< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma / Blog article: Sajtóközlemény: Brüsszelben ülésezik az Európai Roma Platform

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény: Brüsszelben ülésezik az Európai Roma Platform

2013. június 26. | hozzászólás | EE Minisztériuma

Brüsszelben ülésezik az Európai Roma Platform

Csütörtökön az Európai Bizottság vezénylésével megtartja soron következő ülését az Európai Roma Platform, amelyen a roma felzárkózás és integráció témájában a fiatalkori esélyteremtésre, a roma vezetők bevonására, és a folyamatok helyi szinten történő nyomonkövetésére helyezik a hangsúlyt. Brüsszelben a magyar kormányt Kovács Zoltán az EMMI társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára képviseli, aki egyeztetést folytat az európai roma keretstratégia megvalósításáért felelős uniós biztosokkal, Viviane Redinggel és Andor Lászlóval.

Az Európai Roma Platform nyolcadik ülésén a tagállamok mellett jelen lesznek nemzetközi- és civil szervezetek, szakértők, illetve helyi és regionális illetékesek egész Európából. A nap folyamán négy fő témát érintenek majd a résztvevők a sikeres roma integrációhoz szükséges feladatok és elvárások kapcsán.

Az esélyteremtés első lépcsőjeként a roma gyermekek és fiatalok segítése kiemelt jelentőségű születésüktől az iskolás korig, amelynek során elengedhetetlen az egész család bevonása. Ezt követi a szakmai végzettség megszerzésének, majd a munkaerő-piaci jelenlétüknek támogatása. Az integráció kétoldalú folyamat, ezért az Európai Unió is kiemelt fontosságúnak tartja az érintettek, illetve a roma vezetők partnerként történő bevonását; az erről szóló beszélgetést Járóka Lívia európai parlamenti képviselő nyitja majd meg. Ezután a jogszabályok és irányelvek valóságba való pontos átültetéséről, illetve ezen jogi kereteknek a folyamatok helyszíni tapasztalatai alapján történő további formálásáról tárgyalnak majd a résztvevők. Ebben a témakörben tart előadást Viviane Reding európai biztost követően Kovács Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A nap folyamán Kovács Zoltán külön megbeszélést folytat Viviane Redinggel, az Európai Bizottság alapvető jogokért és igazságügyi kérdésekért felelős biztosával és Andor Lászlóval a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztossal.

A Roma Platform első ülését a 2009-es cseh soros elnökség alatt tartotta. Célja, hogy közös platformon hozza össze a nemzeti kormányokat, az Európai Uniót, a nemzetközi szervezeteket, a roma civil társadalom képviselőit. Az itt folyó egyeztetésekkel és tapasztalatcserékkel kíván erős és koherens együttműködést létrehozni a roma felzárkózásért és integrációért dolgozó szakemberek között.

Budapest, 2013. június 26.

Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság

H-1054 Budapest, Báthory u. 10.

Telefon: +36 (1) 795 75 58

Leave a Reply 199 megnézve, 1 alkalommal mai nap |