< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Jogsértő, ha megtagadják az AIDS-betegek fogászati ellátását))))) Contrefacteur si le refus de soins dentaires pour les patients atteints du SIDA

| Mobile | RSS

Jogsértő, ha megtagadják az AIDS-betegek fogászati ellátását))))) Contrefacteur si le refus de soins dentaires pour les patients atteints du SIDA

Jogsértő, ha megtagadják az AIDS-betegek fogászati ellátását

Alapjogokat és az egyenlő bánásmód követelményét is sérti a HIV-vel élők megkülönböztetése az egészségügyben – tette közzé honlapján a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).
A Központi Stomatológiai Intézet közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott, és megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor megtagadta a HIV-vel élők és AIDS-betegek fertőzésükkel össze nem függő fogászati és szájsebészeti ellátását – állapította meg határozatában az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Az ügyben a TASZ, mint közérdekű igényérvényesítő, még 2011. december 1-jén fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, hogy folytasson le vizsgálatot a Központi Stomatológiai Intézettel (Intézet) és a magyar állammal szemben. Az Intézet megtagadta a HIV-vel élők és AIDS-betegek fertőzésükkel össze nem függő fogászati és szájsebészeti ellátását, arra hivatkozva, hogy a fogászati/szájsebészeti ellátás alulfinanszírozottsága miatt nem tudják biztosítani a fertőző betegek ellátását. A TASZ álláspontja szerint ez a gyakorlat amellett, hogy sérti az egészséghez való jogot és az egyenlő bánásmód követelményét, rendkívül veszélyes is lehet.

„A HIV-vel élők megkülönböztetése amellett, hogy jogsértő, logikátlan is: Magyarországon számos HIV-vel élő nem tud fertőzöttségéről, így közölni sem tudja státusát az őt ellátó egészségügyi személyzettel. A hatályos jogszabályok és a nemzetközi gyakorlat szerint is úgy kell minden beteget ellátni, hogy potenciálisan bármilyen fertőzést hordozhat. Erre azért van szükség, hogy egy esetlegesen nem ismert betegséget ne vihesse át sem az őket ellátó egészségügyi dolgozóra, sem a többi betegre” – nyilatkozta Bagyinszky Ferenc, a TASZ HIV/AIDS-programvezetője.

A magyar állam képviseletében eljárás alá vont Emberi Erőforrások Minisztériumával a TASZ egyezséget kötött, mivel sikerült elérni, hogy a közösen kidolgozott cselekvésterv alapján a minisztérium konkrét határidőkkel vállalta: átdolgozzák és a nemzetközi gyakorlattal összhangba hozzák az elavult releváns jogszabályokat és módszertani leveleket, tájékoztató anyagot készítenek az egészségügyi dolgozók részére a HIV-vel kapcsolatos információkontroll szabályairól, valamint kötelező továbbképzések keretében és szakmai fórumokon HIV-specifikus képzéseket tartanak. Emellett az egyezség értelmében elkezdik létrehozni a vidéki HIV-centrumokat is, amivel jelentősen javul a vidéki HIV-vel élők ellátáshoz való joga.

„Amennyiben megvalósulnak az egyezségben kidolgozott cselekvési terv szerinti képzések, csökkenhet a HIV-vel élőkkel szembeni előítélet és stigma az egészségügyben, valamint áttekinthetőbbé és könnyebben hozzáférhetővé válik a HIV-vel élők számára az egészségügyi ellátás” – tette hozzá Bence Rita, a TASZ betegjogi programvezetője.

Az ügyben az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által korábban, szintén a TASZ bejelentése alapján lefolytatott vizsgálat is számos alapjogi sérelmet állapított meg.

forrás:168 óra.hu

Contrefacteur si le refus de soins dentaires pour les patients atteints du SIDA

Les droits fondamentaux et viole également le principe de l’égalité de traitement pour les personnes vivant avec le VIH discrimination dans les soins de santé – a été publié sur le site Web de l’Association pour les droits de l’homme (HCLU).
L’Institut central de stomatologie directement discriminatoire et violerait le principe d’égalité de traitement, en refusant de personnes vivant avec le VIH et les malades du SIDA fertőzésükkel pas liés aux soins dentaires et chirurgie buccale – créé par la décision de l’Autorité de l’égalité de traitement.

Dans le cas de HCLU que l’intérêt igényérvényesítő public, même 2011 e 1er décembre tourné vers l’Autorité pour l’égalité de mener une enquête de l’Institut central de stomatologie (Institut) et l’Etat hongrois. L’Institut a refusé de personnes vivant avec le VIH et les malades du SIDA fertőzésükkel pas liée à la dentisterie et chirurgie buccale, affirmant que les soins dentaires / orales chirurgicale est sous-financé, car ils ne peuvent pas garantir la prise en charge des patients contagieux. HCLU que cette pratique, en plus de violer le droit à la santé et à l’exigence d’égalité de traitement peut être extrêmement dangereux.

«La distinction entre les personnes vivant avec le VIH en plus d’être illégale, illogique, même en Hongrie de nombreuses personnes vivant avec le VIH de la contamination ne peut pas, de sorte que vous ne pouvez pas lui dire le statut du personnel de soins de santé. La législation et la pratique internationale, tous les patients peut être monté sur n’importe quel potentiellement transmettre l’infection. Cela est nécessaire d’avoir une maladie connue ne peuvent pas être reportés ou leurs travailleurs de la santé ou d’autres patients, “- a déclaré Ferenc Bagyinszky le gestionnaire HCLU programme VIH / SIDA.

Le représentant du gouvernement hongrois, Objet: Service des ressources humaines de la HCLU ont signé un accord, comme cela a été fait pour le Plan d’action commun accord, le ministère de délais précis ont conviennent de réviser la pratique internationale en conformité avec la législation dépassée pertinente et lettres méthodologiques, documents d’information produits dans le pour les travailleurs de la santé à la formation liée au VIH information, les règles de contrôle, ainsi que la formation continue obligatoire et professionnel pour le VIH-forums spécifiques. En outre, conformément à la colonisation du pays commencent à créer des centres de lutte contre le VIH pour ramasser améliorer de façon significative les populations rurales vivant avec le VIH à prendre soin loi.

“Si elle est appliquée dans le plan d’action de règlement élaboré par la formation, la réduction du VIH contre les personnes handicapées, les préjugés et la stigmatisation dans le secteur de la santé, ainsi que l’accès plus transparent et plus facile aux personnes vivant avec le VIH pour la santé” – a ajouté Bence Rita, le patient HCLU programme de gestion des droits .

Dans le cas du Bureau du Commissaire aux droits fondamentaux par la première notification par HCLU également mené un certain nombre d’études ont conclu à une violation des droits fondamentaux.

Source: 168 óra.hu

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |