< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kevesebb katolikus és kevesebb jó nő, több cigány és sváb

| Mobile | RSS

Kevesebb katolikus és kevesebb jó nő, több cigány és sváb

A két legnagyobb város lakossága odaveszett, a romák és a németek kivirultak, a történelmi egyházak rohamtempóban gyengülnek, a drámai fogyást a bevándorlás ellensúlyozza némiképp – megfejtették a 2011-es népszámlálás adatait.

Debrecen és Szeged nincs többé – legalábbis ha a 2011-es népszámlálás demográfiai adatait nézzük, ugyanis az ország lakossága természetes módon 387 ezerrel sorvadt (a “természetes mód” ez esetben annyit tesz minden évben kevesebb gyermek született, mint ahányan meghaltak). Jelenleg 9 937 628 lelket számlál az ország – ez azonban mindössze 261 ezer fővel múlja alul a 2001 népszámlálás “népmérlegét”. A két szám közötti különbség oka a bevándorlás. A bejövetel és az elvándorlás egyenlege az évtized zömében pozitív volt: a 2000-es évek elején – elsősorban a szomszédos országokból – jóval többen telepedtek át Magyarországra, mint ahányan “elhajóztak”. Ám az Európai Unió munkaerőpiacának megnyílása, illetve a 2008-as gazdasági válság számos hazánkfiát kényszerítette külföldre, miközben hazánk is egyre kevésbé tűnt kívánatos célországnak.

A távolban másfélszázezer
A népszámlálás úgy találta, hogy 2011. október 1-jén 143 ezer magyar állampolgár élt egy évnél hosszabb ideig külföldön. (A tartósan külföldön élők a népszámlálás népesség fogalma szerint annak az országnak a népességébe számítanak, ahol letelepedtek, ezért a magyarországi népszámláláskor nem kellett őket összeírni.) Ennél azonban jóval magasabb lehet a “honelhagyók” száma – ugyanis a Központi Statisztikai Hivatal arra ugyan rákérdezett, hogy az adott háztartásból valaki “disszidált-e”, ám az üres lakások, illetve a bérlőknek kiadott ingatlanok esetében ez nem derül ki.
Megyék népe

És a bevándorlás – a belső népmozgásokkal együtt – a népsűrűségi viszonyokat is alaposan átrendezte: a természetes fogyás mértéke Békés, Somogy és Zala megyében a legnagyobb, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében a legkisebb. A vándorlási folyamatok eredménye a megyék csaknem felének a népességét növelte. Jelentős bevándorlási többlettel zárta az évtizedet Pest megye, kisebb mértékűvel Győr-Moson-Sopron. Így a nem túl intenzív, évente a lakosság mintegy 4-5 százalékát érintő – lakó- és tartózkodásihely-változtatásokat is figyelembe véve elmondható, hogy a népesség az ország középső részére koncentrálódott, kisebb mértékben pedig a nyugati területekre. (Példának okáért Pest megyében egy négyzetkilométer 191 fő élőhelye, azaz ekkora területen 21 fővel férnek meg korábban mint tíz éve. Békésmegyében egy négyzetkilométert csak 64 fő lakik be – ez hét emberrel kevesebb mint 2011-ben.)

Középkortól szabad a vásár

És bizony a nemek arányával sem áll túl rózsásan az ország, legalábbis a férfiaknak erősen össze kell kapniuk magukat, ugyanis többen vannak mint a lányok, legalábbis 43 éves kor alatt. A 15 és 39 év (amikor igazán dübörög a párkeresés) 1 millió 674 ezer 443 hölgy kegyeiért 1 millió 729 ezer 540 férfi kénytelen versengeni. (Ez a korosztály egyébként összességében 4,8 százalékkal csökkent az utóbbi tíz évben.) A jövő is egyre sötétebb, legalábbis abból kiindulva, hogy a 6-14 “utánpótlás korosztályban” 423 ezer 753 leány cseperedik, míg 448 ezer 518 fiúk száma, azaz 1000 férfire 945 nő jut. (Ráadásul ez a korcsoport egy évtized alatt 20,4 százalékot veszített.) Ám a kor előrehaladtával javul a nemi egyensúly, és a 44. évtől már nőtöbblet van – a 70. évét elhagyó nők létszáma 758 ezer 511, míg a férfiak 395 ezer 638 fős táborral szerénykednek – azaz 1917 néni aránylik ezer bácsihoz.

Hirtelenjében sokan lettek

A nemzetiségi létszám viszont egyértelműen szárnyal, legalábbis ami a két legnagyobb etnikumot illeti. A legnépesebb hazai nemzetiség – korábban etnikai kisebbség – Magyarországon a cigányság. E nemzetiséghez tartozónak vallotta magát 315 ezer fő, mintegy másfélszer annyi, mint tíz évvel korábban. (Az országos és helyi nemzetiségi önkormányzatok fontosnak tartották a népszámlálásban a nemzetiség feltüntetését, és erre kérték a tagjaikat.) Az ezüstérmesek a németek, most 186 ezren érezték meg magukban a “svábot”, 54 százalékkal többen, mint a 2011-es népszámlálás alkalmával. (A KSH szerint a növekedésében kiemelkedően nagy szerepet játszott, hogy a nemzetiséghez tartozás kritériumai közül viszonylag sokan jelölték családi-baráti közösségben beszélt nyelvként a németet.) A román és a szlovák nemzetiség egyaránt 35 ezer, a horvát közösség közel 27 ezer, a szerb 10 ezer főt számlál. A többi hét hazai nemzetiség létszáma a népszámlálás adatai alapján 10 ezer fő alatti.

Hit-elhagyottak

Míg az etnikai tudat erősödött, a felvállalt vallási elköteleződés gyengült – és ezt nem indokolja a demográfiai mélyrepülés, hiszen nem csak a “lelkek száma” fogyott, hanem az arányok is gyengültek. A legnagyobb vérveszteséget a katolikusok szenvedték el – 2011-ben 3 millió 871 ezren érezték magukat e felekezethez tartozónak (ez a népesség 39 százalékát jelenti), míg 2001-ben még 5 millió 559 ezer (a lakosság 54,5 százaléka) sorolta magát a “pápai nyájhoz”. Így a katolikusok a magukat felekezethez tartozóknak vallók 71 százalékát adják. Hívőszám alapján a második legnagyobb egyház a református – 1 millió 153 ezer követővel. Ami egyébként majdnem félmillióval kevesebb mint az előző népszámlálás alkalmával, így a teljes népesség körében a reformátusok aránya 15,9 százalékról 11,6 százalékra csökkent. Az evangélikusok sem tudhatnak maguk mögött sikeres évtizedet: 304,7 ezres nyájuk 215 ezresre fogyott, a lakosság 2,2 százaléka sorolja magát ide. (A klasszisokkal kisebb történelmi felekezetek közül az ortodox keresztény, illetve izraelita egyház esetében kevésbé látványos a térvesztés: az előbbi 13710 főt számlál, mintegy 800-al kevesebbet mint 2001-ben, az utóbbi 12,9 ezeres létszáma 11 ezresre szelídült.) A kisebb egyházak közül legtöbben baptistának, illetve a Hit Gyülekezetéhez tartozónak vallották magukat, mindkét esetben valamivel több mint 18 ezren.

forrás:nepszava.hu

Leave a Reply 320 megnézve, 1 alkalommal mai nap |