< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Milliárdos üzletet csinált a volt MSZP-s miniszter fia – Részletek Így csinált milliárdos üzletet Csehák Judit fia

| Mobile | RSS

Milliárdos üzletet csinált a volt MSZP-s miniszter fia – Részletek Így csinált milliárdos üzletet Csehák Judit fia

Az amerikai United Parcel Service megveszi a magyar Cemelog gyógyszer-logisztikai vállalatot. A Cemelog. a térség vezető gyógyszer-logisztikai cége, megvásárlásával a UPS, a világ legnagyobb csomagkézbesítő vállalata erősítheti piaci pozícióját a régióban.

Néhány százezer forintos indulótőkével, ha nem is garázsból, de egy helikopterhangárból indult útjára Balogh György vezérigazgató gyógyszeripari logisztikai vállalkozása, a Cemelog Zrt. Mint a hivatalos cégadatokból kiderül: Balogh György édesanyja Dr. Csehák Judit, aki a rendszerváltás előtt, majd 2002-től a Medgyessy-kormányban is szociális és egészségügyi miniszter volt.

A Cemelog indulásakor, 1999-ben a 600 négyzetméteres bérelt csarnokban még a felújításokat is az akkor alig harmincéves Balogh György végezte. Ma a budaörsi raktárakban és hűtőkamrákban közel 23 ezer négyzetméteren a legmodernebb technológiával tárolják a világ vezető gyógyszeripari cégeinek a térség piacára szánt termékeit: gyógyszereket, higiéniai és kémiai készítményeket. Noha a hazai logisztikai ágazatnak egy százalékát teszi ki a gyógyszerlogisztika, a piacot jó ideje a Cemelog uralja. Hasonló komplexitású vállalkozásra a régióban sincs példa, egészen Angliáig kellene utazni, ha ilyen céget szeretnénk találni.

A gyógyszeripari kötődésre Csehák Judit fia, Balogh György még az előző munkahelyén tett szert, ahol egy különleges gyógytermékek fejlesztésével foglalkozó üzletágat vezethetett. Itt tanulta meg a gyógyszeripar működésének logikáját, s itt ismerte meg a főbb szereplőit is. A kilencvenes évek közepén már tisztában volt a szektorban rejlő lehetőségekkel, ekkor döntött úgy, hogy – most vagy soha alapon – saját vállalkozást indít. „Jó időben voltam jó helyen” – nyilatkozta tavaly a Heti Válasznak Balogh György, s a sikeres vállalkozók által oly közkedvelt mondatot a következőképp magyarázta.

„A gyógyszeriparban ez idő tájt kezdődött el a gyógyszergyártáshoz nem kapcsolódó tevékenységek kiszervezése. Ez a tendencia máig tart, igaz, legfőképpen a multinacionális cégek körében. A gyorsan forgó fogyasztási cikkek előállítóihoz hasonlóan ma már a nagyobb gyógyszergyárak sem bajlódnak szívesen a csomagolással, raktározással, szállítmányozással, ezeket a feladatokat inkább erre szakosodott szolgáltatókra bízzák. A gyógyszergyártók így minden energiájukat a kutatásra és a termékfejlesztésre fordíthatják.”

A kezdeti nehézségek után a „hőskor” a kétezres évek elejéig tartott. A Cemelog 2000-ben költözött át a zöldségek és gyümölcsök külkereskedelmével foglalkozó régi Hungarofruct 1700 m2-es budaörsi raktárába, a minőségi előrelépést azonban 2003 hozta meg. Ekkor lett kész az a korszerű logisztikai infrastruktúrával megálmodott központ, amely már minden részletében megfelel a nyugat-európai színvonalnak, az uniós elvárásoknak. Innentől a szervezetfejlesztés vette a kezdetét, s a vállalatirányításban is alapvető átalakításokra került sor. A cégnek ma már négy gyógyszeripari hatósági engedélye s ugyanennyi minőségbiztosítási és -irányítási tanúsítványa van. Az újabb fordulópont 2005-ben következett be: a Cemelog ekkor váltott stratégiát, s szolgáltatásainak fejlesztéséről az ügyfélszerzésre helyezte a hangsúlyt. Mivel a kevés számú szereplő miatt a belföldi piac szűknek bizonyult, a vállalat kilépett a térségbe. A magyarországi bázisról nyújtott szolgáltatások exportja ma már a tevékenységi kör felét adja, s a cég növekedésének legfőbb forrása. A Cemelognál 250-en dolgoznak, éves forgalma eléri a 4,5 milliárd forintot.

A Cemelog megszerzésre része az amerikai UPS folyamatos globális növekedési és befektetési stratégiájának. A felvásárlás tovább erősíti a világ legnagyobb csomagkézbesítő vállalatának jelenlétét az európai egészségügyben. „Ez az akvizíció része az üzleti egységeinken átívelő folyamatos növekedési stratégiánknak, és kulcsfontosságú szerepet tölt be a tervezett pán-európai hálózatunk egyik régióján belül.

A lépés lehetővé teszi, hogy innovatív megoldásokat kínáljunk ügyfeleink számára a UPS globális hálózatán belül” – mondja Scott Davis. A UPS vezérigazgatója hozzátette: a Cemelog felvásárlásával kiváló új pozíciót szereztünk a piacon, mely segítségével kielégíthetjük egy földrajzilag is fontos régióban tevékenykedő egészségügyi cégek igényeit, amennyiben regionális logisztikai rendszerre van szükségük, ahhoz hogy hatékonyságukat növelhessék.”

A UPS átfogó, minden szabályozásnak megfelelő szolgáltatást nyújt a gyógyszeripar, a biotechnológia és az orvostechnikai eszközöket gyártó iparágakban tevékenykedő ügyfelek számára, az egyre fontosabb közép-és kelet-európai piacokon. A tervek szerint a UPS a 2013-as év második negyedévében hajtja végre a tranzakciót, a szokványos jóváhagyási folyamatok lezárulta után. Az ügyletről a felek nem közöltek további részleteket.

A UPS 41 egészségügyi disztribúciós létesítményt üzemeltet világszerte, mintegy 595 ezer négyzetméternyi területen. A UPS egészségügyi hálózata olyan szolgáltatásokat kínál, mint például a hőmérséklet-érzékeny árukezelés, helyi-specifikus szabályozásnak való megfelelés, monitorozás és biztonság, készletezés és címkézés, valamint megrendelések és követelések kezelése. A szolgáltatások valamennyi helyszínről elérhetőek egyetlen, globális IT rendelés-kezelő platformon keresztül. A UPS abban segíti az egészségügyi gyártókat, hogy megfeleljenek a szigorú és gyakran összetett szabályozási követelményeknek, rugalmasságot biztosít a változó üzleti környezetben és megbízhatóan szolgálja az egyre inkább globálissá váló ügyfélkört. A globális vállalat árbevétele idén az első negyedévben elérte a 13,43 milliárd dollárt, nyeresége pedig meghaladta az egymilliárd dollárt.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 1240 megnézve, 1 alkalommal mai nap |