< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Az összecsuklás határán a francia profi liga?

| Mobile | RSS

Az összecsuklás határán a francia profi liga?

2013. április 1. | hozzászólás | Sport

Tiltakozik a francia profi labdarúgóliga az ellen, hogy a szupergazdagok 75 százalékos adóját a kormány az őket foglalkoztató cégekre akarja áthárítani. A 112 első osztályú labdarúgót érintő intézkedés mintegy 30 százalékkal megnövelné a profi klubok terheit.

“Megfojtják a ligát. Franciaország el fogja veszíteni a legjobb játékosait, a francia klubok versenyképessége zuhanni fog Európában és az állam is elveszti a legjobb adófizetőit, miután ezek a játékosok el fognak menni” – mondta a France 2 közszolgálati televízió híradójának Frédéric Thiriez, a francia professzionális labdarúgó klubokat tömörítő szervezet (LFP) elnöke.
A szupergazdagok megadóztatása Francois Hollande elnökválasztási kampányának egyik legszimbolikusabb ígérete volt. Az évi egymillió euró feletti keresetekre vonatkozó 75 százalékos adót előíró törvényt azonban az alkotmánytanács decemberben megsemmisítette annak “elkobzó” jellege miatt. Az államfő ezért csütörtökön bejelentette: nem az érintett munkavállalók, hanem az őket foglalkoztató cégek fogják befizetni az államkasszába két éven át az egymillió eurónál többet kereső alkalmazottak után az egymillió feletti részre vonatkozó 75 százalékos adót.

Az LFP adatai szerint Franciaországban 112 játékos keres évente egymillió eurónál többet, köztük a Paris Saint-Germain (PSG), az Olympique Marseille (OM) és az Olympique Lyon (OL) szinte teljes gárdája. Az első becslések szerint az új adó 82 millió euróba kerülne az érintett kluboknak, ami a terheik 30 százalékos emelkedését jelentené.

“Az egész olyan, mintha egy pisztolyt irányítanának a labdarúgás felé. Ez a francia profi labdarúgás végét jelentené” – fogalmazott Bernard Caiazzo, az AS Saint-Etienne elnöke.

Az új adó a PSG költségvetésére nem jelentene igazán veszélyt, de a többi klub attól tart, hogy a legjobb játékosok elhagyják a francia ligát, miután az első és másodosztályú klubok már a tavalyi szezont is 107 millió eurós deficittel zárták, az azt megelőző év 65 millió eurós hiánya után.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 151 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: