< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Önköltségalapú lesz az öntözővíz-szolgáltatás ára

| Mobile | RSS

Önköltségalapú lesz az öntözővíz-szolgáltatás ára

Jelenleg szabadáras, így egyes esetekben a magas költségek nem térülnek meg az öntözéssel termesztett növények áraiban.

A kormány önköltség alapúvá teszi az öntözővíz-szolgáltatás árát – az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg. A mezőgazdasági vízszolgáltatás jelenleg szabadáras, így egyes esetekben a magas költségek nem térülnek meg az öntözéssel termesztett növények áraiban, ezt a problémát kívánja orvosolni rendelettel a kormány. A mezőgazdasági vízszolgáltatónak a rendelettervezet melléklete szerint minden év február 20-ig el kell készítenie költségkalkulációját.

A víz ára alapdíjból és változó díjból áll. A mezőgazdasági vízhasználó a vízszolgáltatás ellenértékét – számla ellenében – a szerződésben meghatározott időszakonként, utólag fizeti. Ha a tervezetből rendelet lesz, úgy az a Magyar Közlönyben való megjelenését követő 31. napon lép hatályba. Az élő szerződéseket ettől számítva 60 napon belül kell módosítani.

A ráfordítással arányos költségkalkuláció megvalósítása érdekében szükség van a jelenlegi szolgáltatók körének és tevékenységének felülvizsgálatára, és a költségek csökkentésére. A mezőgazdasági vízszolgáltatók körének meghatározásakor kiemelten figyelembe kívánják venni a területi különbségeket, a szolgáltató által átadott víz mennyiségét és minőségét, a szolgáltató által ellátott mezőgazdasági területek méretét és a szolgáltatást igénybe vevő gazdálkodók számát is.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 219 megnézve, 1 alkalommal mai nap |