< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Újra iskolapadban a Nobel-díjas tudós

| Mobile | RSS

Újra iskolapadban a Nobel-díjas tudós

2013. április 5. | hozzászólás | Kultúra

Újra iskolapadban a Nobel-díjas tudós
Feleségével tért vissza Ópusztaszerre Bert Sakmann
Sajtóközlemény – azonnali közlésre
Szinte pontosan egy esztendővel ezelőtt látogatta meg először az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot Bert Sakmann német fiziológus professzor. A Szegeden tartott XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia díszvendége, előadója ezúttal feleségével érkezett a kiemelt nemzeti emlékhelyre.
A magyar történelem iránt intenzív érdeklődést mutató Nobel-díjas tudós és felesége több órát töltött az Emlékparkban, ismerkedtek a kiállításokkal, a magyarság történelmével. A romantikus történelemszemléletet tükröző Feszty-körkép megtekintése után tárlatvezetésen vettek részt, közelebb kerülve a magyar honfoglalással kapcsolatos legmodernebb ismeretekhez.
A Szeri Csárdában elköltött ebéd után Bert Sakmann emlékfát ültetett szegedi és ópusztaszeri látogatásának emlékére, elismerve a magyar népnek a történelemben, tudományokban betöltött fontos szerepét. A házaspár a két világháború közötti időszakot megjelenítő skanzenben beült a tanyai iskola padjába, ahol a szigorú, nádpálcás Tanító Úr ízelítőt adott egy korabeli tanórából. Dudaszó és mentatea várta őket az Olvasókörnél, megismerték a fazekas munkáját és belekóstoltak a Szatócsbolt által kínált hagyományos édességekbe, valamint a Nomád Parkban hajdinakását kínáltak a különleges vendégeknek.
Bert Sakmann 1991-ben kapta meg az orvosi Nobel-díjat egy úttörő elektorfiziológiai vizsgálati módszer kidolgozásáért (patch-clamp technika). A német fiziológus 2012-ben Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóján látogatott el Szegedre, és most személyes okai is voltak, hogy újra elfogadta a Szegedi Tudományegyetem meghívását: 14 esztendősen folyamatosan figyelemmel kísérte az 56-os forradalom és szabadságharc híreit, és tisztelettel adózik azon hallgatók előtt, akik Szegeden 1956. október 16-án először fogalmazták meg a diákság követeléseit. Mindkét látogatása alkalmával programjai közé iktatta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot is, ahová elkísérte Hegyi Péter, a Szegedi Tudományegyetem kutatóorvosa és Csernus Sándor, az SZTE BTK dékánja.
Amennyiben tehetik, kérem, tájékoztassanak a Nobel-díjas professzor Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tett látogatásáról!

forrás:Kisházi Gábor

kommunikációs munkatárs

ÓNTE Nonprofit Kft.

Leave a Reply 239 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: