< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyházi törvényt szegett a pápa? Katolikusok bírálják Ferencet)))))) Legge ecclesiastica violato il papa? Cattolici criticano Francesco

| Mobile | RSS

Egyházi törvényt szegett a pápa? Katolikusok bírálják Ferencet)))))) Legge ecclesiastica violato il papa? Cattolici criticano Francesco

Éles támadást indítottak a pápa ellen a katolikus tradicionalisták – írja az AP hírügynökség. Eddig sem nézték jó szemmel Ferenc pápa új stílusát, amellyel szakított a hagyományos pápai öltözettel és a spontán igehirdetéseit. A nagycsütörtöki lábmosása azonban az utolsó csepp volt a pohárban, mert Ferenc pápa két női rab lábát is megmosta.

A konzervatív bírálók azzal vádolják az egyházfőt, hogy ezzel nyíltan megszegte az egyházi törvényeket, melyek tiltják nők részvételét a szertartáson, mert az apostolok mind férfiak voltak. Attól tartanak, hogy a pápa – bár Ferenc maga ellenzi a nők felszentelését – példája utat nyithat a nők felszentelése és egyházi szolgálatba vonása előtt.

„Az emberek természetszerűen a vezetőjüket követik. Jézus lábmosása mögött pontosan ez a példaadás áll. A tanítványoknak adta tudatosan és pontosan ezt a mintát. Ferenc pápa ezt kérdőjelezte meg, amikor figyelmen kívül hagyta az egyházi liturgikus szabályokat. Ha valaki nők lábát mossa meg, vét a nagycsütörtöki rítus ellen” – állítja Edward Peters kánonjogász, aki utóbb úgy finomította álláspontját, hogy a pápa nem vétkezett, csupán „figyelmen kívül hagyta” a szabályokat.

Mások szerint a pápa egyházfőként senkinek nem tartozik elszámolással cselekedeteiért. „A pápának nincs szüksége engedélyre, hogy kivételt alkalmazzon rá vonatkozó az egyházi törvények alól.” – véli Jimmy Akin, a National Catholic Register egyházi hírportál konzervatív szerkesztője.

John Zuhlsdorf, tradicionalista katolikus újságíró-blogger szerint időt kell adni a pápának, hogy megértesse az egyházzal, miért fordul szembe ilyen nyíltan a XVI. Benedek által meghirdetett tradicionalista irányzattal, ami igyekezett visszafogadni az egyházba a II. vatikáni zsinat előtti hagyományt. Zuhlsdorf szerint a liberálisok örülhetnek, hogy az egyház közéleti arculatát a pápa irgalmasabbá és népszerűbbé teszi, ugyanakkor tudniuk, kell, hogy minél népszerűbb a pápa, annál nehezebb lesz a jövőben kritizálni dogmatikai álláspontja miatt.

Keményebben fogalmaztak a „lefevbristák”, a II. vatikáni zsinat tanításait elutasító Szent X. Piusz Papi Társaság vezetői, akiket XVI. Benedek fogadott vissza az egyházba. A Társaság már Ferenc megválasztását is nagyon hűvösen üdvözölte, emlékeztetve a pápát, hogy Assisi Szent Ferenc azt a megbízást kapta az Úrtól, hogy „menj és építsd újjá az egyházamat”, ami alatt ők a II. vatikáni zsinat előtti tradíciót értik.

A Társaság latin-amerikai vezetője még tovább ment, amikor ezt nyilatkozta Ferenc pápáról: „A militáns alázatosságot kedveli, de ezzel megaláztatást szerezhet az egyház számára.” – nyilatkozta Christian Bouchacourt atya, aki szerint Bergoglio „tönkretett” állapotban hagyta maga mögött Buenos Aires-ben a klérust, a szemináriumi intézmények számára pedig „csapást” jelentett a működése. „Vele újraélednek a VI. Pál pontifikátusának miséi, újra messze kerülünk XVI. Benedek erőfeszítéseitől, amelyekkel a tiszteletre méltó liturgiai hagyományokat igyekezett helyreállítani” – mondta a Szent X. Pius Papi Társaság latin-amerikai vezetője.

atv.hu / Morvay Péter
forrás:atv.hu

Leave a Reply 2144 megnézve, 1 alkalommal mai nap |