< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A jövőben kevesebbet kell várni a térd és csípőprotézis-műtétekre

| Mobile | RSS

A jövőben kevesebbet kell várni a térd és csípőprotézis-műtétekre

2013. május 26. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A kormányzati ígéretek szerint várhatólag nyár végén, ősz elején 5 milliárd forintot különítenek el a különböző protézisre várók listájának visszaszorítása érdekében.

Horváth Zsolt, a kecskeméti kórház stratégiai igazgatója elmondta: jelenleg a csípőprotézisek beültetésére 1 és 1360 nap között kell várni, átlag egy évet. A térdprotézis esetén körülbelül másfél évet kell várni a beavatkozásra.

Magyarországon először rendeztek ilyen nyilvános konferenciát, amelyen szakorvosok tartottak előadásokat a csípő- és térdprotézisekről, az érdeklődők pedig közvetlenül tehették fel kérdéseiket a terület vezető szakembereinek. A rendezvény célja az volt, hogy teljes körű és közérthető tájékoztatást adjanak a műtétre váró, vagy már megműtött pácienseknek.

Az érdeklődők a rendezvényen tájékoztatást kaphattak egyebek mellett arról, hogy milyen protézisek vannak, hogyan zajlik a műtét, milyen kockázatai és szövődményei lehetnek, és mennyi ideig tart a rehabilitáció. Horváth Zsolt előadásában kifogásolta, hogy a jelenlegi várólisták nem naprakészek, így előfordulhat, hogy többen több várólistára is feljelentkeznek, és esetleg nem is törlik őket a műtét után.

A beavatkozásra várók a varolista.oep.hu-n oldalon tájékozódhatnak arról, hogy várhatóan mikor kerülnek sorra. A kecskeméti kórház stratégiai igazgatója szerint a finanszírozás megállapításakor nem megfelelően árazták be a protéziseket. A protézis behelyezés, illetve a kórházi ellátás költségei nagymértékben emelkednek attól, hogy az hosszú ápolási időszakkal jár, illetve a rehabilitációs igény is nagyobb.

A betegek nagy része ráadásul idősebb, illetve más betegségekben, köztük például magas vérnyomásban, cukorbetegségben is szenved, ettől pedig drágább a gyógykezelés és a gyógyszerezés is. Mint elmondta: az újabb fejlesztések tovább drágítják a beavatkozást, ráadásul a protézisek finanszírozott ára nem követi az inflációt, így ez már sok esetben nem gazdaságos.

A finanszírozás egy esetleges újabb műtét, illetve szövődmények kezelését sem téríti meg – tette hozzá. Horváth Zsolt emlékeztetett rá, hogy az EU biztosítási piacát idén októberben liberalizálják, így magyar biztosítottak is kaphatnak egészségügyi ellátást más uniós tagállamokban.

A kórházi vezető szerint azonban inkább arra lehet számítani, hogy más tagállamokból érkeznek Magyarországra a gyógyulni vágyók, ez azonban nem szűkítheti a hazai hozzáférés lehetőségét. A nemzetközi tendenciák egyre hosszabb várólistákkal számolnak.

Megfelelő megoldás lehetne a kiegészítő biztosítás, ám ennek még nincs törvényi szabályozása hazánkban – tette hozzá a kecskeméti kórház stratégiai igazgatója.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 222 megnézve, 1 alkalommal mai nap |