< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Hungaroring: taps, siker, nézőcsúcs

| Mobile | RSS

Hungaroring: taps, siker, nézőcsúcs

2013. július 30. | 1 Hozzászólás | Sport

Szinte mindenben a leget nyújtotta az elmúlt hétvégén a Hungaroring. A 28. alkalommal megrendezett Formula 1-es Magyar Nagydíj sok szempontból írt történelmet: nézőcsúcs és nézettségi rekord született, semmilyen rendbontás nem történt a versenyhétvége alatt, ráadásul a hazai nézők egyik kedvencét, Lewis Hamiltont immár negyedszer koronázták meg Mogyoródon. Egy kis visszatekintő szavakban és képekben.

Amire azért sokan számítottak, az most bejött: abszolút csúcsra járt a 28. Formula 1 Magyar Nagydíj. Egyrészt a verseny történetében ilyen meleg még nem volt a pályán és a környékén, másrészt ennek ellenére új nézőcsúcs született, ugyanis csütörtöktől vasárnapig 247 ezer érdeklődő látogatott ki a mogyoródi pályára. A korábbi, 2008-ban született 241 ezres rekord megdöntéséhez az is hozzájárult, hogy ezúttal már pénteken is legalább 45 ezren látogattak ki a mogyoródi ringre, illetve szombaton és vasárnap a pálya valamennyi nézőtere szinte zsúfolásig megtelt az állóhelyekkel együtt. Még több kép a futamról!
Ehhez jött hozzá az MTVA hivatalos adata, miszerint az utóbbi két év legnézettebb Forma-1-es futama volt a televízióban a Magyar Nagydíj, amelynek három napján több mint 3,2 millió néző követte az M1-en és az M2-n a több mint 15 órányi közvetítést, műsort, ismétlést. Csak a vasárnapi futam alatt több mint kétmillióan kapcsoltak az M1 csatornára, a tévénézők 43,3 százaléka választotta az élő közvetítést.

A nagy forróság ellenére viszonylag nyugodt hétvégéje volt a mentősöknek és a rendőröknek. Előbbieknek vasárnap 116 nézőt kellett ellátniuk, és ebből két embert kórházba is kellett szállítaniuk: az egyiküket infarktusgyanúval szállították el, a másikuk térdsérülést szenvedett. A rendőröknek – mintegy 1500-an voltak szolgálatban – főként a forgalomirányításban kellett kiteljesedniük, ugyanis szerencsére jelentős bűncselekmény nem történt. Szexuális szolgáltatás kínálása miatt szabálysértési őrizetbe vettek hét nőt, és valamennyiüket öt nap elzárásra ítélte a Gödöllői Járásbíróság. Most jön a nyári szünet, folytatás négy hét múlva, a legendás spa-i pályán.

“Meseszerű Hamilton-győzelem”

Pályafutása egyik legfontosabb győzelmének tartja Lewis Hamilton a Magyar Nagydíjon elért vasárnapi sikerét. Ám nemcsak ő, hanem több lap is hasonlóképpen vélekedik a brit negyedik mogyoródi, de első Mercedes győzelméről. Nézzünk pár címoldalt.
Daily Mail (brit): “Hamilton meseszerű győzelmet aratott Magyarországon”
Telegraph (brit): “Hamilton varázslatos futama”
Süddeutsche Zeitung (német): “Hamilton csillaga újra ragyog”
Stuttgarter Nachrichten (német): “Van aki forrón szereti – a Mercedes is”
Marca (spanyol): “Lewis kihegyezte a nyilát”
L’Equipe (francia): “Hamilton, a csoda”
Le Figaro (francia): “A csoda neve Lewis Hamilton”
Basler Zeitung (svájci): “Hamilton maradt Magyarország királya”

Maga az érintett a verseny után elárulta, az teszi számára különlegessé pályafutása negyedik hungaroringi elsőségét, hogy a Mercedes színeiben most nyert futamot először.

– Mi adja ennek a győzelemnek meg az igazi értékét?

– Nagyon sokat jelent nekem, hogy a Mercedes színeiben nyertem, ez karrierem egyik legszebb diadala. Én is meg vagyok lepve. Mielőtt Magyarországra jöttünk nem számítottam arra, hogy megszerzem az első rajtkockát, a győzelemről nem is beszélve. Szerencsére a hétvége jobban alakult a vártnál.

– Korábban ilyen körülmények között szenvedtek, elsősorban a Pirellik miatt…

– Most a gumik kibírták, sőt, az új abroncsokkal jobban tudunk a gazdálkodni, mint korábban. Nagyot léptünk előre a gumihasználat terén, így valóban gyorsak voltunk.

– Ezzel a sikerrel visszatértek bajnoki esélyei?

– Talán ez egy fordulópont a bajnokságban, hiszen már csak 48 pont a hátrányom, és még kilenc futam hátra van az idényből. De maradjunk meg a földön, mert a bajnoki esélyekről még korai beszélni.

B. Molnár László / Népszava

Leave a Reply 193 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: