< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Magyar külpolitika a dac jegyében)))) Hungarian foreign policy in the spirit of defiance

| Mobile | RSS

Magyar külpolitika a dac jegyében)))) Hungarian foreign policy in the spirit of defiance

Magyar külpolitika a dac jegyében

“Nem vagyok rossz fiú, tudok késsel villával enni” – magyarázta Orbán Viktor a Die Weltnek adott interjújában idén áprilisban. Ez az önfejű dac, a forgalommal való szembemenés jellemezte Magyarország külpolitikáját az eltelt három évben. Ez határozta meg nemcsak az unióhoz fűződő viszonyt, hanem a kétoldalú kapcsolatokat Németországgal, az Egyesült Államokkal és egy sor más állammal.

A keleti nyitás politikáját is a dac és sértődöttség jellemezte, hiszen nem azért próbálunk közeledni Azerbajdzsánhoz, Szaúd-Arábiához, vagy Kazahsztánhoz, hogy az uniós kötelékek lazításával próbálunk új utakat keresni. Ezzel is csak Brüsszelt próbálja meg zsarolni a kormány: “ha veletek nem megy, akkor nélkületek próbálkozunk”.
Az unióhoz meglehetősen ambivalens viszony fűzte a kormányt. A kettős beszéd iskolapéldája volt, ahogy Orbán Viktor a kérdést kezelte. Bár Európában az euroszkepticizmus jelentősen nőtt a válság 2008-as kitörése óta, az azért szinte példa nélküli, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök állítsa be rendszeresen ellenségnek az uniót, miközben pontosan tudja azt, hogy a brüsszeli pénz az éves GDP 4-5 százalékát adja. Talán csak Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő folytatott hasonló politikát, igaz, ennyire radikálisan sosem beszélt az EU ellen.

Pedig nem sokkal még az Orbán-kormány beiktatását követően úgy tűnt, nem változik jelentősen az EU és Magyarország viszonya. A kormányfő 2010-ben még az EU megújításáról beszélt jóllehet, nem részletezte, mire is gondol. A 2011-től kezdődő, fél évig tartó uniós elnökség idejére talált “Erős Európa” jelmondat is arra utalt, hogy a kormány számára fontos az európai együttműködés. Ám már a soros elnökség átvétele kis híján botrányba fulladt, hiszen az Európában nagy felháborodást keltett médiatörvény elfogadását épp az elnökség átvételei előtti egyik napra időzítették. Teljesen jellemző Orbán stratégiájára az is, hogy a diplomácia alapszabályait felrúgva épp a soros elnökség alatt, a március 15-én elhangzott ünnepi beszédében szó szerint így fogalmazott: 1848-ban a magyarok nem hagyták, hogy Bécsből diktáljanak, 1956-ban és 1990-ben nem hagyták, hogy Moszkvából diktáljanak, jelenleg pedig nem engedik, hogy “Brüsszelből vagy bárhonnan bárki diktáljon nekünk”.

Brüsszelben többször is tartottak vitát Magyarországról. Orbán mindig harciasan lépett fel, s úgy kommentálta ezeket az eseteket, hogy a balliberálisok indítottak támadást Budapest ellen, különben is, “Magyarországot támadták”. Több a vitán résztvevő képviselő próbálta mondogatni: szó sincs Magyarország bírálatáról, ők a kormányzat antidemokratikus intézkedéseit állították pellengérre, azokat, amelyek szembemennek az európai alapértékekkel. Gyakori célponttá vált Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is, aki több ízben tette szóvá a magyarországi intézkedéseket. Idén márciusban, a magyar alkotmány módosítása kapcsán így fogalmazott: “”Az Európai Unió értékek közössége. Arra törekszünk, hogy érvényesítsük ezeket az értékeket más országokkal és testületekkel való kapcsolatainkban. Annál inkább fontos, hogy az alapvető európai értékeket az unión belül is tartsák tiszteletben. Nem maradhatunk némák, ha egy tagállam keresztülgázol ezeken”.

Bizalmatlanság Berlinnel

Az EU-val szembeni ellenséges retorika, valamint az unió alapértékeit semmibe vevő intézkedések elfogadása mutat rá az unió legnagyobb hiányosságára: ha már egy ország a tagja lesz, nincs, vagy nagyon nehéz olyan szankciókat alkalmazni, amelyek révén – ahogy Angela Merkel nemrégiben fogalmazott – Magyarországot “a jó útra lehetne terelni”. Ennek részben az az oka, hogy az unió nem készült fel arra, mit tegyen abban az esetben, ha egy ország letér a demokrácia útjáról, részben pedig az, hogy az EU is olyan szervezet, amit a politikai erők határoznak meg. Az Európai Néppártban (EPP) nincs egység a Fidesz elítélését, esetleges kizárását, vagy tagsága felfüggesztését illetően. Elsősorban a német szociáldemokraták szorgalmazták, hogy a német kereszténydemokrata CDU gyakoroljon nagyobb nyomást a magyar kormányra.

Hogyan kerülhetett ennyire mélypontra a magyar-német viszony? Ez azért is nagy kérdés, mert Berlinben a német egység megteremtésében játszott magyar szerep miatt egyfajta etalonként tekintettek Budapestre, ám három év alatt minden hitelünket sikerült elveszteni. Nagy baj van akkor, amikor az ellenzéki szociáldemokraták kancellárjelöltje, Peer Steinbrück nyíltan beszél Magyarország esetleges unióból való kizárásáról, s bár Angela Merkel igyekezett visszafogottan fogalmazni, ő is Budapest megzabolázásáról tett említést. Az EU régi tagországait figyelembe véve messze Németországban foglalkoznak legtöbbet velünk. Ez érthető a történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok miatt. A megjelent cikkek nagy része a kormány antidemokratikus intézkedéseiről szól. Az Orbán-kormány nem fogta fel azt, vagy nem akarta felfogni, hogy a sorozatos, az ellenzéket és a másként gondolkodókat semmibe vevő, az unió alapértékeire fittyet hányó törvényeket nem fogják szó nélkül hagyni Berlinben.

A németek már 2011-ben felszólították Orbánékat a médiatörvény módosítására. Ám a kormányfő és a kabinet tagjai rendszeresen dölyfösen, a diplomáciára nem sokat adva válaszoltak, személyes sértésnek véve minden kritikát. A Bundestag többször vitázott a magyar demokrácia helyzetéről, de a Magyarország-ellenes határozat elfogadását mindig elutasították a kormányzó pártok. Itthon több politikus beszélt meglehetősen harciasan a németekről, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Orbán Viktor például a német közszolgálati televízió egy Magyarországról szóló rajzfilmje miatt háborodott fel, egy fideszes képviselő pedig kijelentette, a német tulajdonosok kisöprik a Mátrai erőmű kasszáját. Ezek is azt mutatják, Budapest hibájából ma már a totális bizalmatlanság jellemzi a két ország viszonyát.

Pálinkadiplomácia

Szintén fagyos lett a kapcsolat Romániával, kivált azóta, hogy 2012-ben Victor Ponta került a bukaresti szociál-liberális kormány élére. A kétoldalú viszonyt aligha segítette a kísérlet Nyirő József újratemetésére. Ponta egy ízben azzal vádolta Orbánt, beleszólt a román belpolitikába, miután távolmaradásra szólította fel a magyarokat a Traian Basescu elnök leváltásáról szóló tavalyi népszavazáson. Nemrégiben pedig a román kormányfő elhibázottnak nevezte Budapest uniós politikáját. Az uniós országok közül egyedül Szlovákiával javult a viszony. A két nacionalizmusra és populizmusra építő kormányfő, Robert Fico és magyar kollégája láthatóan nagyon egymásra találtak, a pilisszentkereszti szlovák ház avatásán közösen is pálinkáztak.

Keleti nyitás botránnyal

A keleti nyitás keretében egy sor ázsiai országhoz próbáltunk közeledni. Nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy ezt az unió nélkül tesszük. Ennek időnként érezhetjük is a következményeit. 2011-ben ugyan Magyarországon járt Ven Csia-pao volt kínai kormányfő, de idén az új miniszterelnök, Li Ko-csiang már csak Németországhoz látogatott el az uniós tagországok közül tudván azt: nagyrészt Berlintől függ az EU gazdasága. Önmagában ugyanis az ázsiai szereplőket a magyar piac csak a legritkább esetben érdekli, túl kicsik vagyunk ehhez. Ezért is elhibázott kihagyni az EU-t a keleti nyitásból. Nem véletlen, hogy a nagy ígéretek ellenére a kínai kapcsolat távolról sem volt annyira gyümölcsöző, ahogy azt akkor sugallták, a nagyobb mennyiségű magyar állampapír-vásárlás is elmaradt Peking részéről.

Hasonlóan jártunk Szaúd-Arábiával is. Oroszország sem érdeklődik jobban magyar befektetések után, mint korábban, s bár szintén nagy reményeket fűzött a kormány Orbán Viktor tavaszi moszkvai látogatásához, ennek sem lett pozitív következménye Magyarország szempontjából. A grúz elnökválasztás előtt pár nappal Orbán Viktor Tbilisziben biztosította teljes támogatásáról Mihail Szaakasvili kormányát, amely el is vesztette a voksolást… Tapogatózott a kormány Üzbegisztánban és Türkmenisztánban is – szintén csekély sikerrel. Az EU-t figyelmen kívül hagyó keleti nyitással diplomáciai botrányt okoztunk, miután tavaly augusztus 31-én Budapest átadott Azerbajdzsánnak egy örmény katona 2004-es megöléséért letartóztatott azeri katonát.

Ramil Safarovot rögtön hazatérése után szabadon engedték. Baku ezzel kapcsolatos terveit a magyar kormánynak is tudnia kellett, mégsem volt tekintettel az örmények érzéseire. Jereván az eset kapcsán felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Budapesttel. Az átgondolatlan magyar gesztus után sem voltak hajlandóak az azeriek sem magyar államkötvényeket vásárolni, igaz, a gazdasági kapcsolatok valamivel erősebbekké váltak. Bakuban megnyitottak egy magyar kereskedőházat.

Reding, a főmumus

A magyar kormány nemcsak az Európai Parlamenttel, az Európai Bizottsággal is kimondottan rossz viszonyt alakított ki. José Manuel Barroso bizottsági elnök ugyan rendre igyekezett elsimítani a feszültségeket, de a magyar kormányfő mindig kereste a konfrontáció lehetőségét, hogy aztán Budapesten újra azt emlegethesse, az EB kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben. A magyar kormány első számú céltáblájává, mondhatni főmumusává – Schulz után – Viviane Reding igazságügyi biztos vált, aki a legkeményebben tette szóvá a magyar antidemokratikus intézkedéseket, utalván egyebek mellett arra, hogy “az alkotmány nem játékszer”. A fagyos viszonyt mutatja, hogy idén március végén a közigazgatási és igazságügyi minisztérium egyik közleménye címének ezt adta: “Reding magánháborút folytat Magyarország ellen”. Ugyanez a minisztérium nemes egyszerűséggel le is hazugozta a luxemburgi biztos asszonyt.

Feszültségek Béccsel, Párizzsal, Zágrábbal

2012-ben, még Nicolas Sarkozy elnöksége idején Franciaországgal is összerúgtuk a port, még a párizsi magyar nagykövetet is bekérették, mert a franciák szerint az akkor bevezetett Erzsébet-utalvány hátrányosan érintette a francia cégek utalványait. Szintén feszültségeket keltett a Pécsi Vízmű ügye, amely francia kézben volt, de a fideszes önkormányzat saját “kitessékelte” a franciákat. Ausztria néhány hónapja azt tette szóvá, nem először csorbulnak az osztrák vállalkozók érdekei a magyar parlamentben. A magyar-horvát kapcsolatot Hernádi Zsolt, a MOL-vezérigazgatójának ügye árnyékolta be: a budapesti ügyészség nem járult hozzá ahhoz, hogy kihallgassák a horvát hatóságok.

Orbánt nem fogadták Washingtonban

Minden adott volt ahhoz, hogy Orbán Viktort tárt karokkal fogadják Washingtonban, a magyar kül -és belpolitika “unortodox” fordulatai azonban az amerikai-magyar viszonyt is mélypontra vitték. A Budapestre érkezett új amerikai nagykövet a 2010-es magyar választások előtt úgy nyilatkozott, a fiatal Bill Clintonra emlékezteti az energikus, tettrekész Orbán Viktor. Eleni Tsakopoulos Kounalakis aligha számított rá, hogy a kétharmados Fidesz-győzelmet követően viharos gyorsasággal elmérgesednek majd a kapcsolatok.Talán az afganisztáni szerepvállalást leszámítva nagyjából minden másképp alakult Budapesten, mint Washingtonban számítottak rá. Amikor 2011 nyarán, a transzatlanti hét keretében Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Budapestre látogatott a Tom Lantos Intézet megnyitójára, már egész sor ügyben kénytelen volt kifejezni aggodalmait.

Clinton a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontását, a kormányzati átláthatóságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a szabad vallásgyakorlást, a szabad sajtó iránti elkötelezettséget egyaránt felhozta Orbán Viktorral tartott megbeszélésén. A washingtoni intelmek süket fülekre találtak. Deutsch Tamás épületes twitter-üzenetben – “ki a f@sz az a Mélia?” – sértette meg a Fidesz egykori mentorát, aki több interjúban tolmácsolta az Obama-kormányzat aggályait Budapesten.Kounalakis nagykövet csak hosszas várakozás után kapott “audienciát” a kormányfőtől, s a kormányzati maszatolás miatt utóbb lapunknak volt kénytelen megerősíteni: szóbeli tiltakozó jegyzéket, “démarche-ot” adott át Orbánnak.

Clinton külügyminiszter 2011 december végén írt levelében még a Klubrádiót is külön nevesítette, de ennek a levélnek sem lett foganatja. Az alaptörvény negyedik módosítását is már több éles amerikai kritika érte. Orbán Viktor az amerikai választási évben ismét szarvashibát követett el, már megint rossz lóra tett, a Fidesz-kormányzat abban bizakodott, hogy republikánus elnök költözhet a Fehér Házba. Pedig tudva tudhatták, a republikánusok éppúgy tiltakoztak volna a demokratikus intézményrendszer lebontása ellen, mint a demokraták. A kapcsolatok állását mi sem jellemzi jobban, hogy Orbán Viktor három év alatt még nem kapott meghívót a Fehér Házba, s ez egyszerűen példátlan a rendszerváltás utáni magyar-amerikai kapcsolatok történetében. Martonyi János sem vizitált eddig az amerikai diplomácia új vezetőjénél, John Kerrynél.

NÉPSZAVA-összeállítás /

Hungarian foreign policy in the spirit of defiance

“I’m not a bad guy, I can eat with a fork knife” – Viktor Orban explained in an interview with Die Welt in April this year. This obstinate defiance, going against the traffic to Hungary’s foreign policy was characterized in the past three years. This is determined not only in relation to its union relations, but also in bilateral relations with Germany, the United States and a number of other states.

The eastern opening-up policy is characterized by resentment and defiance, as it did not try to approach Azerbaijan, Saudi Arabia or Kazakhstan, loosening ties to the EU are trying to find new ways. This is only Brussels try to blackmail the government, “if you are not going to try it without you.”
The union rather ambivalent relationship commented on the government. It was a textbook example of double talk, the way it dealt with Viktor Orban. While euro-skepticism in Europe has increased significantly since the outbreak of the crisis in 2008, is the almost unprecedented that in the Prime Minister’s Office set up a regular enemy of the union, while he knows that money gives Brussels 4-5 percent of annual GDP. Maybe I just had a similar policy with Silvio Berlusconi Italian Prime Minister, right, so radically never spoke out against the EU.

Well, not much, even after the enactment of the Orban government did not appear to vary significantly relationship between the EU and Hungary. The prime minister in 2010, even though the EU renewing spoke, did not specify what I mean. Found during the bin EU presidency for six months beginning in 2011, “Strong Europe” slogan is suggested that the importance of European cooperation for the government. Yet now the takeover of the Presidency, almost scandalous, since the adoption of the media law in Europe outraged just the Presidency timed one day before acceptance. Completely characterized by Orban’s strategy is that diplomacy basic rules disregarding just under the presidency of March 15, said in his speech literally put it this way: In 1848, the Hungarians have not been to Vienna to dictate their in 1956 and 1990 not left to take dictation from Moscow and currently do not allow “anyone from Brussels or anywhere dictate to us.”

Brussels has repeatedly held a debate on Hungary. Orban has always acted belligerently, and he commented on these cases to the left Liberals launched an offensive against Budapest, anyway, “Hungary was attacked.” More involved in the political debate trying to say: it is no criticism of Hungary, they pilloried the government’s anti-democratic actions of those that go against the basic European values. Has become a common target for Martin Schulz, President of the European Parliament, who has complained repeatedly to the action in Hungary. In March this year, in connection with amendments to the Hungarian Constitution, said: “” The European community of values. We strive to enforce these values ​​in our relations with other countries and bodies. All the more important to respect fundamental European values ​​within the EU as well. We can not remain silent if a Member State to wade through these. ”

Distrust Berlin

Hostile rhetoric against the EU and the adoption of the EU’s core values ​​flouting measures points to the EU’s biggest shortcoming of: If we become a country is a member, there is no or very difficult to sanctions by which – as Angela Merkel recently said – Hungary “a good way could be channeled.” This is partly because the union was not prepared for what to do in the event that a country deviate from democracy, and partly to the fact that the EU is an organization which is defined by political forces. The European People’s Party (EPP), no unit of Fidesz conviction, any exclusion or suspension of membership concerned. First, the German Social Democrats insisted that the German Christian Democrat CDU exert more pressure on the Hungarian government.

How could such a low point in the Hungarian-German relations? This is a big issue because of the creation of the German units in Berlin played for Hungary’s role was seen as a kind of benchmark Budapest, but in three years we managed to lose all the credit. Big trouble when the opposition Social Democrats, Chancellor candidate Peer Steinbrück openly about the exclusion of any union in Hungary, although Angela Merkel tried to subtly put, he made no mention of Budapest megzabolázásáról. In view of the old EU member states Germany, by far most of us deal with. This is understandable given the historical, economic and cultural ties. Most of the articles about the government’s anti-democratic measures. The Orban government did not understand it or did not want to understand that a series of opposition and dissidents flouting of EU fundamental values ​​defy the laws will not leave Berlin without a word.

The Germans had in 2011 called Orbánékat amend the media law. But the prime minister and cabinet members regularly haughtily, diplomacy does not respond much on a personal affront on all criticism. The Bundestag has repeatedly argued the situation of democracy in Hungary, but the adoption of the Anti-Hungary still rejected the decision of the governing parties. Home more politicians talked about the Germans rather belligerently, which previously would have been unthinkable. Viktor Orban as the German public television indignation for an animated film on Hungary, a Fidesz MP and stated that the German owners wiped the Matra power plant pot. They also show the fault Budapest is now characterized by a total lack of confidence in the two countries’ relationship.

Brandy Diplomacy

We also have a frosty relationship with Romania, especially since he was in 2012 in Bucharest Victor Ponta social-liberal government head. The bilateral relationship is hardly helped the experiment again Nyirő Joseph’s funeral. Ponta once accused Orban, the Romanian domestic politics came on after absent urged the Hungarians to last year’s referendum on President Traian Basescu to be removed from. More recently, the Romanian government appointed EU mistaken policy of Budapest. Among the EU countries, only Slovakia has improved the relationship. The two-building nationalism and populism Prime Minister Robert Fico and his Hungarian counterpart is apparently found each other, the pálinkáztak Pilisszentkereszt Slovak Consecration of the House jointly.

central opening scandal

Eastern part of the opening of a number of Asian countries tried to approach. This is not a problem, but the fact that we do without the EU. It can sometimes feel the consequences. In 2011, Hungary was the same Wen Jiabao, China’s prime minister was, but this year the new Prime Minister, Co-Li Jiang had just visited Germany in the EU member states, knowing that: Berlin is largely dependent on the EU economy. The mere fact of Asian actors in the Hungarian market are rarely interested in are too small for that. That is why I failed to miss the opening up of the Eastern EU. It is no coincidence that in spite of the great promises of China’s relationship was far from being as fruitful as you suggested, the greater amount of Hungarian government securities purchases is canceled by Beijing.

The same has been in Saudi Arabia as well. Russia not interested in investments in Hungary after more than before, and although it also had high hopes for the government of Viktor Orban’s visit to Moscow spring, this would not have positive consequences in terms of Hungary. Before the presidential elections in Georgia in Tbilisi a few days, Viktor Orban assured full support to the government of Mikhail Saakashvili, which is lost in the EP elections … Probed by the government in Uzbekistan and Turkmenistan – also with little success. The EU is ignoring the eastern bet we caused a diplomatic scandal after Azerbaijan last year on August 31 in Budapest provided an Armenian soldier arrested in 2004 killing of Azerbaijani soldiers.

Ramil Safarov was released soon after his return. Baku plans in this regard, the Hungarian government had to know he was not having regard to the feelings of Armenians. Yerevan has suspended diplomatic relations with Budapest in connection with the incident. They were willing, after the ill-considered gesture, neither the Hungarian nor the Hungarian government bonds to buy Azeri, although economic relations have become somewhat stronger. Baku opened a Hungarian trading house.

Reding, the főmumus

The Hungarian government is not only in the European Parliament, the European Commission is specifically developed a bad relationship. Commission President José Manuel Barroso tried to smooth over the tension the same order, but the Hungarian Prime Minister is always looking for the possibility of confrontation, that he mentions it again in Budapest by them, the ECJ applies a double standard against Hungary. The Hungarian government’s number one target of, dare I say főmumusává – after Schulz – Justice Commissioner Viviane Reding has who has the hardest tissue in the Hungarian anti-democratic measures, with reference to, inter alia, that “the Constitution is not a toy.” The frosty relationship shows that at the end of March this year, a communication from the Ministry of Public Administration and Justice gave it the title, “Reding against private war with Hungary.” The same ministry simply called down to her hazugozta Luxembourg for sure.

Tensions Vienna, with Paris, Zagreb

In 2012, still under the Presidency of France, Nicolas Sarkozy is összerúgtuk the dust, even bekérették the Hungarian ambassador in Paris is because the French as they introduced Elizabeth voucher adversely affected by the French company vouchers. It also caused tensions in Pecs Waterworks affair, which was in French hands, but the Fidesz government’s own “ushered him out” in French. Austria a few months ago I said about not prejudiced the interests of the Austrian first employed in the Hungarian parliament. The Hungarian-Croatian relationship with Mr Hernádi, CEO of MOL issues marred: the Budapest Prosecutor’s Office has not contributed to interrogate the Croatian authorities.

Orban did not accept Washington

Everything was given to Viktor Orban accepted with open arms in Washington, however, the Hungarian foreign and domestic policy “unorthodox” turns on American-Hungarian relations is taken lows. The Budapest received new U.S. ambassador declared before the 2010 Hungarian elections, Bill Clinton reminded the young energetic tiptoe Viktor Orban. Eleni Tsakopoulos Kounalakis hardly expected it, after a two-thirds Fidesz victory at lightning speed and rankle kapcsolatok.Talán apart from the involvement in Afghanistan was roughly one in a different way in Budapest, as Washington had expected. When the summer of 2011, in the Transatlantic week U.S. Secretary of State Hillary Clinton visited Budapest for the opening of the Tom Lantos Institute, we have a range of issues had to express their concerns.

Clinton to break down the system of checks and balances, government transparency, judicial independence, freedom of worship, the commitment to a free press are brought Viktor Orban meeting held. The Washington exhortations fell on deaf ears. Tamás Deutsch edifying twitter message – “Who the f @ Case of the Meliá?” – Breach of Fidesz’s former mentor, who conveyed several interviews on the Obama administration’s concerns Budapesten.Kounalakis ambassador received only after a long wait, “audience” in the kormányfőtől, and because of government smudge later, this newspaper was forced to confirm: verbal protest list “demarche was “Orbán was given.

Clinton’s letter at the end of December 2011, the club has identified radio as well separately, but this letter would not have been answered. Fourth Amendment of the Basic Law also has several sharp U.S. criticism. Viktor Orbán in an election year in the U.S. once again made an error deer, again made the wrong horse, the Fidesz government in bizakodott that Republican presidential move into the White House. But knowing inkling as well as Republicans have protested against the demolition of democratic institutions than the Democrats. The status of our relationship is characterized by no more that Viktor Orbán over three years has not been invited to the White House, and that is simply unprecedented in the history of post-transition Hungarian-American relations. Janos Martonyi, not vizitált the new head of U.S. diplomacy, John Kerrynél so far.

PEOPLE’S VOICE compilation /

Leave a Reply 429 megnézve, 1 alkalommal mai nap |