< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egyre több pert nyernek az adózók a NAV ellen

| Mobile | RSS

Egyre több pert nyernek az adózók a NAV ellen

2013. április 9. | 1 Hozzászólás | Közélet

Míg az utóbbi években öt adóperből négyet a NAV nyert meg, addig a 2012-es bírósági statisztikák szerint tavaly az adóhatóság pernyerési aránya 68 százalékra csökkent. Az adóperek iránti megnövekedett figyelmet bizonyítja az is, hogy a Kúria egy külön bizottságot hozott létre annak érdekében, hogy egyes adóperek során folytatott bírósági és adóhatósági gyakorlatot megvizsgálja. A témakör aktualitását jelzi továbbá, hogy április 18-án a Kanadai – Magyar Kereskedelmi Kamara és a Jalsovszky Ügyvédi Iroda közösen egy konferenciát is szervez, amelyre már a meghirdetését követő pár napon belül kitették a “megtelt” táblát.

Dr. Jalsovszky Pál, a konferencia egyik társszervezője az [origo] megkeresésére elmondta: az utóbbi években kifejezetten nőtt az adózók jogtudatossága, és egyre gyakrabban veszik fel a kesztyűt az adóhatósággal szemben a bíróságokon. Ezt jelzi többek között, hogy a bíróság legújabb statisztikái szerint a 2012. évben az adózók több mint kétezer pert indítottak az adóhatósággal szemben, amelyek együttes összértéke meghaladta az 50 milliárd forintot.

Másrészről nem csupán az adózók jogtudatossága, hanem pernyerési statisztikái is javultak. Míg az utóbbi években minden öt adóperből négyet az adóhatóság nyert meg, addig a 2012. évben bírósági statisztikák szerint az adóhatóság pernyerési aránya, a korábbi 80 százalékról 68 százalékra csökkent le. Ez is mutatja, hogy ma már az adózók reális eséllyel vehetik fel az adóhatósággal szemben a harcot, különösen akkor, ha rutinnal rendelkező, szakképzett tanácsadók segítik az adózót az eljárásban – véli dr. Jalsovszky Pál.

Egységes gyakorlat?

Az adóperek hatékonyságát, átláthatóságát és megjósolhatóságát kifejezetten segítheti az a kezdeményezés, amelyet az utóbbi hetekben a Kúria indított. A legfőbb bírósági szerv célja, hogy az adóperek egy kiemelt területén, a vagyonosodási vizsgálatok során egységesítse a joggyakorlatot. A Kúria vizsgálata különösen arra a kérdésre terjed ki, hogy egy vagyonosodási vizsgálat során kinek mit kell bizonyítania.

Mint a szakértők megjegyzik, hasonló, egységes gyakorlat kialakítása elkelne az adóperek által érintett más területeken is. Így különösen anomáliát jelent az áfa levonhatóság során folytatott adóhatósági gyakorlat. Mint erről az [origo] többször is írt korábban, komoly gondot jelent az adózóknak, hogy milyen módon igazolják az adóhatóság felé egy áfa-levonásra jogosító számla hitelességét, azaz, hogy a számla mögött húzódó ügylet valóban megtörtént, mégpedig a számlában foglalt módon és feltételekkel.

A kérdéskörben a bíróságok gyakorlata sem egységes. Ugyancsak sok tisztázatlan kérdés merül fel a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak elfogadhatóságára vonatkozó adóperekben. A szokásos piaci ár, közismert nevén a transzferár megállapításának komoly nemzetközi gyakorlata van, a legtöbb esetben azonban még nem látható előre, hogy a bíróságok ezt a gyakorlatot mennyire fogják elfogadni és követni. A szakértők szerint a joggyakorlatot nagyban támogatná, ha a későbbiek során a Kúria revíziós munkája erre a területre is kiterjedne.

Egyéb tényezők, amelyek a pernyertességet befolyásolják

Azt, hogy egy adóperben kinek lesz igaza, nem feltétlenül csak jogi és adózási érvek befolyásolják. Mindamellett, hogy a pernyertesség nagyban függ a felek felkészültségétől is, korántsem elhanyagolható az a tényező, hogy egy adott ügylet adózási megítélésében az adózónak az adóévet követő május 31-ig döntenie kell, míg az adóhatóság csak jó pár év múlva ellenőrzi az adott területet.

Ekkor értelemszerűen az adóhatóság már jóval felkészültebb lehet, és kiforrottabb eszköztárral rendelkezhet, mint amilyen lehetőségek pár évvel azelőtt az adózó rendelkezésére álltak. Figyelembe kell továbbá azt is venni, hogy az adóhatóság általában olyan ügyleteket támad meg, amelyek ellenőrzése tekintetében már egy több év alatt jól kimunkált, kiérlelt érvrendszerrel rendelkezik. Mindez nagy magabiztosságot tud kölcsönözni a hatóságnak az ilyen ügyekben. Ezek a tényezők mind-mind felvetik annak a kérdését, hogy fennáll-e erőegyensúly az adóperben az adóhatóság és az adóalany között. Ez egy olyan kulcskérdés az adóperek gyakorlatában, amellyel a két hét múlva megrendezésre kerülő konferencia is behatóbban foglalkozni kíván – tette hozzá dr. Jalsovszky Pál.

Pár nap után ki kellett tenni a “megtelt” táblát

A Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara és a Jalsovszky Ügyvédi Iroda közösen egy konferenciát is szervez a témakörben, ám az április 18.-i rendezvényre már a meghirdetését követő pár napon belül kitették a “megtelt” táblát a hatalmas érdeklődés miatt. A szervezők azt tervezik, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel a konferenciát ősszel újra meghirdetik.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 475 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: