< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kompenzálás a közszférában

| Mobile | RSS

Kompenzálás a közszférában

2013. március 25. | hozzászólás | Közélet

Döntött a kormány a nyugdíjukról lemondó és a továbbfoglalkoztatást választó egészségügyi dolgozók kompenzálásáról, az erre szánt összeg felhasználásáról minden esetben a kórházvezetők határoznak. A Magyar Nemzet úgy tudja, a kompenzáció lehetősége az oktatási ágazatban is felvetődött.

Azok a nyugdíjkorhatárt elért egészségügyi dolgozók, akiknek a továbbfoglalkoztatását a kabinet támogatja, külön engedélyezési eljárás nélkül jogosultak lehetnek a jövedelemkiegészítésre – erről döntött a kormány a napokban. Ismeretes, egy tavaly év végén kihirdetett kormányhatározat értelmében a közszféra munkavállalóinak 2013. július 1-jétől megszűnik a nyugdíj és a bér együttes folyósítása. A mostani döntés alapján az illetménykiegészítést azok az egészségügyi dolgozók is megkapják, akik a nők negyvenévi munkaviszonyt követő nyugdíjában vagy korhatár előtti ellátásban részesülnek. A munkáltatónak a jövedelemkiegészítés teljes összegét fedező támogatást nyújtanak az Egészségbiztosítási Alapon keresztül.

Elképzelhető, hogy az illetménykiegészítést az egészségügyi dolgozók mellett a pedagógusok is megkaphatják majd, az Emberi Erőforrások Minisztériumától ugyanis a Magyar Nemzet tudja, a kompenzáció kérdése az oktatási ágazatban is felvetődött.

Csókás-Szalai

Részletek a Magyar Nemzet hétfői számában.
Nyugdíj helyett a munkát választják
A köznevelés területén nyolcszázhatvan, az egészségügyben dolgozók közül pedig több mint ezerötszázan jelezték, hogy a nyugdíjkorhatár után is meg kívánják őrizni munkájukat – közölte március elején az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az állami fenntartásban álló járó- és fekvőbeteg ellátó intézmények, valamint országos gyógyító intézmények körében 1555 dolgozó kérte továbbfoglalkoztatását, míg 518-an a nyugdíjba vonulás mellett döntöttek.A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése szerint a szakdolgozók 67,7 százaléka kért mentességet a kötelező nyugdíjazás szabálya alól.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 955 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: