< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Luxus jár a vezetőknek

| Mobile | RSS

Luxus jár a vezetőknek

Miközben az állami betegellátás országszerte “rohad”, a Honvédkórház kibérelné a Telki magánklinika épületét, hogy a magánbetegeket, az állami vezetőket és a politikusokat luxuskörülmények között láthassa el – értesült lapunk. Hogy a VIP-kórház terve mennyibe kerülne az adófizetőknek, egyelőre nem tudni, az azonban biztos, hogy a Honvédkórházban eközben folyamatosan romlik az ellátás minősége, menekülnek az orvosok, ráadásul újratermelődik a nemrég közpénzen kifizetett adósságállomány is.

A Budai-hegység lábánál, zöldövezetben, luxus körülmények között láthatják el a jövőben az állami vezetőket és a politikusokat – 138 minisztert, államtitkárt és miniszteri kabinetfőnököt -, valamint a fizető betegeket, amennyiben megvalósul a terv, miszerint a Magyar Honvédség (MH) Egészségügyi Központ kibérelheti a Telki Kórház napokban eladott épületét az új tulajdonostól.

A Telki magánkórházat a napokban zárták be; július 11-től szűnt meg a fekvőbeteg ellátás, miután a luxusklinika épületét eladták. A magánintézmény eddigi tulajdonosa, Kovács Gábor a komplexumból csak a kórház épületére és felszerelésére talált vevőt. Az új tulajdonos kilétére korábban nem derült fény, csak annyit közöltek hivatalosan, hogy a vevőnek “nem célja a fekvőbeteg-ellátás folytatása”. Mégis igényt tartott az ingatlan mellett a kórház felszereléseire, gép- és műszerparkjára is, ráadásul maga Kovács az Indexnek adott interjúban arra a kérdésre, hogy mi lesz most a kórházból, úgy válaszolt: “egészségügyi jellegű intézmény lesz”, de pontosan nem tudja, miként.

Információink szerint nem véletlen a titkolózás, hiszen a KLH-Masters Létesítményüzemeltető és Fenntartó Kft. vásárolta meg az ingatlant, méghozzá azzal a céllal, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) egészségügyi szolgáltatójának adja bérbe. Ez a cég egyébként is az évi 40 milliárd forintos árbevételt hozó HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (EI) Zrt. legnagyobb szállítója, azaz a honvédelmi tárca kiemelt partnere. Forrásaink szerint e tervek olyannyira konkrétak, hogy a napokban már “terepszemlén” is megjelent a Honvédkórház fél vezetése, például Borbíró Zoltán, az intézmény felügyeletére kinevezett miniszteri biztos, védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, valamint Zsiros Lajos orvos ezredes, a Honvédkórház orvos-igazgatója.

Hogy a nagyszabású projekt megvalósul-e, még a jövő zenéje, ugyanakkor az intézmény dolgozói és betegei nem értik, miért van szükség a kiemelt betegek még nagyobb luxusba helyezésére, mikor a Honvédkórház VIP-részlegét mintegy 3 milliárd forintért hozták létre az előző kormányzati ciklusokban, amikor a kórház legtöbb ellátóhelye is megújult. Ugyanakkor az ország csúcsintézmények tartott Honvédkórház terhei – mint megírtuk – jelentősen megnövekedtek, miután 2012 júliusától hatályba lépett az új területi ellátási kötelezettség.

A kórház gyakorlatilag megduplázódott feladataihoz az állam nem rendelt érdemben magasabb finanszírozást, így az intézmény képtelen teljesíteni küldetését, azaz ellátni csaknem 3 millió fővárosi és Budapest-környéki lakos, valamint a hivatásos állományúak különböző típusú és szintű ellátását. Ráadásul, noha a HM tavaly év végén ötmilliárd forinttal konszolidálta az intézményt, információink szerint a tartozás újratermelődött, mára ismét milliárdos nagyságrendet érve el. Eközben a nemzetközi hírű szakembergárda menekül a Honvédból: öt idegsebész, köztük az osztályvezető főorvos hagyja el a kórházat a tarthatatlan körülmények miatt, hét radiológus is távozott a közelmúltban, számos osztályon csak nyugdíjas korú, önkéntesként dolgozó orvosokkal tudnak beteget fogadni, sőt, forrásaink szerint a traumatológus szakorvosok többsége nemrég bejelentette, hogy a János kórházban folytatja a munkát.

Már a VIP-nek érkezik az utódlás?

A miskolci megyei kórházból érkező Csókay András vezeti augusztus elsejétől a Honvédkórház idegsebészeti osztályát – tudta meg a Népszabadság. Múlt héten még lapunk számolt be arról, hogy egyszerre öt tapasztalt szakorvos hagyja el az intézményt, köztük az osztályvezető főorvos. A Népszabadságnak Borbíró Zoltán, a Honvédkórház felügyeletére kinevezett miniszteri biztos ezt semmilyen módon nem cáfolta, mindössze azt mondta: nem lesz a gond a betegek ellátásával, hiszen több orvos érkezik az intézménybe, mint amennyi elmegy.

Biró Marianna / Népszava

Leave a Reply 1200 megnézve, 2 alkalommal mai nap |