< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Magyarország elkötelezett az európai értékek és normák betartása mellett

| Mobile | RSS

Magyarország elkötelezett az európai értékek és normák betartása mellett

Magyarország elkötelezett az európai értékek és normák betartása mellett

Magyarország teljes mértékben elkötelezett az európai értékek és normák betartása mellett, és nem tudja elfogadni, ha ezt az elkötelezettségét bárki is megkérdőjelezi – szögezte le újságírói kérdésre válaszolva Martonyi János magyar külügyminiszter, miután 2013. április 26-án Ljubljanában tárgyalt szlovén kollégájával, Karl Erjaveccel.

Martonyi János a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarország folyamatos párbeszédet folytat az európai intézményekkel és az Európai Bizottsággal. „Meggyőződésünk, hogy például ami az úgynevezett esetleges jogsértéseket illeti, ezekre az ügyekre megoldást fogunk találni. Meggyőződésünk, hogy ebben a kérdésben nagyon sok félreértés és sajnos nagyon sok megalapozatlan kritika és vád is megjelent” – mondta a magyar külügyminiszter. Budapestnek az a feladata, hogy ezeket a félreértéseket eloszlassa, de – tette hozzá – a politikailag vagy ideológiailag motivált vádakkal már nehezebb a helyzet.

Karl Erjavec szerint az uniós ügyekről szó volt a magyar külügyminiszterrel folytatott megbeszélésen. Szlovénia ezzel kapcsolatosan azt az álláspontot képviseli, hogy ami a brüsszeli vizsgálatot illeti, elvárja Magyarországtól, hogy összehangolja a vitás kérdéseket az Európai Bizottsággal – mondta Erjavec, aki szerint tárgyalópartnere azt mondta neki, hogy a magyar fél figyelembe fogja venni a brüsszeli ajánlásokat.

Mindkét külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar–szlovén kapcsolatok felhőtlenek és a lehető legjobbak mind gazdasági, mind politikai téren. Karl Erjavec rámutatott, Magyarországnak és Szlovéniának egy sor külpolitikai kérdésben azonos az álláspontja, akár a nyugat-balkáni, akár a szíriai helyzetet illetően. Karl Erjavec megjegyezte, hogy az utóbbi években lényegesen javult a szlovéniai magyar kisebbség helyzete.

Martonyi János kiemelte: a jó magyar–szlovén kapcsolatokat fejezik ki a kölcsönös magas szintű találkozók. Májusban Ljubljanába látogat Áder János köztársasági elnök. A két ország külpolitikájának egyik fontos eleme az, hogy mindkét ország jó kapcsolatokat épít a „közvetett és közvetlen szomszédokkal”, a térségbeli országokkal – tette hozzá.

A magyar külügyminiszter elismerését fejezte ki a horvát–szlovén területi vita rendezéséért, illetve azért is, hogy Szlovénia ratifikálta Horvátország uniós csatlakozási szerződését. Martonyi János szerint egyetértés volt közte és szlovén tárgyalópartnere között abban, hogy Horvátország uniós csatlakozása új lehetőséget nyit a közép-európai befolyás növelésére az EU-n belül, de új lehetőségeket ad a térségbeli, ezen belül a három ország együttműködésében is.

A két külügyminiszter megbeszélésén szó volt a kétoldalú kapcsolatok különböző területeiről, amelyekkel kapcsolatban egyetértettek egyebek mellett abban, hogy tovább kell fejleszteni a gazdasági kapcsolatokat, és folytatni kell az infrastrukturális projekteket. Martonyi János örömét fejezte ki azért, hogy új határátkelők fognak nyílni a két ország között, és megkezdődik a munka egy magyar–szlovén tudományos szótár elkészítése céljából.

(MTI, Külügyminisztérium)

Leave a Reply 235 megnézve, 1 alkalommal mai nap |