< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nincs Hepatitis-járvány a hajléktalanok között

| Mobile | RSS

Nincs Hepatitis-járvány a hajléktalanok között

2013. április 5. | hozzászólás | Közélet

“Kirekesztő és az emberi méltóságot sértő a VII. kerületi ERŐMŰVHÁZ vezetésének az a kérése, hogy az ott működő szociális egyesület a Hepatitis A járvány miatt csak a hátsó lépcsőházba engedje be a hajléktalanokat” – értékelt lapunknak Bence Rita, a Társaság a Szabadságjogokért betegjogi programvezetője.

Mint beszámoltunk róla, az önkormányzati tulajdonú közösségi ház még március közepén levélben fordult az épület negyedik emeletén működő Kiút szociális egyesülethez, hogy miután állítólag a Hepatitis A hajléktalanok között terjed, minimalizálják az ellátást. Néhány hétre rá pedig felmondták a bérleti szerződést, mondván, a szociális egyesület tagjai és ügyfelei többször dohányoztak a dohánymentes épületben, ráadásul füstölőket is égettek, amelyek zavarták a ház vezetését.

“Nem társadalmi csoportokhoz, hanem korcsoportokhoz érdemes kötni a vírus terjedését” – mondta lapunknak Berencsi György virológus, hozzátéve: az ötven év alattiak mindössze húsz százaléka immunis a Hepatitis A-ra. A szakember emellett arról is beszélt, jelenleg csak halmozódnak a megbetegedések a fővárosban, nincs járvány. “De ha annyira félnek a hajléktalanoktól, oltsák be őket, 30 ezer fedél nélkülivel számolva a vakcinák összköltsége kicsivel nagyjából 13,5 millió forint lenne” – zárta gondolatait Berencsi György.

Megkérdeztük az Erzsébetvárosi Önkormányzatot, hogyan értékelik a kirekesztő és az emberi méltóságot sértő kérést, illetve, hogy terveznek-e pozícióváltást az ERŐMŰVHÁZ élén, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

NÉPSZAVA-információ /

Leave a Reply 162 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: