< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A hatalom rövid pórázon tartja a sajtót

| Mobile | RSS

A hatalom rövid pórázon tartja a sajtót

A hatalom rövid pórázon tartja az orosz sajtót – bírálta a Kremlt az Oroszországi Újságíró Szövetség titkára a szervezet csütörtöki kongresszusán, amelyet ugyanakkor Putyin elnök is köszöntött.
Borisz Reznyik úgy vélte, hogy egyre rosszabb a helyzet a tájékoztatáspolitikában. Hangsúlyozta, hogy a médiaszabályozást tovább kell tökéletesíteni, és kifogásolta, hogy hiába készítette el a szövetség a sajtótörvény új változatát, négy éve nem tudják elérni annak elfogadását, szerinte az elnöki hivatalnál akadt el a javaslatuk.

Az 1933-ban alapított Oroszországi Újságíró Szövetség vezető tisztviselője szerint az állam gyakorlatilag manipulálja a sajtót bizonyos kiadványok támogatásával, és „mindenkit rövid pórázon tart”.

A kongresszust ugyanakkor köszöntötte Vlagyimir Putyin. Üzenetében az orosz államfő azt hangoztatta, hogy a hatékony demokratikus fejlődés és a polgári társadalom megerősítése érdekében szükség van a független újságírásra.

Az orosz törvényhozás alsóházának szomszédságában tartott kongresszust botrány is tarkította. A tanácskozás résztvevői tapsukkal akadályozták meg, hogy a duma alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) politikusa megtartsa felszólalását. A JeR honlapján közölt beszéde szerint Szergej Zseleznyak az újságírók felelősségéről beszélt volna, arra szólítva fel őket, hogy ne éljenek vissza az alkotmányban biztosított jogokkal, a szólás- és véleményszabadsággal.

Zseleznyak márciusban a sajtó működését korlátozó több törvényjavaslatot terjesztett be az orosz parlamentben – írja az MTI.

A kormányzó párt befolyásos politikusával szembehelyezkedő szervezet tekintélye mára alaposan megtépázódott, s a Kommerszant-Vlaszty című orosz folyóiratban tavaly közölt cikk szerint a szervezetbe már nem akarnak belépni a vezető országos sajtóorgánumok főszerkesztői és munkatársai sem.

Az Oroszországi Újságíró Szövetség becsületén tavaly is folt esett, amikor támogatta a törvényhozásban kormánypárti többséggel elfogadott rágalmazási törvényt, amely megnehezítette a hatalmat bíráló sajtó helyzetét. A Kommerszant-Vlasztynak a szövetség egy tagja pedig név nélkül arról számolt be, hogy a szervez

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 227 megnézve, 1 alkalommal mai nap |