< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Másfélmilliárdos kerítés

| Mobile | RSS

Másfélmilliárdos kerítés

2013. július 31. | 1 Hozzászólás | Nav

Logisztikai központ1Másfélmilliárdos kerítés

Csupán egy drótkerítést húztak fel arra a területre, ahol egy másfélmilliárdos logisztikai központnak kellett volna épülnie uniós pályázati forrásból. A támogatással feltehetően visszaélő két cégvezető előzetes letartóztatásban van.
Egy Csongrád megyei gazdasági társaság logisztikai központok és szolgáltatások megvalósítása címén nyújtott be pályázatot, amelyhez a másfélmilliárd forintos beruházás önerő részét kölcsönfelvétellel igazolta. A több mint 700 millió forint támogatást elnyert pályázó cég egy ismert bajai nagyvállalkozó tulajdonába került, aki az első körben kiutalt 220 millió forint pályázati pénz jelentős részével kiszállt a kft-ből.
Az új tulajdonos úgy döntött, hogy a beruházást Csongrád megye helyett inkább egy Somogy megyei faluban valósítja meg és újabb százmilliós összeg kifizetését kérte. Ehhez a projekt készültségi állapotát igazoló jelentést és fiktív számlákat nyújtott be. A teljesítést műszaki ellenőrként egy kalocsai kft. igazolta. Ennek ellenére a pénz kiutalását nem engedélyezték.
Mint kiderült, sem a bajai vállalkozónak, sem az új tulajdonosnak nem állt szándékában a logisztikai központ megvalósítása, céljuk egyértelműen a pályázati összeg megszerzése volt. Logisztikai központ helyett mindössze drótkerítést húztak az építési terület köré, és némi földmunkát végeztek.
A pénzügyi nyomozók a pályázati pénzt eltüntető férfiakat, illetve a fiktív számlákat nyújtó és a teljesítést igazoló személyeket költségvetési csalás gyanúja miatt hallgatták ki. Az elkövetők akár 8 évi szabadságvesztésre is számíthatnak.

Barnáné Horváth Melinda
sajtóreferens
NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága

Leave a Reply 2965 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: