< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Már használható az MTA helyesírási tanácsadó portálja

| Mobile | RSS

Már használható az MTA helyesírási tanácsadó portálja

2013. május 1. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Már használható az MTA helyesírási tanácsadó portálja

Pálinkás József, az MTA elnöke indította el és tesztelte a “nagy energiás elektron gyorsító” szóösszetétel beírásával.

Már használható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Nyelvtudományi Intézetének helyesírási tanácsadó portálja, a helyesírás.mta.hu oldal, amelyet kedden mutattak be Budapesten.

A nagyközönség számára ingyenes honlapot Pálinkás József, az MTA elnöke indította el és tesztelte a “nagy energiás elektron gyorsító” szóösszetétel beírásával. Az alkalmazás három lehetséges helyesen írt alakot adott meg, a “részletek” fülre kattintva az is olvasható, mely helyesírási szabályok alapján.

Az akadémia elnöke felhasználóbarátnak, interaktívnak, tartalmát tekintve pedig hitelesnek nevezte a portált, amely mindenki számára hozzáférhetővé teszi a magyar helyesírás szabályait.

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közoktatási államtitkára hangsúlyozta: a magyar nyelv, a magyar helyesírás közös kincsünk, ezért szükséges annak ápolása, fejlesztése. Aki a saját kincsét, a rábízott értéket nem gazdagítja és műveli, az vétkes – tette hozzá.

A helyesírási tanácsadó portál egy olyan interneten át elérhető szoftvereszköz, amely segít a mindenkori helyesírási szabályzat szerinti helyesen írott alak megtalálásában. A megoldás mellett magyarázatot is ad, ezzel is igyekszik elősegíteni a tudatos helyesírási készségek elsajátítását – tájékoztatta a rendezvény résztvevőit Váradi Tamás, az MTA Nyelvtudományi Intézet munkatársa.

A tanácsadó hét témakörben – egybe- és különírás, elválasztás, ábécébe rendezés, névkereső, számok, dátumok, helyes-e így? – ad választ az érdeklődőknek.

Az MTA Nyelvtudományi Intézetben többéves munkával készült rendszert a nagyközönség ingyenesen veheti használatba.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 622 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: