< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Pucér pasik foglalták el a Ludwigot

| Mobile | RSS

Pucér pasik foglalták el a Ludwigot

2013. március 23. | hozzászólás | Kultúra

Eljött a voyeur-ök ideje, az esztétikai érdeklődés álcája mögé bújva a bécsi Leopold Múzeum után a budapesti Ludwig előtt is hosszú sorokban várakozhatnak, hogy büntetlenül bámulhassanak meztelen férfiakról készült fotókat és festményeket.

A Ludwig Múzeumban péntek este nyílt meg A meztelen férfi című kiállítás, aminek semmi köze a bécsi tárlathoz, és nemcsak azért, mert plakátján nem pucér focistákkal reklámozza magát.

01
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Pedig milyen szép lett volna, ha Budapestet is elárasztják a pőre péniszek, kart karba öltve tiltakozhatott volna Semjén Zsolt a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének lángelméjű elnökével, Szalai Annamária önkezével ragasztotta volna le a Médiatanács matricájával a nemi szerveket, és Bencsik Barnabás igazgató sem úszta volna meg egyetlen hirtelen kirúgással.

De nem, a Ludwig tárlata a linzi LENTOS Kunstmuseummal közösen jött létre, és plakátján Bernhardt Princz a Sebesülés című sorozatában látható fiatal, hosszú hajú fiú van, sajnos gatyában. Érdekes egyébként, hogy Ausztriában két hasonló koncepcióval két hasonló tárlat is létrejött, pedig Simon Kati, a magyar kiállítás egyik kurátora szerint a bécsiek és a linziek tudtak egymás terveiről. Ebből is látszik viszont, hogy változik a trend, már a pucér férfiakra is hatalmas igény van.

Természetesen szigorúan művészi szempontból. A fedetlen pénisz az antik művészet óta csak keresztény mártírokról készült festményeken tűnt fel jó néhány évszázadig, mígnem az 1800-as évek fordulatot hoztak a férfiábrázolásban – hangzott el a sajtónak rendezett bejáráson. Míg azonban a bécsi kiállítás a változás első jeleivel kezd, a linzi-budapesti tárlat (a magyar verzióban jóval több a közép-európai munka) csak az 1900-as évektől veszi fel a fonalat.

Van itt kuki Oscar Kokoschkától, Pablo Picassótól, Egon Schielétől, Ferenczy Károlytól és Vaszary Jánostól, de akárhogy is nézzük ezeket a bátor próbálkozásokat, a valódi leplezetlen művészi pornográfiára a hatvanas évekig várni kellett. A szexuális forradalom és a feminizmus erősödésének időszaka hatalmas anyagot termelt ki, és nem mellesleg ezek az évek a legizgalmasabbak a Ludwig tárlatán is.

02
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Richard Avedon fotói az Andy Warhol vezette Factory tagjairól, Annie Leibovitz fotója a magát is műtárggyá varázsoló zseniális pop-art művészről, Keith Haringről, na meg a Sylvia Sleigh festménye egy pőre férfiről, aki súlyos brokáttal borított kanapén fekszik tipikusan klasszicista női akt-stílusban.

Érdekes módon a vágy valóban titokzatos tárgyai azonban nem azokon a képeken a legerotikusabbak, ahol teljesen leplezetlen módon feszítenek, hanem azokon, ahol éppen hogy csak sejteni lehet a férfiasságukat. Robert Mapplethorpe háttal ülő modelljén, David LaChappele celebjein, vagy Leni Riefenstahl Olimpia című filmjéből kivágott fotóin.

03
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Bár a budapesti kiállításon 25 magyar, 10 közép-európai és 65 más ország alkotóinak 130 műve került fel a falra, mégis hiányérzete maradhat a nézőnek. Annak ellenére, hogy öt női kurátor válogatta ki az alkotásokat, nem nagyon érződik rajta a feminista kikacsintás, és bár azt mondják, hogy provokatív célzattal hozták létre, valójában inkább nevezhető szemérmesen esztétizáló tárlatnak, és erre igen jó példa, hogy az erekció ábrázolásának megjelenítéséhez már nem voltak elég bátrak.

De erős hiány van például homoerotikából is, ami szinte csak Szabó-Benke Róbert Cunyi Yashi sorozatában jelenik meg, de a durva testmódosításokat és a rituális performance-okat is alig képviseli más Vető Jánoson és Zbigniew Liberán kívül. Utóbbinak a Universal Penis Expander című munkájáért – amin egy erőgép és egy mellé állított, lábszár középig érő péniszű férfi látható – azonban mindenképpen érdemes június 30-ig elmenni a Ludwigba, mert ilyet még az Erotika kiállításon sem láthatunk.
Beszéljünk okosan a péniszről!

A Ludwig Múzeum nem hagyja kétségek között vergődni zavarba jött látogatóit, hanem számtalan tárlatvezetést és szabadegyetemi előadást is szervez A meztelen férfi című kiállításhoz. Tárlatvezetést tart majd többek között Alföldi Róbert, Csernus Imre, dr. Belső Nóra pszichiáter és Tímár Katalin művészettörténész is. De össze lehet kapcsolni a kiállítás megtekintését egy borkóstolóval is az Art & Wine Lovers Club jóvoltából.

A szabadegyetemi előadások április 2-án kezdődnek és olyan témákat érintenek majd, mint a férfiakt és az embereszmény, a modern férfi megszületése és a nemiség a divatfotóban. Előadásokat tart majd többek között Hammer Ferenc szociológus, Csatlós Judit kultúrantropológus és Klaniczay Gábor történész. A részletes programot itt találhatja meg.
forrás:index.hu

Leave a Reply 708 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: