< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Messziről szép, közelről még büdös a magyar csoda

| Mobile | RSS

Messziről szép, közelről még büdös a magyar csoda

2013. május 28. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Folytatódik a Magyar Nemzeti Bank alapkamat-vágási sorozata – legalábbis ezt várja minden elemző, erre utalt korábban Matolcsy György jegybankelnök és a legfontosabb adatok is ebbe az irányba mutatnak. Miközben a magyar gazdaság felszíne egyre csillogóbb, a mélyrétegekben nem indult be semmi.

Minden várakozás szerint a Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa mai ülésén a jelenlegi 4,75 százalékról 4,5 százalékra csökkenti a jegybanki alapkamat szintjét. Ez újabb történelmi mélypontot jelentene, miközben töretlenül folytatódna a tavaly nyáron megkezdett kamatvágási sorozat. Jelenleg minden e mellett szól, hiszen az MNB főfeladata, az árstabilitás fenntartása maradéktalanul teljesül. Az év eddigi részében bőven a 3 százalékos szint alatt áll az infláció, és az elemzői várakozások szerint 2013 egész évében is tartani lehet a célszámot. (Amennyiben megvalósul a Fidesz legújabb rezsicsökkentési ötlete, vagyis októbertől újabb 10 százalékot vágnak a lakossági gázárakon, úgy könnyen lehet, hogy 2 százalék közelébe csökken a pénzromlás mértéke.)
A kormánypropaganda eddig is hangos volt a statisztikailag kimutatható sikerek harsogásától, ám vélhetően holnap turbó fokozatba kapcsol a boldogság. A várakozások szerint ugyanis az Európai Bizottság azt javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának, hogy szüntessék meg Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást, amely csatlakozásunk óta folyik az országgal szemben. (A kabinet presztízskérdést csinál az ügyből, miközben valódi hatása eddig sem volt és ezután sem lesz az EDP-vel kapcsolatos folyamatoknak.)

A jó híreknek koránt sincs még vége: a jövő hét elején beindul a Nemzeti Bank hitelezési programja, amely összesen 500 milliárd forintnyi, olcsó tőkét juttatna elsősorban a kis- és közepes vállalkozások részére. A várhatóan 2,5 százalékos kamatozású pénz lehetőségétől a kiszáradt hitelpiac felélénkülését várja a jegybank és a kabinet. A legoptimistább forgatókönyv szerint akár 1 százalékot is dobhat a kezdeményezés az idei gazdasági teljesítményen, ez azonban erősen kérdéses. Miközben a bankok azt állítják: hajlandóak voltak eddig is hitelkihelyezésre, azonban a vállalatok nem keresték ezt a lehetőséget, addig a kormányzat szerint a magas kamatok és szigorú feltételek elriasztották a cégeket.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. havi konjunktúra-indexe is kétéves csúcsra ugrott májusban. A felmérés szerint a szolgáltató szektoron kívül minden ágazat – legnagyobb mértékben az építőipar – jelentős javulásra számít a gazdasági környezetben. De nem csak a vállalkozások, hanem a lakosság is pozitívabban ítéli meg saját helyzetét, jövőbeni kilátásait.

Mindez arról tanúskodik, hogy a magyar gazdaság valóban felfelé indul a gödörből – számos más adatsor azonban inkább a stagnálás jeleit mutatja. Miközben a tavalyi, katasztrofális évhez képest várhatóan a mezőgazdaság sokkal jobban teljesít majd, az ipari termelésen nem látszik az élénkülés. Ugyan ez mondható el a belső fogyasztásról, valamint a külső piaci környezetről. Az Európai Unió gazdasága továbbra is betegeskedik, még a német GDP-előrejelzést is lefelé módosították, így a hazai GDP motorjának számító export idén sem jeleskedik a várakozások alapján.

Ezzel párhuzamosan a hazai adóprés tíz éve nem látott szintre emelkedett, amelynek alapvetően meghatározó eleme a tengernyi különadó, amelyek nagyobb részét a cégek továbbterhelik a lakosságra. Összességében az optimista üzleti hangulat önmagában kevés ahhoz, hogy érdemi, érezhető változások kezdődjenek az országban.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 279 megnézve, 1 alkalommal mai nap |