< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Kitört a nők lázadása

| Mobile | RSS

Kitört a nők lázadása

2013. május 22. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Ismét tüntettek a nők a családon belüli erőszakkal kapcsolatos törvénytervezete, illetve Lázár János kijelentései miatt. Egyebek között azt kifogásolták, hogy az erőszak tényállását az együttéléshez kötné a kormány, és továbbra sem szankcionálnák a pszichés erőszakot és a gazdasági kizsákmányolást. A parlamentben Szabó Tímea független képviselő kijelentette, a jogszabálytervezet egy átverés, ami nem segít a bántalmazottaknak.

A kormány válasza szerint minden javaslatot figyelembe vettek, és úgy látják, a végeredménnyel a civilek is elégedettek.

Miként tudnak a bántalmazást átélt gyerekek, nők, fogyatékkal élők szemébe nézni – a többi között ezt a kérdést tette fel a parlamentben Doncsev Andrásnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárának Szabó Tímea független képviselő a családon belüli erőszakról szóló vitában. A benyújtott törvényjavaslat szerinte átverés, az áldozatok megvédésére alkalmatlan, arra viszont jó, hogy a kormány letudjon egy késedelmesen teljesített feladatot. Szabó Tímea kiemelte, továbbra sem kap segítséget például az a gondnokság alatt lévő fogyatékos, akitől minden hónapban elveszik a pénzét, és az a gyerek sem, akinek végig kell néznie, ahogy bántják az anyját. Szabó kijelentette, az indítványról nem folyt társadalmi vita, csak a meglévő tényállásokat szigorították, de kimaradt például a lelki bántalmazás és a gazdasági kizsákmányolás büntetése.

Doncsev András válaszában arról beszélt, hogy a kormány “felelősséget vállal az állampolgárokért”, többek között ezért is hozták létre a témával foglalkozó munkacsoportot. Kijelentette, hogy a kormány figyelembe vette a beérkezett javaslatokat, és minden nemzetközi ajánlást. Ők sokkal többet tettek az ügyben – mondta – mint az előző kormányok. Szerinte a tervezet jó, a szankcióknak visszatartó erejük lesz, a kormány javaslatával a civilek is elégedettek. Szabó Tímea visszautasította az elhangzottakat, és úgy fogalmazott: a vártnál is semmit mondóbb választ kapott. Feltette a kérdést, miért nem vesz részt a vitán Balogh Zoltán szakminiszter, miért nem volt társadalmi vita az ügyben, és ha olyan jó a javaslat, akkor miért tüntetnek ellene civil szervezetek.

A batthyány-téri tüntetést a Nők lázadása nevű csoport szervezte azt követően, hogy Lázár János a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az élettársa megverésével vádolt Balogh Józseffel kapcsolatban azt kérdezte: mi köze a pártnak ahhoz, hogy a magánéletében ki mit csinál. Körülbelül 300-an vettek részt a tegnap délutáni eseményen. A felszólalók között volt, aki elmondta, hogy több olyan ismerőse van, akit rendszeresen ver a férje, de annak fenyegetőzése miatt nem mer feljelentést tenni. Ez nem egyedüli eset, sőt, amikor a bírósági szakaszba jut az ügy, az ellenérdekelt feleket egyszerre hívják be. Esetleg arra kényszerítik őket, hogy menjenek el mediálásra, vagyis egy segítő közreműködésével beszéljék ki magukból a problémákat. Sokak szerint a megfélemlített hozzátartozó a legkisebb mértékben sem tudja ilyenkor képviselni az érdekeit.

A kormány a Btk.-ban szabályozott négy bűncselekményt, a könnyű testi sértést, a tettleges becsületsértést, a személyi szabadság megsértését és a kényszerítést tartaná családon belüli erőszaknak. A bűncselekmény megvalósulásához feltételként határozzák meg az együttélést. A testi sértésért, a becsületsértésért, illetve a személyi szabadság megsértéséért összességében egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Súlyos kritika

A parlament előtt lévő tervezet nem felel meg a nemzetközi elvárásoknak – hívták fel a figyelmet szakértők. Az ENSZ egyezmény szerint ugyanis a fizikai-, szexuális-, lelki- és gazdasági sérelem a négy fő eleme a családon belüli erőszaknak, ezeket a hazai szabályozásnak is tartalmaznia kellene, de abból hiányoznak. Kizárja viszont a védelemből a nem házas vagy nem élettárs partnereket és azokat, akik nem éltek együtt. A civilek szerint a büntetendő cselekményeket önkényesen válogatta ki a kormány: vannak benne olyanok, melyek miatt szinte soha nem indul eljárás, míg kimaradnak olyanok, melyeket gyakran elkövetnek, mint például a gazdasági ellehetetlenítés vagy az elszigetelés.

Muhari Judit / Népszava

Leave a Reply 287 megnézve, 1 alkalommal mai nap |