< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG

2013. június 14. | hozzászólás | EE Minisztériuma

5 milliárd forintos pályázat az iskolák hazai és nemzetközi kapcsolatépítésére
Az Új Széchényi Terv keretein belül közel 5 milliárd forint támogatásra pályázhatnak hazai és külföldi testvériskolai kapcsolatok kialakításának céljából azok az intézmények, amelyekben hátrányos helyzetű, illetve halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat oktatnak. Az iskolák számára eddig is számos együttműködési lehetőség adódott már, azonban célzottan a különböző helyzetű iskolák közti kapcsolatok kialakítására irányuló kezdeményezés még nem valósult meg.
A konstrukció célja olyan projektek megvalósításának támogatása, amelyek az országhatáron belüli („A” komponens), valamint határon túli és nemzetközi (Európai Unión belüli) testvériskolai kapcsolatok („B” komponens) kialakításával, közös programok megvalósításán keresztül hozzájárulnak a gyermekek fejlesztéséhez, ismeretanyaguk bővítéséhez. A program lehetőséget teremt a tanulók és pedagógusaik számára arra, hogy a sajátjuktól eltérő életminőségű és helyzetű társakkal kerüljenek együttműködő kapcsolatba, tekintve, hogy a hátrányos helyzetűeket oktató iskolák nem hátrányos helyzetű fiatalokat oktató intézményekkel kapcsolódhatnak össze a pályázat keretein belül. Ezáltal a résztvevő tanulók kompetenciái, köztük szociális kompetenciái fejlődnek, erősödhet az egymás iránti elfogadás, a társadalmi felelősségvállalás, a fiatalok új élethelyzeteket ismerhetnek meg, látókörük szélesedhet, illetve együttműködési képességükre is kedvező hatással lehetnek az új tapasztalatok.
A projekt egy hazai pilot program, az Iskola –háló pályázat sikeres megvalósításának tapasztalatain és továbbfejlesztésén alapul.
A pályázatok benyújtása „A” komponens esetében 2013. július 8-tól 2013. augusztus 8-ig, a „B” komponens esetében 2013. augusztus 8.-tól 2013. szeptember 8-ig lehetséges. A pályázatok benyújtása és elbírálása folyamatosan történik. A pályázati kiírás, illetve a jelentkezéshez szükséges adatlap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján, az alábbi linken érhető el.
http://www.nfu.hu/doc/4137

Budapest, 2013. június 14.

Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság
H-1054 Budapest, Báthory u. 10.

Leave a Reply 253 megnézve, 1 alkalommal mai nap |