< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nemzetközi sajtószemle Financial Times: A tűzvonalba kerülhet Magyarország

| Mobile | RSS

Nemzetközi sajtószemle Financial Times: A tűzvonalba kerülhet Magyarország

Nemzetközi sajtószemle
Financial Times: A tűzvonalba kerülhet Magyarország

A beruházások szintje jelenleg a GDP 16 százalékának felel meg, márpedig így nem lehet fenntartani a gazdaságot. A kormánnyal szemben álló erők egyetértenek abban, hogy Orbán azért igyekszik kétségbeesetten 3 százalék alatt tartani a deficitet, hogy jöjjenek az uniós támogatások, miután a külföldi befektetések gyakorlatilag a nullán állnak – írja a Financial Times. A Die Presse arról számol be: az osztrák tudományügyi miniszter is bírálta, hogy Magyarországon egyre szaporodnak az antiszemita esetek.
FT
Magyarország jelenleg jól csinálja, ezt igyekszik nyomatni a rózsaszínű szemüveget hordó kormányzati kommunikáció – írja a Financial Times. Hogy a legutóbbi szalaghíreket nézzük: a magas adrenalinszinten működő miniszterelnök szalagot vágott át a Stadlernél, valamint a Legónál. És mindennek betetőzéseként ünnepelte a hivatalos PR az adósság minden várakozást alulmúló szintjét. A legfontosabb következtetés az, hogy ezek után végképp nincs semmi ok nem megszüntetni a túlzott deficit-eljárást az ország ellen. A londoni Spiro Souvereign Strategy vezetője azt mondja: nem kétséges, hogy tavaly jobb lett a magyar költségvetési politika. Budapestnek azonban vigyáznia kell, nehogy elragadja a hév. Van ugyanis egy rossz hír is, nevezetesen, hogy belátható időn át jóval 60 % fölött marad az államadósság. Márpedig ez súlyos kockázat egy olyan gazdaság számára, amely gyakorlatilag stagnált az elmúlt 10 évben. A bírálók szerint a kedvező adatok is csupán annak köszönhetőek, hogy a kormány a különadókkal hosszú távon súlyos károkat okozott. Mesterházy Attila szerint a megszorítások aláásták a bizalmat és befagyasztották a vállalati hitelezést. Ráadásul a hatalom továbbra is hadban áll a bankokkal – teszi hozzá. De a kritika nemcsak balról jön. Bokros Lajos azt mondja, kölcsönök és beruházások nélkül nem lesz növekedés. A beruházások szintje jelenleg a GDP 16 %-nak felel meg, márpedig így nem lehet fenntartani a gazdaságot. A kormánnyal szemben álló erők egyetértenek abban, hogy Orbán azért igyekszik kétségbeesetten 3 % alatt tartani a deficitet, hogy jöjjenek az uniós támogatások, miután a külföldi befektetések gyakorlatilag a nullán állnak, függetlenül a Stadlertől és a Legótól. De amint a nemzetközi bizalom meginog, az ország a tűzvonalba kerül és Orbán, aki mostanában a történelmi egyházak lelkes híve, imádkozhat, hogy legalábbis a jövő évi választásokig valamelyest kitartson a derűlátás a piacokon.

Frankfurter Rundschau
A lap azt emeli ki Barroso beszédéből, hogy a Bizottság elnöke állást foglalt a szövetségi Európa, illetve a régiók Európája mellett, egyben pedig értésre adta, hogy nem támogatja Merkel takarékossági politikáját. Barroso emlékeztetett arra, hogy az euróválság miatt Brüsszel sok új felhatalmazást kapott, így például ellenőrizheti a tagok államháztartását. Felhívta azonban a figyelmet, hogy az EU több mint egyszerű gazdasági szervezet. Magyarországot név szerint nem említve ugyan, de rámutatott, hogy a Bizottságnak kötelessége ügyelni az európai értékek betartására. Kiemelte, hogy Európa korábban a hatalmak egyensúlyára épült, jelenleg jogközösséget alkot.

Die Presse
Az osztrák tudományügyi miniszter is bírálta, hogy Magyarországon egyre szaporodnak az antiszemita esetek. Töchterle budapesti munkalátogatása során fejtette ki véleményét Balog Zoltánnak, miután Pécsett a rendőrség akadályozott meg egy Hitler-emléktúrát, illetve az „Adj gázt!” motoros felvonulás a zsinagóga mellett is elhaladt volna. A vendég szerint a házigazda nagy érzékenységet tanúsított a téma iránt. Balog kijelentette, hogy a felsőoktatásban a zsidóellenes megnyilvánulások csak az ELTÉ-t és az egyik ottani diákcsoportot érintik. Egyben arról biztosította tárgyalópartnerét, hogy a kormány a törvényesség határain belül mindent megtesz az ilyen tendenciák megakadályozására. Korábban az Osztrák Egyetemi Konferencia vezetője szintén a Die Pressében arra figyelmeztetett, hogy a magyar egyetemek nemzetközi tekintélye forog kockán a zsidóellenes kilengések miatt.

Bloomberg

A hírügynökség által megkérdezett 26 közgazdász közül az összes azt várja, hogy ma rekordszintre viszi le az alapkamatot a Monetáris Tanács, mert Matolcsy György igyekszik segíteni, hogy a gazdaság kilábaljon a recesszióból, miközben 39 éve nem látott szintre süllyedt az infláció. Trippon Mariann/CIB azt jósolja, hogy az alacsony áremelkedés erős érvül szolgálhat egy bátrabb lépéshez is, ám az MT tagjainak nyilatkozatai arra utalnak, hogy a testület ragaszkodik az óvatosabb megközelítéshez. A forintról a szakember azt gondolja, hogy az továbbra is gyenge marad a térség többi valutájához képest, amíg fennmarad a bizonytalanság a pénzügypolitikát illetően, illetve amíg a piac agresszív kamatcsökkentésre számít. Befektetők azt várják különben, hogy a következő hat hónapban 4 %-ra, sőt az alá esik az irányadó kamatláb. A Société Générale egyik londoni szakértője úgy látja, hogy a növekedés továbbra is vérszegénynek ígérkezik, de nem kétséges, hogy a kormány és jegybank további intézkedésekkel próbálja majd beindítani. Vagyis további monetáris könnyítésre kell felkészülni, ideértve, hogy a hatalom el akarja kerülni a forint meredek erősödését.

Washington Post

Az újság az AP rövid híre alapján számol be arról, hogy a magyar Parlament nagy többséggel jóváhagyta az önkényuralmi jelképek korlátozását tartalmazó törvény módosítását. Az új szabályozás igencsak hasonlít a korábbi változatra, amelyet az Alkotmánybíróság jogsértőnek minősített, mondván, hogy az túl széleskörű és túlzottan megköti a szólásszabadságot. A képviselők viszont úgy gondolják, a most elfogadott jogszabály, amely vonatkozik a horogkeresztre, az SS-jelvényre és a nyilaskeresztre, illetve a vörös csillagra és a sarló-kalapácsra is, már nem ütközik ilyen akadályba. Kimondja, hogy ezeket a jelképeket akkor nem lehet használni, ha felborítják a békét és a rendet. Az eddigi törvény ellen kifogást emelt a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság is.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 252 megnézve, 1 alkalommal mai nap |