< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Fokozottan vizsgálják a kínai áruféleségek fa-csomagolóanyagait

| Mobile | RSS

Fokozottan vizsgálják a kínai áruféleségek fa-csomagolóanyagait

2013. március 28. | hozzászólás | nébih

Fokozottan vizsgálják a kínai áruféleségek fa-csomagolóanyagait
2013. április 1-jétől kétéves monitoring vizsgálat indul az egyes kínai áruféleségek (gránit, porfír, bazalt, homokkő és egyéb burkolóanyagok) fa-csomagolóanyagainak ellenőrzésére. Az Európai Bizottság által elrendelt vizsgálat célja a növényi károsítók behurcolásával járó kockázat nagyságának meghatározása és az ennek elfogadható szintre történő csökkentéséhez szükséges előírások kidolgozása.

Az előző években az EU határain mintegy másfélszáz esetben tartóztatták fel a Kínából származó – főként gránit és egyéb kőáru – szállítmányok fa-csomagolóanyagait, melyből több tucat eset károsító jelenléte miatt történt. Az észrevétlenül behurcolt kártevők közül a simahátú csillagoscincér (Anoplophora glabripennis), a vele rokon szemcséshátú csillagoscincérrel együtt, jelenleg lombos fáink első számú közellensége.

A Bizottság a nem vizsgálatköteles áruk fa-csomagolóanyagának forgalmazásával járó növény-egészségügyi kockázat nagyságának meghatározása érdekében rendelte el a kétéves monitoring vizsgálatot.

A vizsgálatban érintett, meghatározott vámtarifa számú árukról, az ellenőrzési szempontokról, valamint az engedélyezett ellenőrzési helyek létesítésének feltételeiről a NÉBIH honlapján tájékozódhatnak:

2013. március 28.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Leave a Reply 1696 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: