< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Matolcsynak 1,8 millió lelépési pénz jár

| Mobile | RSS

Matolcsynak 1,8 millió lelépési pénz jár

2013. április 2. | hozzászólás | Közélet

Három havi illetményének a felét kapja meg Matolcsy György, miután már nem ő vezeti a gazdasági minisztériumot. Ki nem vett szabadságaiból is kifizetnek neki három napot.

Duplán is jó üzletet csinált Matolcsy György azzal, hogy a miniszteri bársonyszékből a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe ült át – írja a Blikk. A volt gazdasági miniszter nemcsak nagyobb fizetést kap, de 1,8 millió forint pluszpénz is jár neki a távozás miatt. Matolcsy György hatásköre megszűnése miatt 3 havi illetménye felével megegyező juttatásra jogosult – közölte a Blikk-kel a gazdasági tárca. A kifizethető összeg bruttó 1 millió 652 ezer forint. Ezenfelül az idei évre járó ki nem vett szabadságából a tárca három napot vált meg 150 259 forint értékben. Továbbá 34 ezer forint cafeteria is jár a leköszönt miniszternek.

Viszont a politikus óriásit bukik a tavaly ki nem vett szabadságain. Matolcsynak 2012-ről 35 napja ragadt benn, ennek értéke 1 millió 750 ezer forint. Ám a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerint azt már nem lehet kifizetni.

Összességében a neki járó 1,8 millió forintból valamivel kevesebb mint 1,2 millió landol majd adózás után a számláján. A pénzt ugyanis még nem kaphatta meg, a volt miniszternek először záró vagyonnyilatkozatot kell tennie. A miniszternek egyébként szerencséje van a búcsúpénzzel. Az állami vezetők ugyanis sok esetben nem kaphatnak ilyen illetményt. Ha egyik állami vezetői pozícióból a másikba ülnek át, úgy nem jár semmi. Csakhogy a jegybankelnök – lévén a nemzeti bank független intézmény – nem állami vezető.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 209 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: