< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Háborúra készül Észak-Korea – Súlyos lehet a hatása

| Mobile | RSS

Háborúra készül Észak-Korea – Súlyos lehet a hatása

Az elmúlt évek természeti katasztrófái, ipari balesetei ráirányították a figyelmet arra, hogy egyes iparágak a túlzott koncentráció miatt elképesztően sérülékenyek lettek, egy-egy ország vagy régió problémái vállalatok széles körét béníthatja meg. Hasonló forgatókönyv Dél-Koreában is elképzelhető, a koreai konfliktus elmélyülése komplett iparágakat veszélyeztethet, fennakadások lehetnek az elektronikai és autóalkatrészek szállításában, az ázsiai légiközlekedésben, de akár még az olaj árának alakulására is kihathat egy fegyveres konfliktus a Koreai-félszigeten. Bár az észak-koreai kommunista rezsim fenyegetései egyelőre csak erőfitogtatásnak tekinthetők, a helyzet egyre komolyabb: Phenjan újabb ultimátumot adott Szöulnak, mostantól értesítés nélkül hajtanak végre megtorló akciókat déli szomszédjuk ellen.
Legközelebbi Portfolio.hu Klub rendezvényünkön az arany és több más nyersanyagpiac kilátásait vizsgáljuk meg. Részletekért kattintson ide!

Észak-Korea fitogtatja erejét

Ijesztő hírek érkeztek az elmúlt hetekben Észak-Koreából, az ország fiatal vezetője Kim Dzsong Un ugyanis atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát, Phenjan rakéta- és tüzérségi alakulatait a legmagasabb fokozatú harckészültségbe helyezte, látszólag háborúra készül a kommunista rezsim. A politikai elemzők többségének véleménye szerint az észak-koreai bejelentések egyrészt azt a célt szolgálják, hogy az elszigetelt ország lakossága felé megerősítsék Kim Dzsong Un tekintélyét, másrészt Észak-Korea azt kívánja elérni, hogy a világ ismerje el nukleáris hatalomként. Ha “csupán” erről van szó, az önmagában nem okoz zavarokat a világgazdaságban, amennyiben azonban elmélyül a konfliktus, az súlyosan érintheti nem csak a dél-koreai gazdaságot, de azon keresztül más országok, régiók gazdaságát is.

Egy-egy ország kiesése komplett iparágakat béníthat meg

A koreai konfliktus a globális világgazdaság szempontjából is fontos esemény, mert amennyiben Dél-Korea exportja sérül, akár egész iparágak is megbénulhatnak. A 2011-es fukusimai atomkatasztrófa és a thaiföldi áradások rávilágítottak, mennyire koncentrált és emiatt mennyire sérülékeny a gyártás egyes iparágakban.

Fukusimai atomerőmű-baleset

A 2011. márciusi fukusimai atomerőmű-balesetet követően autó- és elektronikai gyártók, acélművek vegyipari vállalatok is szüneteltették a termelést, ami több iparágban globális szinten is nehézségeket okozott. A Toyota, a Honda, vagy a Nissan több üzemében is leállította a gyártást, a vásárlók más kontinenseken sem tudták elérni a Japánban gyártott modelleket (pl.: Toyota Prius, Honda Jazz). A japán autógyártók azonban nem csak komplett járműveket, de alkatrészeket is szállítanak többek között az USA-ba és Európába, az autóipari beszállító Hitachi Automotive Systems és a Hitachi Vehicle Energy a nagy autógyártókhoz hasonlóan 3-4 hétig szüneteltette a termelést az üzemeiben. A Shinetsu Chemicals vegyipari cég és a Renesas Electronics elektronikai termékeket gyártó üzemei közel 3 hónapon keresztül nem gyártottak, de a japán acélgyártás közel 7 százalékát adó kashimai üzem is hetekre kiesett a termelésből.

Az érintett vállalatok több iparágban fontos beszállítók, a termelés leállítása más régiók társaságainak működését is befolyásolta. Jó példa a vállalatok egymásrautaltságára és a magas fokú termelési koncentrálódásra, hogy a fukusimai katasztrófa helyszínétől nem messze működő festékalapanyag gyártó üzem leállása több régióban megbénította az autógyártókat. A metálfestékekben használt alapanyagot, a Xirallic-ot az egész világon egy helyen, a Merck KGaA onahamai üzemében gyártják, a Xirallic gyártásának felfüggesztése miatt több autógyártónál egyes modellek bizonyos színváltozatat nem tudták megrendelni a vásárlók.

Thaiföldi áradások

Thaiföld a világ második legnagyobb merevlemez-gyártója, a legnagyobb cégek – mint a Western Digital, a Seagate vagy a Toshiba – több üzemet is működtetnek az ázsiai országban, de a merevlemezek motorjait gyártó Nidec (a társaság értékesíti a világ összes merevlemez-motorjának 70 százalékát) is több üzemmel van jelen Thaiföldön. A 2011-es áradásokat követően az ország nagy része víz alá került, a nagy winchester-gyártók és azok beszállítói pedig leállították a gyártást. Mivel partnereik, elsősorban a számítógép- és set-top-box-gyártók valamint a viszonteladók csupán 1-2 heti készlettel rendelkeztek, a katasztrófát követő gyárleállítások az egész iparágra negatívan hatottak, a globális eladásokra és az árakra is hatással voltak. 2011 utolsó negyedévében közel harmadával kevesebb merevlemezt adtak el, mint egy negyedévvel korábban, a piacvezető Western Digital értékesítése közel felére esett.

Háborúra készül Észak-Korea – Súlyos lehet a hatása

A merevlemezek árai hatalmasat emelkedtek a természeti katasztrófát követően, a hivatalos számok alapján a Seagate átlagos eladási ára 55 dollárról 68 dollárra, a Western Digital eladási ára 46-ról 69 dollárra emelkedett 2011 utolsó negyedévében a július-szeptemberi időszakhoz képest. Az áradások hatásait a magyar vásárlók is tapasztalhatták, néhány hónap alatt több merevlemez-típus ára közel a duplájára emelkedett.

forrás:legfrissebb hírek

Leave a Reply 199 megnézve, 1 alkalommal mai nap |