< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Adóforintokból épül a Fidesz-imázs

| Mobile | RSS

Adóforintokból épül a Fidesz-imázs

Melyik uniós országban csökken 10 százalékkal a rezsi idén januártól – teszi fel a kérdést kék háttér előtt Fidesz-narancsszín keretben, feltűnő betűkkel, hatalmas óriásplakátokon, több napilapban és online hírportálokon is a kormány. Az utóbbi hetekben minden egyes médiafelületet elözönlő “tájékoztatási akciósorozat” jól jelzi: az adófizetők pénzén pártjának kampányol majd a kormány a 2014-es választásokra.

Ezt ugyanis korlátok nélkül megteheti majd, hiszen míg a pártok közötti tisztességes versenyt korlátozzák, a kabinet mindenféle szabályozás és felügyelet nélkül, számolatlanul szórhatja az adóforintokat különböző politikai hirdetésekre, levelezésekre, vagy épp a kormányfő népszerűsítését szolgáló filmekre.

Várhatóan már nem változik a választási eljárási törvény kampányszabályozása, mielőtt jövő hétfőn újra elfogadja a kétharmad az Alkotmánybíróság (Ab) által több ponton elkaszált jogszabály némileg módosított verzióját. Pedig a testület alkotmányellenesnek találta, hogy “a kampányidőszakban kizárólag a közszolgálati médiaszolgáltatásban tehető közzé politikai reklám” az országos listát állító jelölő szervezetek számára. Határozatában az Ab egyebek mellett kimondta, hogy “a kiegyensúlyozott tájékoztatás megvalósulását akadályozza az a rendelkezés, amely a legszélesebb körben eljutó médiatípus – a kereskedelmi médiaszolgáltatók – esetében tiltotta meg a tájékoztatást is megvalósító politikai reklámok közzétételét”. Ennek ellenére a Fidesz gyakorlatilag szó szerint beleírta ezt a passzust az alaptörvénybe, és visszateszi az eljárási jogszabályba is.

Így már borítékolható: miközben az ellenzéki pártok csak közvetlenül a választások előtt – amikor lesz országos listájuk – szólalhatnak majd meg, a közszolgálati adók csak a jelenlegi kormánypártokat fogják ingyen reklámozni. A kormány bárhol, mindenféle megkötés nélkül hirdethet, kampányolhat majd. Sőt, az eljárási törvény módosított verziójának elfogadása esetén a köztéri plakáthelyeket továbbra sem egységes és nyilvánosan közzétett áron kell értékesíteni, ellentétben a nyomtatott és online médiumokkal, ami azt jelenti, hogy miután a plakátpiac mintegy 70 százaléka Simicska Lajos, a Fidesz gazdasági háttéremberének érdekeltségeibe tartozik, e cégekkel való szerződés nélkül lehetetlen lesz országos köztéri kampányt csinálni. Csakhogy ezek a cégek szabad mérlegelés alapján dönthetnek a hirdetési felület áráról, így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy ellenzéki indulónak lényegesen többe fog kerülni egy óriásplakát közzététele, mint a Fidesznek, illetve a kormánynak.

Az ugyanis biztos, hogy az Orbán-kormány, ahogy eddig is, a következő hónapokban is alaposan ki fogja használni az adófizetők pénzén történő önnépszerűsítési lehetőségeket. Csaknem négy hónapja dübörög például az energiaszolgáltatókra terhelt rezsicsökkentés kommunikációja, amivel már tavaly félhivatalosan is megkezdte a 2014-es választási kampányt a kabinet. A sajtóhirdetéseken és megszólalásokon túl úgy, hogy a gáz- és villanyszámlák kísérő lapját átalakították, így a szolgáltatókat arra kötelezték, hogy több millió fogyasztót hónapról hónapra Fidesz-narancssárgával kiemelve emlékeztessenek: a kormánynak, azaz a Fidesznek köszönhetik a kisebb díjakat. Az intézkedést “akadályozó” bírósági döntés után már egyenesen a kormánypárt lendült akcióba, és kezdett aláírásgyűjtésbe.

Eközben február elején Lázár a külföldi sajtónak nyíltan beismerte, a 2014-es parlamenti választások miatt akar a kormány az energiaár-csökkentéssel kedvezni a választópolgároknak. A Reuters által idézett államtitkár ráadásul a kampány további tervezett lépéseiből is felvillantott néhányat, elmondta például, hogy vizsgálják, lehet-e a 10 százalékos mértéknél nagyobb, a fogyasztói díjakat akár harmadával csökkentő intézkedéseket elérni, és hogy júniusra a víz-, és csatornadíjakból is 10 százalékot akarnak vágni.

A kormányzati kampány biztosan elhúzódik a választásokig, az utóbbi néhány közvélemény-kutatási adat alapján ráadásul hatásos. Pedig a Fidesz-kabinet már nem először szórja a közpénzt önnépszerűsítő médiakampányokra, hiszen elég csak felidézni, hány, sok százmilliós szerződést kötöttek az utóbbi másfél-két évben ilyen feladatokra különböző cégekkel. 2011 elején a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kötött egy 272 millió forint értékű keretszerződést az e munkákra legtöbbször alkalmazott, szintén Simicska-érdekeltségnek számító I.M.G. Inter Media Group Kft.-vel, méghozzá az EU-elnökség “lakossági ernyőkommunikációjához” kapcsolódó feladatokra. Márciusban a Miniszterelnökség szerződött bruttó 800 millió forint erejéig ugyanezzel a céggel annak bemutatására, hogy “a kormány összefüggő döntések sorozatával tudatosan építi az erős, jól működő országot”.

Bőven költöttek kampányokra tavaly is, a teljesség igénye nélkül: 2012 szeptemberében mintegy 25 millió forint plusz áfa keretösszegű szerződést kötött a KIM a Bell and Partners Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel a gyermekbarát igazságszolgáltatás, az áldozatvédelmi programok, valamint a Kormányablak – Integrált Kormányzati Ügyfélszolgálat rendszerének kommunikációjára. Októberben pedig, állításuk szerint “hamis sajtóhírek miatt” indított kétszázmillió forintba kerülő kampányt a kormány az IMF-tárgyalásokról. Ennek részeként jelentek meg több napilapban, kereskedelmi és közszolgálati televíziókban és a legtöbb online felületen kormányzati hirdetések, amelyekben egyebek között az állt: “Nem engedünk az IMF-nek!”, “Nem adjuk fel Magyarország függetlenségét”.
Novemberben derült ki, hogy több, mint 44 millió forintba került Orbán Viktor addig legutolsó állampolgári “körlevele”, melyben az önmagában is 850 millió forintot felemésztő és plusz 308 millióért reklámozott, 2012. augusztus 20-án lezárult gazdasági konzultációra beérkezett mindössze 700 ezer választ elemezte, és erről “tájékoztatta” a lakosságot. Ráadásul ez volt Orbán sorrendben negyedik úgynevezett “nemzeti konzultációja”, a levelezések egyenként csaknem milliárdos költséggel jártak az adófizetőknek. November óta ráadásul egy újabb levélkampányt is lebonyolítottak, februárban ugyanis Orbán már elkezdett a határon túl élő új választópolgárokkal is “konzultálni”. Nekik 160 ezer levelet küldtek ki, a küldemények előállításának és kézbesítésének költsége pedig állítólag “mindössze” 45,8 millió forint volt.

Néhány hete újabb médiakampány indult a “Jó Állam” bemutatása érdekében, a KIM 35 millió forintot költ saját “sikereinek” elmagyarázására. Ugyancsak márciusban a kabinet “többlépcsős” akciósorozatot is indított, hogy “az elmúlt két és fél év eredményeit” ismertesse a lakossággal, összesen 700 millió forint plusz áfáért. Utóbbi összeget ráadásul további 90 százalékkal meg lehet emelni, így akár 1,2 milliárd forint plusz áfáról is lehet szó. A Magyarország jobban teljesít címmel indult kampány óriásplakátokkal és a médiahirdetésekkel árasztotta el az országot, olyan megkérdőjelezhető valóságtartalmú sikereket kiemelve, mint a “rezsicsökkentés”, “adócsökkentés a kis- és közepes vállalkozások számára”, “3500-zal több rendőr”, “családi adókedvezmény”, “minimálbéremelés”, sőt, “nyugdíjemelés”. Sokak szerint ráadásul a tegnap, a jegybankelnök által bejelentett, a kis- és középvállalkozásoknak nyújtandó kamatmentes hitellehetőség szintén kampányszámba megy, hiszen választási év van, így az ország készenléti devizatartalékának felhasználásával, várhatóan a Magyar Nemzeti Bank által újabb közpénz-milliókon hirdetett konstrukcióval szintén a Fidesz 2014-es esélyeit növelik, adóforintokból.

Ceglédi: a kiábrándult szavazóikat akarják visszaszerezni

A kormányzati médiakampányok egyik fontos jellemzője, hogy üzeneteik elsősorban a 2010 óta elkóborolt Fidesz-szavazók visszaszerzését szolgálják – mondta lapunknak Ceglédi Zoltán. A Republikon Intézet vezető elemzője emlékeztetett: a közvélemény-kutatások már régóta jól jelzik, hogy a kormánypárt bázisa jelentősen erodálódott az utóbbi három évben, a kiábrándultak visszaszerzésére pedig egyetlen esélye van a Fidesznek; a rezsicsökkentéshez hasonló populista üzenetek közvetítése. Nem fog tudni ugyanis “elszámolást” adni a 2014-es kampányban, miután az egyértelmű, hogy nem sok mindent váltott valóra korábbi ígéreteiből – magyarázta a szakértő, hozzátéve: épp ezért kommunikációjában elsősorban homályos ígéretekre apellál, mint a nyugdíjemelés, a munkahely-teremtés, a szociális támogatások “védelme” vagy a rezsicsökkentés.

Ezek pedig általában nem is az intézkedés közvetlen érintettjeire hatnak, hiszen egy nyugdíjas tudja, hogy nem kapott emelést, a munkahely-teremtési “sikerek” pedig inkább azoknak hihetőek, akiknek volt és van is munkahelye, egy munkanélkülinek nyilván más az álláspontja. Ceglédi azt is felidézte, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár maga ismerte el, hogy 200 négyzetméteres házának havi 100 ezer forintos gázszámláján ő érzi a rezsicsökkentést, ugyanakkor egy megélhetési gondokkal küzdő, vélhetően kisebb lakásban élő átlagember, kevésbé “látványos” megtakarítással számolhat. Ezek az intézkedések tehát nem kifejezetten a rászorulókat érik el, hanem a Fidesz által nemzeti középosztálynak nevezett jómódú réteget – fogalmazott.

Az elemző azt is elmondta, a korábbi kormányoknál is előfordultak visszásságok, de a mostani kampányokban már egyáltalán nem lehet megkülönböztetni, hogy a Fidesz vagy a kabinet népszerűsítéséről van szó, kifejezetten ugyanaz a kormánypártok és a kormány szlogenje, elég csak a rezsicsökkentési aláírásgyűjtésre gondolni, vagy a kormány-információ címmel közzétett plakátok üzeneteinek Fidesz-narancsszínére. Ez már csak azért is nonszensz, mert ezek az akciók nem kevés közpénzből, sőt, van, ahol – mint kiderült – közmunkásokkal végeztetve zajlanak. Ceglédi a kormányzati kommunikációs stratégia másik jellemzőjeként a külföldi ellenségkép-gyártást említette, utalva az IMF-ellenes kampányra, valamint arra: ezekkel az üzenetekkel saját hibáit fedi el a kabinet, a nemzetközi támadások vizionálásával tudja leszerelni a kétkedőket. Erre a technikára is igaz ugyanakkor, hogy csak a bizonytalanná vált Fidesz-szavazók ideiglenes visszacsábítására elegendők, és az sem biztos, hogy hatásuk kitart a választásokig.

Ki az agytröszt?

Néhány hete a rezsikampánnyal kapcsolatban az Indexnek többen azt állították, a Fideszben terjedő elképzeléssel szemben nem Orbán Viktor, hanem főtanácsadója, Habony Árpád és a Századvég közös ötlete indította be a párt kommunikációs gépezetét. Habonyt tartják a Fidesz korábbi országos akciói, a nemzeti konzultációk szellemi atyjának is, ugyanakkor a Fidesznek legalább öt éve az amerikai Arthur J. Finkelstein és George E. Birnbaum is a kommunikációs főstratégája, méghozzá – a Magyar Narancs információi szerint – a mára 5 milliárd forintosra duzzadt kormányzati megbízással rendelkező Századvég cégcsoporton keresztül. A két magasan jegyzett amerikai szakértő közül Finkelstein nem csupán negyven éve az amerikai politika élvonalában dolgozik, hanem a legdörzsöltebb republikánus kampányguruk között is számon tartják, méghozzá a negatív, azaz lejárató kampányok mestereként, a “piszkos politika keresztapjaként” – írta meg róla nemrég a hetilap.

Biró Marianna / Népszava

Leave a Reply 159 megnézve, 1 alkalommal mai nap |