< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Balog: Érdemtelenek adták vissza a Táncsics-díjat

| Mobile | RSS

Balog: Érdemtelenek adták vissza a Táncsics-díjat

Balog Zoltán erőforrás miniszter levélben válaszolt Lendvai Ildikónak arra, hogy mit jelentett az a mondata, miszerint tisztult a Táncsics-díjasok névsora. Szerinte Németh Péter, a Népszava főszerkesztője és Bolgár György, a Klubrádió újságírója folyamatosan az NMHH illegitimitásáról nyilatkoznak, ráadásul Bolgár Sánta kutya-díjat is kapott már. A díjat az a Czakó Gábor osztogatja, aki a közszolgálati televízióban a gyerek- és asszonyverés fontosságáról beszélt.

Balog Zoltán miniszter március 18-án Szaniszló Ferenc kitüntetése kapcsán egy parlamenti kérdésre adott válaszában azt mondta, hogy “amennyiben néhány újságíró visszaadja ezt a díjat, azzal tulajdonképpen egy rossz döntésnek, amit én hoztam, jó következményei lesznek, mert mégiscsak tisztul a Táncsics-díjnak a névsora”.

Lendvai Ildikó, MSZP-s képviselő levélben kérte a minisztert arra, hogy fejtse ki ezt a mondatát. A Vastagbőr blogon megjelent válasz szerint Balog Németh Péterre, a Népszava főszerkesztőjére és Bolgár Györgyre, a Klubrádió újságírójára gondolt, amikor ezt mondta. Mint írta, a két újságíró “folyamatosan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság illegitimitásáról és a magyar sajtószabadság haláláról nyilatkozik. Ugyanakkor hallgatnak arról, hogy Bolgár Györgyöt a 2006-os eseményekről szóló elfogult tájékoztatása miatt, a rendőri brutalitás áldozatainak rágalmazásáért az Országos Rádió- és Televízió Testület, illetve az adatvédelmi biztos elmarasztalta, továbbá az ügyben indított rágalmazási perben a bíróság 2 millió forint kártérítésre kötelezte”.

Balog fontosnak tartotta a levélben azt is megemlíteni, hogy a Magyar Cenzúra Napjának Ünnepélyét Szervező Bizottság az ország félrevezetése miatt Sánta kutya-díjat adott Bolgár Györgynek.

A Vastagbőr emlékeztet rá, hogy a Sánta kutya-díjat Bolgár mellett megkapta Demszky Gábor, Simor András, Gyurcsány Ferenc és az LMP is. A bizottság elnöke pedig az a Czakó Gábor író és képzőművész, aki a Duna Televízióban tavaly ősszel a családon belüli erőszakról nevetve beszélt, és elmesélte, hogyan verte tanítási célzattal a fiait, és egyik nő rokona hogyan koldult a pofonért.

Balog úgy zárja Lendvainak írt levelét, hogy “örömmel tölt el, hogy Németh Péter és Bolgár György példáját követve több, önmagát érdemtelennek tartó újságíró adta vissza a Táncsics-díjat”.

Németh és Bolgár mellett Nej György, a Magyar Rádió egykori munkatársa, Rangos Katalin klubrádiós újságíró, Vince Mátyás, az MTI korábbi elnöke és a HVG volt főszerkesztője, valamint Horváth Zoltán, a HVG egykori főszerkesztő-helyettese adta vissza a díjat Szaniszló Ferenc kitüntetése miatt.

forrás:index.hu

Leave a Reply 226 megnézve, 1 alkalommal mai nap |