< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Csapdát állít Matolcsy?

| Mobile | RSS

Csapdát állít Matolcsy?

2013. április 5. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Bár nagy vonalakban már ismerték az elképzeléseket, a pénzintézetek rendkívül furcsának tartották, hogy az új jegybanki vezetés arra kényszerítette őket, hogy a netes tudósításokat böngészve tájékozódjanak az új hitelprogramról. Ugyanakkor nagyon úgy fest, hogy a jegybank a tárgyalásokat is unortodox módon vinné – kérdésre sem derült ki például, hogy mi alapján döntöttek egyes bankok meghívásáról illetve kihagyásáról, miközben az MNB szakértője arról beszélt, hogy a bankokkal való tárgyalás hatékony módja, leülni a bankszövetséggel. Azt sem lehet tudni ki futná a kockázatokat.

Ezt a tárgyalási módot kellett választani, nem lett volna jobb előzetesen a bankokat tájékoztatni, így a főbb keretszámok és feltételek ismeretében indulhat meg a tárgyalás a pénzintézetekkel, e tárgyalásokon ugyanakkor az MNB rendkívül konstruktív hozzáállást tanúsít majd − mondta egy kérdésre Nagy Márton, az MNB hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója. Ennek ellenére a pénzintézetek rendkívül furcsának tartották, hogy az új jegybanki vezetés arra kényszerítette őket, hogy a netes tudósításokat böngészve tájékozódjanak az új hitelprogramról − bár nagy vonalakban már ismerték az elképzeléseket. (Matocsy György jegybankelnök bejelentéséről bővebben itt olvashat.)

Érdekes az is, hogy Matolcsy György, valamint a programot a monetáris tanács elé terjesztő Balog Ádám első alelnök a pénzintézeti tárgyalássorozatot is unortodox módon vinné. Kérdésre sem derült ki, hogy milyen alapon döntöttek egyes nagybankok meghívásáról, illetve kihagyásáról a hétfői, az egyeztetéseket felvezető, vitaindító reggeli kapcsán. Nagy Márton és Palotai Dániel, a pénzügyi stabilitásért felelős ügyvezető igazgató ugyanakkor elismerte, hogy a bankszektorral való tárgyalás hatékony módja leülni a Magyar Bankszövetséggel − már csak azért is, mert versenysemleges, azaz minden hitelintézet számára igénybe vehető konstrukciót kínálnak. A keretmegállapodáson túl már egyedi lehet, hogy egyes bankokkal milyen feltételekkel állapodnak meg, hiszen bankonként eltérő lehet a részvétel és a feltételrendszer a hitelezést bővítő programokban − márpedig például az a bank, amely komoly partner lesz az első pillérben, akár kedvezőbb swapárakat is kialkudhat magának.
Mégsem volt teljes az az egységesség?
Összesen 35 perc állt a Monetáris Tanács tagjainak arra, hogy elolvassák a jegybanki stáb javaslatát, az MNB Növekedési Hitel Programját – tudta meg a Népszabadság Király Júliától, aki még a nyár közepéig az MNB alelnöke és a Monetáris Tanács tagja. Király a Népszabadság kérdésére válaszolva hangsúlyozta: a testület nem volt egységes a kérdésben. Ő a vita elején jelezte: nem tartja elegendőnek az időt ahhoz, hogy megfelelő mélységben tanulmányozza a javaslatot, ezért tartózkodik a vitától.

Csapda a bejelentés?

A lakosság kimarad
A tapasztalatok alapján a lejáratkor lehet szó a programpontok megújításáról, ám a keretösszeg bizonyosan nem változik majd − hangsúlyozta Nagy Márton. Az MNB ugyanakkor egyértelműsítette: ha például pozitív is lesz a devizakiváltó kkv-hitelprogram eredménye, hasonló konstrukció kidolgozását a jegybank nem tervezi a lakosság számára, mert a “lakossági hitelezés és a devizahitelek problémájának kezelésére számos kormányzati program áll rendelkezésre”.

A jegybankelnök bejelentése csapdát is rejt a bankok számára. Matolcsy ugyanis fix kétszázalékos kamatfelárról beszélt, míg Nagy Mártonék szerint mind a kkv-k olcsó hitellel történő ellátása, mind a devizahitelek kiváltása során tárgyalnának a felár mértékéről − a jegybank itt lehetőleg tartaná a két százalékot. A problémát az jelenti, hogy gonosz spekulánsoknak lehet majd beállítani a bankrendszert, ha nem lesz hajlandó ilyen kamatszint mellett hitelezni. Mindez akkor is igaz, ha a bankoknak kell eldönteniük, hogy finanszíroznak-e két százalékon olyan cégeket, amelyek kockázata négyszázalékos. Ha nem, a jegybanknak az is jó, hiszen így bizonyosan piacérett, fejlődési pályán álló cégek − jellemzően multibeszállítók − jutnak a kedvezményes kamatozású hitelhez.

Megakasztja a gondolkodást az is, ki futja a kockázatot. Matolcsy kockázatmegosztásról beszélt a bankok és az MNB között, ám ennek megoldását ma még nem lehet látni. Nagy Márton szavait pedig sokan úgy értelmezték, hogy a bankoknál marad a kockázat. Ebben az esetben viszont nehezen képzelhető el, hogy a pénzintézetek komolyabb hajlandóságot mutatnának Matolcsy azon elvárásának teljesítésére, hogy ne fáradozzanak a fedezetekkel, egyszerűsített hitelbírálat mellett öntsék piacra az új, olcsó forrást.

Sokan emlékeztetnek arra, hogy a kormány és a Bankszövetség között a 2011. decemberi − azóta a kormány által többször felrúgott − megállapodást is kis híján megakadályozta, hogy az akkor még miniszter lényegében fedezet nélküli kkv-hitelezési elvárásokat fogalmazott meg a bankokkal szemben. Az emiatt megszakadt tárgyalások eredménye lett, hogy a megállapodásnak lényegében kidolgozatlan, s így értelmetlen eleme lett a növekedési paktum fejezet.

Legalább van miről tárgyalni

Összességében kedvező, hogy van miről tárgyalni, s ezt jól mutatja az is, hogy korlátozott időtávú − bár az MNB reményei szerint akár már májusban indítandó − konstrukció keretében az MNB hajlik arra, hogy a bankokkal közösen dolgozza ki, hogy mi lesz a hitelprogramok célzottsága. Miközben szerkesztőségünk már több e-mailt is kapott, hogy hol lehet az “ingyen hitelhez” hozzájutni, a jegybanki szakemberek egyértelművé tették: azt szeretnék, ha a kkv-k tényleg fejlesztésekre, a gazdasági növekedéshez való hozzájárulásra költenék a pénzt és nem mondjuk állampapírt vennének az olcsó forrásból.
Vállalati hitelállomány (2012 végén, milliárd forint) Deviza Forint Összesen
Mikro- és kisvállalkozások 866,5 976,1 1842,6
Középvállalkozások 997,6 614,0 1611,6
Mikro- és kkv összesen 1864,1 1590,1 3454,2
− ebből deviza (százalék) 53,97 46,03 100,00
Nagyvállalatok 1990,9 702,1 2692,9
− ebből deviza (százalék) 73,90 26,10 100,00
Forrás: MNB

Ha szeretné megtudni, hogyan néz ki vállalkozása a befektetők, külső finanszírozók, lehetséges üzleti partnerek szemével, a PwC online szolgáltatáscsomagja segít Önnek. Készüljön fel a finanszírozókkal való tárgyalásra a KKV Turbóval!

forrás:napigazdaság.hu

Leave a Reply 305 megnézve, 1 alkalommal mai nap |