< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Énekeljük együtt az Összetartozás dalát!

| Mobile | RSS

Énekeljük együtt az Összetartozás dalát!

2013. május 25. | 90 hozzászólás | Életképek/bulvár

Itt az Összefogás dalának karaoke-verziója, hogy megvalósulhasson a KIM-álma, és az egész ország együtt szökelhessen dalolva. Barackfa, vidámság, szívcsakra!

Ugyebár Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Propaganda Poposító Igazgatósága az Etnocifrázó szakosztállyal és a Dés László Smooth Jazz Páhollyal közösen elkészítette az Összetartás Dalát, a Trianon Emléknap hivatalos himnuszát. És ezúttal nem a sírva kesergős, fekete zongorán fetrengős, nagybőgőbe belehányós érzelmek járják át azt a nótát, mint szinte mindent, ami magyar és nemzeti és refrénje van. Ezúttal egy olyan önfeledten mosolygó dalt kaptunk, amit akár a Vidám vasárnap élő adásában is el lehetne énekelni. Már ha egy gyümölcslégyártó szponzorálná a Hit Gyülekezetét.
Az államtitkár felesége énekel

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Doncsev András felesége énekli a nemzeti összetartozás dalát. Gergely Éva Barackfa című dalának kormányzati támogatású promóciója szerdán kezdődött, amikor bejelentették, hogy a dal lesz a trianoni emléknap fő száma. Részletek cikkünkben.

Ja, és az is felmerült, hogy az egész országosan énekelt dal ötletét Bolykiék találták ki először.

Merthogy Trianonról valahogy egy nagy barackfára gondoltak a dal szerzői. Persze ez a barack többet jelent egy egyszerű gyümölcsnél, és ez akkor válik teljesen biztossá, amikor a két refrén közötti kiállásban egy egész gyerekkórus kántálja, hogy érik már a barack, áldott föld gyümölcse. Igen, a barack az összetartozás, a schengeni egyezmény, esetleg a magyar középhatótávolságú rakétarendszer allegóriája, de a jelentéssíkok szétfejtését szerencsére megakadályozza a szaxofonszóló és az ősi értelmezési tartományokig leásó refrén. Miszerint lalalala-lalala.

A Föld szíve minden bizonnyal a pilisi szívcsakrára tett utalás, ami akár egy egész utalásrendszer kapuja is lehetne, már ha tényleg mélyebb elemzésnek vetnénk alá a nyári popslágernél sokkal komplexebb művet. De ez a dal nem arra való, hogy felfejtsük az alkotói szándékot, egyszerűen csak énekelni kell. Mondjuk egy falusi búcsúban, miközben pár barackos sör után ugrálunk picit mezítláb a felfújható légvárban. Vagy otthon. Vagy iskolában. Vagy a munkahelyen. Vagy a metróban a mozgólépcsőn állva!

És mivel a minisztérium ehhez nem adott meg minden segítséget, hát az Index igyekszik kielégíteni a felmerült olvasói igényeket. Közszolgálatilag. Elkészítettük tehát az Összetartozás dalának karaoke-verzióját, ami nemcsak arra ad választ, hogy mégis milyen az, amikor harmatos fűben talpaink egymásra lépnek, de segít felkészülni a június 4-ei nagy közös éneklésre is! Merthogy a minisztérium reményei szerint minél több ember énekli majd el a dalt, és tölti fel az erről készült videót az állami szerverekre.

Tehát most mindenki fogja meg a mellette álló, ülő, vagy éppen gyanútlanul sétáló kezét, nyomjon a playgombra, és énekeljük együtt, teli tüdőből, csillogó szemmel!

Ha esetleg gondja lenne a harmóniákkal, azt ajánljuk, hogy az eredeti művet alvás közben hallgassa loopolva, végtelen repeatre állítva, bár egyes kutatások szerint a szaxofonszóló túladagolása akár émelygést, egyensúlyvesztést, súlyos esetben akár hajgöndörödést is okozhat.

A kocsiba a Robotrock-remix verziót ajánljuk, az alkotókedvűek pedig bátran készítsék el saját verziójukat is, hiszen az eurotechno, a dupbstep vagy éppen a lakodalmas rock feldolgozástól válik élővé ez a dal. És a kajszibarackot idéző gondolat, ami benne él.

forrás:index.hu

Leave a Reply 1658 megnézve, 1 alkalommal mai nap |