< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megszűnt az analóg földi tévéadás Digitális átállás – este tízig hívható az NMHH ügyfélközpontja

| Mobile | RSS

Megszűnt az analóg földi tévéadás Digitális átállás – este tízig hívható az NMHH ügyfélközpontja

A digitális átállásban azok érintettek, akik előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával tévéznek, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják. Nekik kell átállniuk digitális vételre.

Szerdán 12 óra 30 perckor a Kab-hegyi, a Széchenyi-hegyi, a győri, a szegedi és a szentesi tévéadók, valamint a hozzájuk kapcsolódó átjátszó adók befejezték az M1, az RTL Klub és a TV2 analóg adásainak közvetítését – tájékoztatott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs igazgatósága.

Közlésük szerint, akik ezeket az adásokat fogták, azok az elmúlt hónapban folyamatosan látták képernyőjükön a digitális átállás logóját, az átállás időpontjára figyelmeztető üzenetet és az ingyenesen hívható zöldszámot.

Akik a megadott határidőig nem álltak át a digitális adások vételére, azok a megszokott csatornák helyén még öt napig figyelmeztető üzenetet olvashatnak. Ebbe a többi közt az szerepel, hogy az eddig látott három országos tévécsatorna, vagyis az M1, az RTL Klub és a TV2 továbbra is előfizetési díj nélkül nézhető a digitális vételre alkalmas televíziókkal vagy egy jelátalakító készülék segítségével.

Az NMHH közölte azt is: a lekapcsolásban érintett területen minden, az általa felmért és támogatásra jogosult háztartásban határidőre beszerelte a szükséges digitális vételi eszközöket, vagy biztosította a kedvezményes előfizetéses csomaghoz való hozzáférést.

Az első ütem területén élők ugyanakkor továbbra is jelezhetik támogatási igényüket, és az átállás után még egy hónapig kérhetik a digitális vételi eszközök telepítését.

Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Csongrád megye valamint Budapest teljes területén, emellett Vas, Zala, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Pest és Komárom-Esztergom megye jelentős részében a lekapcsolás után már csak digitálisan foghatók a televíziós adások.

Az ország többi részén október 31-én kapcsolják le az analóg földfelszíni sugárzást.

A digitális átállásban azok érintettek, akik előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával tévéznek, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják. Nekik kell átállniuk digitális vételre ahhoz, hogy az analóg sugárzás lekapcsolása után is tévézhessenek.

Ehhez nem kell feltétlenül új televíziót vásárolni, elegendő egy jelátalakító készülék, úgynevezett set-top-box. A legjobb kép- és hangminőség eléréséhez egy új szoba- vagy tetőantennára is szükség lehet.

A berendezés segítségével az előfizetéssel nem rendelkezők a jövőben már nem csak az eddigi három, hanem további négy csatornát is ingyenesen nézhetnek: az M2-t, a Dunát, a Duna Worldöt és az Euronewst.

A korszerű televíziók már beépítve tartalmazzák a jelátalakítót. A digitális adások vételéhez válaszhatók a kábeltelevíziós és műholdas szolgáltatók csomagjai vagy az internetes tévézés is.

A modernebb set-top-boxok alkalmasak például a műsorok rögzítésére, megállítására, visszatekerésére.

A digitális televíziózással a külföldi filmek eredeti nyelven is megnézhetők, és akár a magyar feliratozás is beállítható. Általa gyermekzár működtethető a tévén és elérhető a műsorújság.

Az NMHH a 06-80-383-940-es, ingyenesen hívható telefonszámon, hét minden napján reggel 8 és este 8 óra között ad információt az érdeklődőknek, emellett a digitalisatallas.hu internetes oldalon teszi közzé a szükséges ismereteket. A hatóság ügyfélpontokat működtet Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Sopronban és Szegeden.

Három napon át reggel nyolc órától este tízig fogadja a digitális átállással kapcsolatban érdeklődők hívásait a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ügyfélközpontja – közölte szerdán a hatóság kommunikációs igazgatója.

Zsuppán Attila beszámolt arról, hogy szerdán, csütörtökön és pénteken este tíz óráig telefonon, a 06-80-383-940-es ingyenesen hívható számon is jelezhetik támogatási igényüket azok a szociálisan rászorulók, akiknél megszűnt az analóg földfelszíni tévéadás.

A lekapcsolás első lépésében érintett mintegy 220 ezer rászorulóból július végéig 55 ezer háztartás kért ingyenesen set-top-boxot az NMHH-tól, vagy kedvezményt a tévé-előfizetéshez. Számukra a hatóság már beszerelte a berendezéseket és biztosította a támogatást. Az NMHH további egy hónapig még lehetővé teszi a segítség igénylését.

forrás:google hírek

Leave a Reply 1139 megnézve, 2 alkalommal mai nap |