< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Leváltották a mentőszolgálat főigazgatóját

| Mobile | RSS

Leváltották a mentőszolgálat főigazgatóját

2013. április 8. | hozzászólás | Közélet

Mostantól Burány Béla megbízott főigazgató áll az Országos Mentőszolgálat élén – jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten. Az új vezetőről egy súlyos buszbaleset kapcsán az FN24 is írt korábban.

A mentőszolgálatnak hatékonynak, gyorsnak és mozgékonynak kell lennie – hangsúlyozta Szócska Miklós. Kiemelte: ez a váltás egyfajta sebességváltást, gyorsítást jelent a mentőszolgálat fejlesztésében.

Szócska Miklós azt mondta, ahogy eddig, úgy ezután is nagy figyelmet fordítanak a mentőszolgálat modernizációjára. Kiemelte például, hogy a betegszállítás szervezését központosították, mostanáig 120 új mentőautót vettek, s további 200 új mentőautó beszerzése van folyamatban, 60 mentőállomást felújítanak, továbbá 22 újat építenek.

Hozzátette: a mentés biztonsága eddig is töretlen volt, a mentőszolgálat mindig maradéktalanul helytállt.

A sajtótájékoztatón a mentőszolgálat új megbízott főigazgatója, Burány Béla elmondta: mintegy húszéves mentőszolgálati tapasztalata van, mostanáig a budapesti Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumában dolgozott vezetőként.

Burány Béla elődje Mártai István volt, 2010 szeptemberében nevezték ki a mentőszolgálat főigazgatójává.

A sajtótájékoztatón Mártai István távozásának körülményeiről nem nyilatkozott az államtitkár.

A halottnak hitt fiú

Burány Béla neve már ismerős lehet az FN24 olvasóinak. Ő volt annak a 2008-as buszbalesetnek a kárhely-parancsnoka, amelynek büntetőpere a sofőr ellen jelenleg is tart, és amelyben öt kisgyerek megsérült, egyet pedig tévesen halottnak nyilvánítottak. Tavalyi cikksorozatunkban részletesen beszámoltunk az öt évvel ezelőtti balesetről, amely már akkoriban nagy visszhangot keltett.

Az OMSZ dolgozói jelentették az anomáliákat az akkori régióvezetőnek, a most leváltott főigazgatónak, dr. Mártai Istvánnak, aki Burány Béla mellett 2010 májusában a XIII. Mentésügyi Konferencián a „Gyermekek tömeges buszbalesete Budapesten” címmel tartott esetismertetést. Itt – egyebek mellett – egy fába szorult lóval és egy King-Kong karikatúrával illusztrálták a tragédiát. Amikor az ügyről a sürgősségi orvostan legfőbb hazai szaktekintélyének számító Berényi Tamást kerestük, a szakfelügyelő főorvos megszólalását a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) letiltotta.

A Budai Központi Kerületi Bíróság tavaly júliusban azonban igazságügyi szakértőket rendelt ki a baleset kivizsgálására, hogy választ találjon arra a kérdésre, „a sértett (a letakart kisfiú, Zalka Noel – szerk.) maradandó fogyatékosságot eredményező sérülése és a vádlott vádirat szerinti cselekménye között áll-e fenn ok-okozati összefüggés”. A bíróság emellett egy katasztrófaorvostan-szakértőt is megidézett a tárgyalásra, ahol egyébként Burány Bélát tanúként hallgatták ki.
forrás:hír24.hu

Leave a Reply 1366 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: