< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Idős, beteg embereket tesznek utcára

| Mobile | RSS

Idős, beteg embereket tesznek utcára

2013. április 2. | hozzászólás | Közélet

Százhúsz ápolt helyzete vált bizonytalanná azzal, hogy július elsejével bezárja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központját, azaz a Verőcei Betegotthont az Orbán-kormány. Minderről több mint hét hónapja döntöttek, hiszen Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly szeptemberben kiadott egy vonatkozó rendeletet, ám az intézmény dolgozóit és gondozottjait, illetve az idős, sok esetben magatehetetlen emberek hozzátartozóit csak egy március 21-i keltezésű levélben értesítették.

A lapunk birtokába került tájékoztató szerint az intézmény bezárásának oka “szervezeti racionalizálás”, a megszüntetésről szóló parancsot pedig idén március 4-én kapta az intézményt vezető orvos ezredes, Németh Károly. A döntés értelmében “július 1-től az intézményi lehetőségek nem lesznek adottak a betegek befogadására és további ápolására.” Emiatt már a múlt hónapban felfüggesztették a betegfelvételt, a jelenlegi gondozottak esetében pedig felmondtak minden ápolási szerződést, így a szolgáltatás megszűnésével az érintetteknek maguknak, vagy hozzátartóiknak kell megoldani a “hazatávoztatást”, illetve június elsejével “a további elhelyezést”.

Ez azt jelenti, hogy az érintett betegeknek és időseknek, valamint a családjuknak mindössze 2 hónap alatt kellene találniuk egy megfelelő idősotthont, vagy valamilyen gondozási, ápolási intézményt. Ez azonban ma szinte lehetetlen, hiszen az ilyen jellegű ellátást végző egészségügyi, illetve szociális intézmények rendszerint telt házzal, hosszú várólistával működnek. Ennek ellenére a tájékoztató a további betegelhelyezésről mindössze azt közli: “erről konkrét információkat jelenleg adni nem tudunk.” Ráadásul – információink szerint – az érintett betegek és idősek mellett az otthon alkalmazottjai – orvosok, ápolók, kiszolgáló személyzet – sem kaptak semmiféle tájékoztatást további sorsukat illetően.

Mint ismert, a verőcei betegotthonban a honvédségi munkaviszonyban állókon, illetve az ott szerzett nyugdíjjogosultakon túl a vasúti dolgozók és a különböző rendvédelmi szervek ellátásra szoruló tagjai is menedékre lelhettek, térítés ellenében.

B.I.M. / Népszava

Leave a Reply 160 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: