< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megszavazták az átláthatóság korlátozását Titkolózik a kormány: korlátozták a közpénzek ellenőrzését

| Mobile | RSS

Megszavazták az átláthatóság korlátozását Titkolózik a kormány: korlátozták a közpénzek ellenőrzését

Megszavazták az átláthatóság korlátozását
Titkolózik a kormány: korlátozták a közpénzek ellenőrzését

A polgári törvénykönyv (Ptk.) helyett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szabályozza a közérdekű adatszolgáltatást az új polgári jogi kódex jövő március 15-ei hatályba lépésétől. Az ellenzék szerint a kormányoldal korlátozni akarja a trafikpályázatok megismerhetőségét.
Az erről szóló, vasárnap benyújtott fideszes indítványt hétfőn kivételes sürgős eljárásban tárgyalta meg, kedden pedig már el is fogadta az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal.

Az új, jövő tavasszal hatályba lépő Ptk. nem tartalmazza a 2003-as úgynevezett üvegzsebtörvény rendelkezéseit, amelyek az üzleti titok fogalma alól tesznek kivételeket. A kormány ugyanakkor már korábban jelezte, hogy a kódex hatálybalépése több ezer jogszabály módosításával jár, ezek között lesz majd az adatvédelmi törvény is.

MTI
Karácsony Gergely (balról) és Szilágyi Péter (jobbról) független képviselők, a Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportjának tagjai a szavazás előtt.

Az előterjesztés szerint az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal köteles ellenőrizni a közfeladatot ellátó szerveket, a közérdekű adat megismerésére irányuló igény pedig nem eredményezhet az ellenőrző szervek jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést.

Az indoklás ezt azzal egészíti ki, hogy azokat a „visszaélésszerű adatigényléseket”, amelyek során az igénylő „általánosságban kér mindenféle adatot”, és ezzel az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályozza, nem kell teljesíteni, helyette pontosításra hívhatják fel az igénylőt.

Ebből és a kivételes eljárási rendből a hétfői vitában a felszólaló ellenzéki képviselők mindegyike – az MSZP-s Bárándy Gergely, az LMP-s Schiffer András, Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért) és a jobbikos Apáti István – azt olvasta ki, hogy a kormányoldal korlátozni akarja a trafikpályázatok megismerhetőségét. Ezt az előterjesztők nevében Vas Imre és Répássy Róbert igazságügyi államtitkár is cáfolta. Az ellenzék azt is kifogásolta, hogy a változtatásokat a már folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

Az Átlátszó oknyomozó portál a kormány által korlátozni kívánt adatigénylésekben a sajátjaira ismert. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatban fellelhető szabály lényege annyi az Átlátszó szerint, hogy „aki túl sok mindent akar tudni, ne adj’ isten olyan sok mindent, mint amit az ÁSZ és a KEHI szokott kérni, az visszaélésszerűen igényel adatokat, és neki ezeket nem kell odaadni. Különösen nem kell odaadni azokat a bizonylatokat, amelyek alapján ténylegesen ellenőrizni lehetne, hogy mire költik a közpénzt.”

Az Átlátszó értelmezése szerint nem kérhetik majd ki a közpénzből adott megbízásokhoz kapcsolódó teljesítési igazolásokat sem, pedig ezek kiadására több pert nyertek már. Ha ugyanis az igénylő „általánosságban kér mindenféle adatot”, akkor az az adatkezelő működését „jelentős mértékben és hosszú ideig” akadályozhatja.

forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 2344 megnézve, 1 alkalommal mai nap |