jelöltek közül Táncsis-díjat adományozott a kulturális államtitkár javaslatára Szaniszló Ferencnek és Vertse Márta Ágnesnek. Szaniszló Ferencet az egyik országos újságíró-szervezet jelölte a díjra”.

Nyílt hadüzenet

A kisebbségi jogvédők azonban felháborodtak a kitüntetés miatt. Setét Jenő, az Ide tartozunk! – Roma Közösségi Hálózat vezetője, civil polgárjogi aktivista az Indexnek elmondta, hogy “megdöbbenéssel töltött el a hír, hogy Szaniszló állami kitüntetést kap. Az a Szaniszló, aki szerint egy nemzetközi összeeesküvés irányítja a jelenlegi magyar kormányt is, aki folyamatosan konfliktust szít a szomszéd országokkal, és aki megengedhetetlen uszító módon nyilatkozik a romákról. Balog Zoltán újabb hibát követett el, miután februárban egyenlőség jelet tett Olaszliszka és Tatárszentgyörgy közé, egy köztörvényes bűncselekményt összekapcsolva a magyarországi romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságokkal”.

Horváth Aladár polgárjogi aktivista úgy reagált a hírre, hogy “Szaniszló nézeteit én egy harmadosztályú, avítt nyilaskeresztes gondolkodásmódnak tartom, amelyik kormány az ő munkásságát Táncsics-díjjal jutalmazza – szegény Táncsics aligha gondolhatta, hogy az ő nevével fémjelzett díjat egy nyilas is megkaphatja – arról a kormányról sincs jobb véleményem. Mindez március 15-e és a március 21-ei antirasszista világnap előtt komoly figyelmeztetés, hogy ez az egykor köztársaságként funcionáló ország jelen kormányzata hogyan viszonyul hozzánk. Ez egy nyílt hadüzenet egy agyontaposott, megalázott nép felé. De legalább egy kicsit lehetnének színvonalasabbak, hogy a fasiszta gondolkodásúak közül ne a leggyengébbet tüntessék ki”.

Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy “azzal, hogy a magyar kormány magas állami kitüntetésben részesítette az Echo TV műsorvezetőjét, gyakorlatilag legitimálja a kisebbségekkel, jelesül a romákkal szembeni kirekesztést és gyűlöletkeltést. Szaniszló Ferenc ebben az ominózus adásban egy népcsoport elleni uszítást valósított meg, amit az NMHH is büntetett, de kirekesztő kijelentéseket rendszeresen tesz a műsorában a romák és a zsidók ellen is. A NEKI tiltakozik a felháborító döntés miatt”.

Cigányterrorizmusról beszélt

Mint ismert, a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda 2011 márciusában tett bejelentést az NMHH-nál az Echo Tv “Világ-panoráma” műsorában elhangzottak miatt. A jogvédő iroda állítása szerint Szaniszló Ferenc műsorvezető olyan nyílt, rasszista kijelentésekkel és fordulatokkal élt, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy fokozzák a roma nézőkben a kirekesztettség és megalázottság érzését.

A műsorvezető többek között kijelentette, hogy Magyarországon “cigányterrorizmus” folyik, a “valójában munkanélküli, ingyenélő emberszabású elveszíti emberségét, emberarcát”, majd megfogalmazta azt is, hogy “a végén valakinek, valakiknek innen menniük kell”.

Az NMHH Médiatanács a bejelentést követően megvizsgálta a műsort, és 2011 szeptemberében 500 ezer forintos bírságot szabott ki az Echo TV-re, mivel a médiaszolgáltató megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására, valamint a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

Mint a Médiatanács határozatában olvasható “a műsorszámban szereplő gyülölködő kifejezések az emberek egyenlőségének demokratikus szabályát támadják, az egyenlő emberi méltóság jogát tagadják, származási alapon tesznek különbséget az emberek értéke, méltósága között, egyes társadalmi csoportokat másodrendűnek ítélve a többihez képest… Ezen kifejezések nem tekinthetők véleménynek, miután pusztán sérelem okozását célozzák”.

Az Index megkérdezte az NMHH-tól, hogy más beadvány érkezett-e Szaniszló Ferenc műsorával kapcsolatában, kérdésünkre nemleges választ kaptunk.

A MÚOSZ-nak nincs köze hozzá

A Táncsics Mihály-díj díjazottjairól a wikipedia szócikke szerint a mindenkori kulturális miniszter határoz a Magyar Újságírók Országos Szövetségének véleményét figyelembe véve.

Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke az Index kérdésére úgy reagált, hogy “ez úgy ostobaság ahogy van, ez érvényes lehetett volna 40 évvel ezelőtt, amikor a MÚOSZ még az egyetlen újságírószervezet volt. Ma bármelyik szakmai szervezet, szerkesztőség tehet javaslatot, a MÚOSZ az öttagú kuratóriumnak Farkas Zoltán hvg-s gazdasági újságírót javasolta, de a kuratórium nem fogadta el”.

Tóth Károly Szaniszló kitüntetésével kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy “nem kívánom minősíteni Szaniszló Ferenc munkásságát, Táncsics emlékével és hagyatékával a miniszternek kell elszámolnia, ez az ő felelőssége”.

A Népszava főszerkesztője, Németh Péter visszaadja 1995-ben kapott Táncsics-díját, így kíván tiltakozni az ellen, hogy Szaniszló Ferenc, az Echo Televízió munkatársa is megkapta ezt a kitüntetést. A főszerkesztő azzal indokolta döntését: elfogadhatatlan, hogy olyan valakivel legyen egy sorban, akinek szinte egyetlen gondolatával sem tud egyetérteni.

“Természetesen nem a nézetkülönbségekről van szó, hanem azokról a taszító eszmékről, amelyeket folyamatosan hirdet a műsoraiban. Ezt a nehéz döntést azért hoztam meg, mert semmilyen módon nem akarok azonos lapon szerepelni egy ilyen emberrel. Számomra eddig büszkeség volt, hogy Táncsics-díjas vagyok, de ez mostantól, sajnos, vállalhatatlan” – írta Németh Péter közleményében.
Szaniszló Ferenc

Az 1960-ban született újságíró Moszkvában végzett egyetemet, majd 1986-tól az akkori Magyar Hírlap moszkvai tudósítója lett. Később a Magyar Televízió Panoráma című külpolitikai adásának a munkatársa. Szaniszló Ferenc az 1990-es években, a délszláv frontokon háborús tudósítóként vált ismertté. 2005-2007 között a Duna TV Híradójának főszerkesztője volt, majd 2008-tól az Echo TV munkatársa lett.

forrás:index.hu

Leave a Reply 257 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: