< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Hekkerképzés indul az Óbudai Egyetemen

| Mobile | RSS

Hekkerképzés indul az Óbudai Egyetemen

2013. április 3. | hozzászólás | Kultúra

Etikushekker-vizsgaközpont nyílik az Óbudai Egyetemen. Az etikus hekker (hacker) az az informatikus, aki a nem etikus hekkerektől védi

Még az alaptörvényt is átírta az Anonymus csoport tavaly márciusban, amikor feltörték az Alkotmánybíróság honlapját. A hekkercsoport más számítógépes rendszert is feltört. Az Óbudai Egyetemen most pont azt tanítják meg, hogy hogyan lehet kivédeni ezeket a támadásokat.

A vizsgaközpont vezetője az ATV Híradónak azt is megmutatta, hogyan lehetne egy a honlapot feltörni, természetesen nem élesben, hanem a vizsgaközpont tanulóinak kifejlesztett szerver segítségével. Mindössze pár percbe tellett, hogy egy honlapot feltörjenek.

Az etikus hallgatók vagy más néven fehérkalapos hekkerek hasonlót csinálnak, mint a bűnözők, honlapokat, számítógépes rendszereket törnek fel vagy támadnak meg. Csak éppen azzal a hatalmas különbséggel, hogy ezzel a rendszer üzemeltetője bízza meg az etikus hackert, azért, hogy a rejtett hibákra rájöjjön.

A leghíresebb hekker, Kevin Mitnick, akinek az életéről még filmet is forgattak. Mitnick feltörte a legbiztonságosabbnak hitt rendszereket, de később ő maga is lebukott.

A hekkereknek többféle a motivációjuk. Vannak, akik így akarnak hírnevet szerezni, mások a megszerzett információkat pénzért eladják, és hatalmas pénzhez jutnak, és megint vannak, akiknek politikai céljuk van.

Nem veszélytelen dolog azért a rosszindulatú hekkerkedés. Akit emiatt elítélnek, az akár 5 éves börtönbüntetést is kaphat.

forrás:atv.hu

Leave a Reply 165 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: