< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Monty Python és a hazudós magyar miniszter – csúcsra jár az EU-ellenes kampány

| Mobile | RSS

Monty Python és a hazudós magyar miniszter – csúcsra jár az EU-ellenes kampány

Monty Python és a hazudós magyar miniszter – csúcsra jár az EU-ellenes kampány

Kósa Lajos szerint tanítani kéne az EU válságkezelő metódusát; Orbán Viktor szerint a magyarok nem számíthatnak pártatlan bánásmódra; a rezsicsökkentés maradt a kormányzat egyetlen kommunikációs fedezéke – közeledik a magyar alkotmányosság állapotát firtató EP-vita.

Az EU hangulatát a balliberális zöldkórus uralja, rossz politikai előítéletek vezetik, egy kicsit a Monty Pythonra emlékeztet, amikor a legnevetségesebben megy szembe saját elveivel, idézi az mno.hu a Hír TV Péntek8 című háttérműsorában beszélgető Kósa Lajost. “Nekünk úgy kell vívni a küzdelmünket, hogy hangsúlyozzuk, erős európai elköteleződésünk van”, magyarázta a Fidesz alelnöke, majd “erős kötődésével” arról beszélt, hogy tanítani kéne az unió válságkezelő metódusát. Példának okáért, indokolt Kósa, az EU alapértékei közt az első helyek egyikén hangsúlyozza a magántulajdonhoz való jogot, miközben azt javasolja Ciprusnak, hogy vegyék el a betétesek pénzének felét.

“Ránk egészen azóta ferde szemmel néz Brüsszel, amióta 2010-ben kétharmados Fidesz-KDNP-kormány alakult, az sem zavarja őket, hogy a hiányadatok sokkal rosszabbak voltak a szocialista kormányok idején”, állította a fideszes politikus a HírTV-ben, azzal támasztva alá érvelését, hogy miközben Görögországnak Brüsszel egy 100 milliárd eurós adósságtételt enged el, addig, Magyarországnak akkor sem adna 15 milliárdot, amikor csak tárgyalni szeretne róla.

Egyszerű séma és indulatszavak

Orbán Viktor a nyilatkozataiban a rosszabbik kimenetelt előlegezi meg a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban, gyárt egy egyszerű sémát a profitéhes vállalkozásokról, amelyek manipulálja a brüsszeli döntéshozókat, de ez butaság – ezt Balázs Péter mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Haza és Haladás Egyesület alapítója azt mondta: az ezzel kapcsolatos döntéseket azok az uniós pénzügyminiszterek hozzák meg, akikhez Varga Mihály is tartozik. A volt külügyminiszter hangsúlyozta: az Európai Unió a tények alapján dönt, nincs is más támpontja. Orbán Viktor európai parlamenti képviselőkkel kapcsolatos kijelentéséről azt mondta: csupa indulat sugárzik ezekből, nagyon megalázóan festi le az ellenfelet. Balázs Péter szerint az egy nagyon súlyos megállapítás, hogy az Európai Parlament nem európai, hiszen ezzel azt is mondja, hogy jelenleg Szájer József vagy korábban a mostani köztársasági elnök, Áder János sem dolgozott komoly helyen. A szakember úgy véli, Orbán Viktor megnyilatkozásaiban az indulatszavakkal és azok gyakoriságával van a baj. Ezeket próbálják kozmetikázni a fideszes képviselők, de mindig az számít, amit az első számú vezető mond – jelentette ki.
Sőt Kósa szerint, írja az mno.hu, egyenesen Brüsszel miatt van szükség a rezsicsökkentés védelmében indított aláírásgyűjtésre – jelentette ki a politikus, aki szerint mivel nagy nemzetközi cégek érdekei sérülnek, ezért várható, hogy az unió kifejezi nemtetszését. De a Fidesz alelnöke abban bízik, hogy 1,5 millió szignóval már oda lehet állni Brüsszel elé, s elmondani, hogy a magyarok döntő többsége kiáll a lépés mellett.

Megjegyzendő, Kósa Orbánra rímmel, ugyanis a miniszterelnök tegnapi rádióinterjújában bizonygatta, hogy ha az Európai Unió a tények alapján dönt, akkor Magyarországnak – mivel két százalékos hiányt produkált – ki kell kerülnie a túlzottdeficit-eljárás alól. Ám a miniszterelnök szerint nem bízhat benne a kormány, hogy az EU a tények alapján dönt – ugyanis számítani kell rá, hogy a kormány ellenfelei kifejezetten mérgesek. Mert a bankadó és a rezsicsökkentés miatt hiányzik pár tízmilliárd forint a zsebükből, állítja Orbán, aki úgy látja, mindent megtesz a bankok és a közmű-cégek lobbija, hogy a pénzintézeteket terhelő sarcot és rezsicsökkentést eltöröltesse. “Meglátjuk mennyire fertőzte meg Brüsszelt ez a fajta gondolkodásmód”, mondta Orbán.

Ám az a helyzet, hogy az EU nem a rezsicsökkentés miatt van érdemben kibukva, hanem az autoriter állam felé mutató alkotmányozási folyamat miatt. Nem véletlen, hogy Orbán egyelőre nem tudja elmegy-e arra a vitára, ami az EP-ben zajlik, mégpedig a magyar közállapotokról. És bizony a vita nem lenne “promenád a gyönyörbe”, ugyanis az EP-képviselők eddig is keményen bírálták a magyar miniszterelnököt, ám a jelek szerint immár az Európai Bizottság is sorompóba áll. “Ha szükséges, akkor nem fogunk habozni, hogy a rendelkezésünkre álló eszközöket – ismétlem: minden rendelkezésünkre álló eszközt – bevessük, amennyiben Magyarország nem tesz eleget az uniós jog, illetve az Európa Tanács jogállami normáinak. Hadd mondjam ezt nagyon világosan: egy alkotmány sohasem játékszer. Az alkotmány azért van, hogy jogbiztonságot és stabilitást nyújtson egy állam minden polgára számára. Alapvető szabály, ezért nem lehet megváltoztatni néhány havonta. Ez különösen igaz, ha az igazságszolgáltatás függetlensége forog kockán. Nagyon remélem, hogy a magyar kormány képes lesz meggyőzően reagálni az aggodalmainkra, nem csak sajtónyilatkozatokkal és támadásokkal”, mondta a Népszavának adott exkluzív interjúban Viviane Reding. (Az EB alelnöke emlékeztetett arra is, hogy a World Economic Forum rangsorán Magyarország igen alacsony helyezést ért el, az igazságszolgáltatás függetlenségének megítélése tekintetében; csak 21. a 27 EU-tagállam között.)

Megjegyzendő: a magyar kabinet igyekszik azt a látszatot kelteni, miszerint Rdeing személyes háborút folytatna Magyarország ellen. Például Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azzal vádolta, hogy hazudott, amikor segítséget ígért az ír gyerekgázoló kiadatási ügyében, ám aztán inkább az írek pártját fogta. – Mindenekelőtt és túl mindenféle jogi megközelítésen: azok az emberi tragédiák, melyeket a Tobin-ügyben tapasztaltunk, szörnyűek.

“Az áldozatok családja egyértelműen megérdemel minden lehetséges támogatást. És teljes mértékben megértem mindazokat, akik azt követelik, hogy szolgáltassanak igazságot és a felelős személyt állítsák bíróság elé. Tudom, hogy nincs olyan, aki ne értene egyet ezzel az állásponttal. A probléma az, hogy a Tobin-ügyben két ország, Magyarország és Írország különálló bíróságai és igazságügyi hatóságai jártak el. Az ügy megfelelő kezelése egy ilyen esetben attól függ, hogy a két ország között ki tud-e alakulni teljes körű együttműködés. Amikor a Bizottság tájékoztatást kapott erről tavaly nyáron a magyar hatóságoktól, azonnal összehoztuk az EB, Magyarország és Írország szakértőit, hogy együtt vizsgáljuk meg az ügy részleteit. Segítettünk is Magyarországnak, hogy az ügy megfelelő politikai figyelmet kapjon valamennyi tagállam igazságügyi miniszterénél, az uniós Igazságügyi Tanácsban, 2012 októberében. Ez a tanács meg is hallgatta az ír igazságügyi minisztert, Alan Shattert, aki kifejezte mély együttérzését az áldozatokkal és családtagjaikkal, de azt is világossá tette, hogy az ír legfelsőbb bíróság már állást foglalt az ügyben, és nem volt hajlandó kiadni, illetve visszaküldeni Tobint Magyarországra”, idézte fel a történteket a Népszavának Reding.

Aki azt is érdekesnek találja, hogy pont akkor jelentette be a Fidesz-kormány azt is állítja, hogy az EB alelnöke nem hajlandó segíteni annak a magyar nőnek, akit akarata ellenére fogva tart a férje Bora Borán, amikor a Bizottság részletesen elemzeni kezdte a legutóbbi magyar alkotmánymódosítás jogszerűségét. Ami a Bora Bora-i történetet illeti: Reding még március 19-én levelet írt Christiane Taubira igazságügyi miniszternek, felhívva a figyelmét a meglévő európai és nemzetközi jogi eszközökre, melyek a szülői felelősséget és a gyermekek jogainak védelmét szolgálják. Sőt, azt is kérte Taubira minisztertől, hogy vizsgálja meg ezt az ügyet, illetve azt, hogy az alkalmazandó szabályok alapján a francia jogrendszer összhangban van-e az európai és a nemzetközi kötelezettségekkel. “Navracsics urat pedig arra kell kérnem, ellenőrizze a postaládáját: kapott ugyanis egy levelet tőlem március 19-én erről a helyzetről, a brüsszeli magyar nagykövetség pedig megerősítette e levél kézhezvételét. Épp ezért nehéz megérteni, hogy a magyar hatóságok miért állítják most mégis azt, méghozzá a sajtón keresztül, hogy a miniszter nem kapott választ tőlem Bora Bora-ügyben”, zárta rövidre a kormányzati médiamizériát az EB alelnöke.

forrás:nepszava.hu

Leave a Reply 174 megnézve, 1 alkalommal mai nap |