< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Idén 140 éves a baloldali lap Ünnepel és ellenáll a Népszava

| Mobile | RSS

Idén 140 éves a baloldali lap Ünnepel és ellenáll a Népszava

Idén 140 éves a baloldali lap
Ünnepel és ellenáll a Népszava

Mindennapos küzdelmet folytat a fennmaradásért az idén 140. születésnapját ünneplő Népszava. A szociáldemokrata napilap állami hirdetéseket alig kap, bizonytalanságban él, miközben vezetői szerint a jobboldal lapjainál százmilliósra becsült összeget költenek el a közcégek. A Népszava idén nemcsak ünnepel, hanem élére akar állni annak a tiltakozásnak, amelyet az Élet menete napjára tervezett nemzeti motoros-felvonulás ellen szerveznek.
Mindennapos küzdelmet folytat a megjelenésért az idén 140 éves Népszava. Erről Láposi Elza, a Népszava Lapkiadó Kft. ügyvezetője beszélt a szociáldemokrata napilap születésnapjára összehívott tájékoztatón. Elhangzott, hogy az elmúlt három évben csupán összesen hétmillió forint állami hirdetés kapott a lap, míg a Népszavánál kisebb példányszámú Magyar Hírlapnál az állami cégek 250 millió, a Magyar Nemzetnél pedig 262 millió forintot helyeztek el. Láposi Elza szerint ezek listaáron kalkulált adatok, a szerződések valós tartalmát nem ismerik.

Daniel Kovalovszky

Németh Péter, a lap főszerkesztője emlékeztetett arra, hogy 1996-ban, amikor a Magyar Nemzet anyagilag ellehetetlenült, az akkori kormányfő (Horn Gyula, volt az MSZP-SZDSZ koalíciós kormány miniszterelnöke – a szerk.) úgy gondolta, hogy a konzervatív értékeket őrző újság nem veszhet el.

– Ma éppen ennek az ellenkezője történik – tette hozzá a főszerkesztő. Németh szerint lapja maga a történelem, kulturális érték, amit nem szabadna veszni hagyni.

1800-as évek végén Táncsics Mihály kezdeményezésére indítottak újságot a munkásoknak. Az 1873-ban alapított Munkás Heti Krónika később a Népszava nevet vette fel, és 1905-ben napilappá vált. 1909-ben Ady Endre írta a lapnak a Küldöm a frigyládát című versét, jelezve, hogy szívesen csatlakozna a Népszava szellemi műhelyéhez. 140 év alatt többször feldúlták a szerkesztőséget és előfordult, hogy meggyilkolták újságíróit. A Népszava 1941-ben, a fasizálódás közepette egyedüliként jelentetett meg egy olyan karácsonyi számot, amely a háború ellen emelt szót és figyelmeztetett arra, hogy az ország rossz oldalon áll.

Németh Péter bejelentette, hogy a lap megszervezi az Élet menete idejére tervezett motoros felvonulás elleni tiltakozást. Mint ismert: április 21-ére magukat nemzeti érzelmű motorosoknak nevező csoport Adj gázt! címmel felvonulást tervez.

– Elrettentő erővel kell fellépni, hogy ilyen 2013 Magyarországán ne történhessen meg – mondta a főszerkesztő.

Bejelentették azt is, hogy megkezdődött a 140 éves Népszava lapszámainak digitalizálása. A mintegy 20-25 folyóméternyi iratot az utolsó pillanatban igyekeznek megmenteni, hiszen több, múlt századi lapszám már savasodik, szétesőben van.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 194 megnézve, 1 alkalommal mai nap |