< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Gigantikus koronalyukat láttak a Napon

| Mobile | RSS

Gigantikus koronalyukat láttak a Napon

2013. július 31. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Sötétbe borult a Nap északi pólusa július 13 és 18 között, és videó is készült a különleges jelenségről. Az amerikai űrhivatal felvételén jól látszik, hogy a Nap légkörében létrejövő hatalmas sötét folt a csillag felszínének majdnem a negyedét beborítja. A jelenséget a Napra irányított SOHO űrszonda segítségével figyelték meg az űrkutatók.

Óriási “luk” a nap felszínén
.

A koronalyukak sötétebb és hűvösebb területek a Nap légkörében, pontosabban a koronájában, és kevés anyagot tartalmaznak. Ezek a lyukak megváltoztatják az űrbéli időjárást, mert a területükön a Napból távozó részecskék körülbelül háromszor gyorsabbak, mint azok a részecskék, amelyek az átlagos napszelek segítségével távoznak a koronából.

Nem ritka jelenségről van szó, de a koronalyukak előfordulásának gyakorisága a napciklusok függvényében változik. A Nap most van a 11 éves ciklusának csúcsán, amit napaktivitási maximumnak neveznek. Ilyenkor a napfoltcsoportok polaritása felcserélődik, és a váltáshoz közeledve a koronalyukak száma általában csökken.

A tőlünk másfél millió kilométerre, stabil Lagrange-ponton álló SOHO műholdat 1995-ben lőtte fel a NASA és az ESA. A szonda fejlesztési költsége 1,27 milliárd dollár volt, és a küldetés célja a napfoltok alapos megfigyelése.

forrás:index.hu

Leave a Reply 1141 megnézve, 1 alkalommal mai nap |