< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egykori Fidesz-alapító: Nagyüzemi léptékű a lopás A szabadságért tenni kell((((( Als ehemaliger Gründer Fidesz großen Maßstab Diebstahl der Freiheit sein sollte

| Mobile | RSS

Egykori Fidesz-alapító: Nagyüzemi léptékű a lopás A szabadságért tenni kell((((( Als ehemaliger Gründer Fidesz großen Maßstab Diebstahl der Freiheit sein sollte

2013. augusztus 12. | hozzászólás | Közélet

Felbukkanása a politikai színtéren az ellenzéki szerveződés egyik meglepetése. Szelényi Zsuzsa pszichológus, a nemzetközi kapcsolatok szakértője, a Fidesz hőskorának szereplője, az első, legendás Fidesz frakció-tagja volt. Ma Bajnai munkatársa, az Együtt 2014 politikusa. Miért vág neki valaki egy útnak, amelyről már húsz éve letért? Mi változott Magyarországon 2010 után? A politikust BUJÁK ATTILA kérdezte.
– Az egyik interjúja irracionalitásba hajló megjegyzéssel zárul. Hisz benne – mármint a 2014-es kormányváltásban –, mert lehetetlen, képtelen feladatnak látszik, miközben látott már ilyet. Látott már autoriter, államközpontú rendszert, amelyet megdönthetetlennek, sorsszerűnek hittünk, és történelmi léptékkel mérve órák alatt összeomlott.

– A szememre is vetették, hogy párhuzamba állítom a bukásakor már bomló, korhadó Kádár-rezsimet az agresszív, „katonás szellemű” orbáni kísérlettel. Hogy míg a Kádár-rendszer bukása egy világtörténelmi folyamat mozaikszerű eleme volt, Orbán térnyerésének helyi gyökerei vannak. De vitathatatlan, hogy él bennem egyfajta optimizmus, igazából inkább elszántság, ami a politikához nélkülözhetetlen.

– Vajon a hazai ellenzék, a választó is elég elszánt?

Riskó Gáspár felvétele
– Az elszántság, a küzdőszellem nem kérhető számon a választókon. Ők arra várnak, hogy a politikusok mutassanak fel józan alternatívát, jövőképet. Az értelmiség csalódottsága az, ami lehangoló, mert azok a legborúlátóbbak, akiket a legjobban taszít az új berendezkedés. Az Együttnek legalább annyira meg kell küzdenie ezzel a hitetlenséggel, mint Orbán rendszerével, ami önmagában is elég kemény ellenállási közeg.

– Lehet, hogy most jött el az idő, amikor az „ajándékba kapott” szabadságot meg kell védeni?

– Ezzel teljes mértékben egyetértek. A szabadságért mindig tenni kell, ez a világon mindenhol így van. Az életünkért felelősséggel tartozunk. De ezt közelről is láttam, mert miután a hazai politikából ’94-ben kiszálltam, másfél évtizeden át az Európa Tanácsnál dolgoztam. Az átmenet országaiban a demokratizálódás nagyon is gyakorlatias kérdéseivel foglalkoztam. Láttam, hogy még egy szerencsés nép előtt is elképesztően sok feladat áll, és mi szerencsés nép vagyunk.

– Az orbáni kísérletről mégsem mondhatjuk, hogy ne lenne hazai gyökérzete. Nem véletlenül használja a vezér kedvelt fordulatát: „a magyarok demokráciafelfogása más”, mint a hanyatló, romlott Nyugaté.

– Ezt gyakran hallott, de elfogadhatatlan szövegnek tartom. A demokrácia szabályai mindenhol ugyanazok. Orbán korlátozott demokrácia kialakításával kísérletezik, miközben tudatosan épít olyan történelmi frusztrációkra, amelyek valóban jelen vannak sok magyar érzelemvilágában.

– És ezért nehéz védekezni ellene.

– A sérelemalapú politika mindenhol megtalálható. Aki akarja, meg fogja találni a maga történelmi sebeit. De én nem gondolom, hogy ezek mindent felülíró érzések volnának. Kétségtelen, hogy a sérelmi politizálás már a kilencvenes évek elején megjelent. Korai fideszesként személyes ügyemnek tekintem, hogy ezen változtassunk, mert a gyűlölködés felemészti a fejlődés lehetőségeit.

– Ön ma is a rendszerváltó Fidesz „elvált szülők gyermekei” gondolatkörében él?

– A történelmi esélyt, amit ’88-ban a Fidesz kapott, a törekvést, hogy ezen túl kell lépni, maga Orbán számolta fel. Ma nehezebb a helyzet, mint a rendszerváltás idején volt, de a feladat ugyanaz. Bizonyos alapkérdésekben az embereknek és a politikai elitnek meg kell találnia a közös nevezőt. Ilyen lenne az egész politikai közösség által méltányolt alkotmányos berendezkedés vagy Magyarország európai elkötelezettsége.

– Ahogy az orbáni gazdaságpolitika is ideológiai premisszákra épül. Mit jelképez az állam által menedzselt „nemzeti kapitalista” (oligarcha) figurája, akit Orbán istápol, menedzsel, óv és körüludvarol? Valóban ők teszik működőképessé a magyar gazdaságot?

– A társadalmi igazságosságra érzékeny piacgazdaság híveként úgy látom, azok az országok sikeresek igazán, amelyek úgy rendezik be életüket, hogy a versenyt csak ésszerű keretek között korlátozzák. Az államkapitalista rendszer nemhogy nem képes méltányosan elosztani a társadalmi javakat, hanem ellenkezőleg: rendkívüli vagyoni és hatalomkoncentrációt hoz létre. Ez a felállás olyan korrupciós körhöz vezet, amelyben a kormányon lévők folyamatosan előnyben részesítik azokat az önkényesen kiválasztott gazdasági csoportokat, amelyek mindig visszaszolgáltatnak annyit, hogy a hatalom birtokosai újra kormányra jussanak. Erről szól a Közgép-, a föld- és a trafikügy. Hogy az elmúlt évtizedben nem alakulhatott ki teljesítményalapon működő, a közösség ügyei iránt felelősséget érző vállalkozói réteg, szintén a politika bűne. Hozzájárult ahhoz, hogy nagyüzemi léptékű lopás folyhat.

– A mai magyar vállalkozói réteg teljesen államfüggő?

– Orbán hatalomra kerülése után nem lehetett nem észrevenni, mennyire kiszolgáltatott a magyar vállalkozó.

– Ha 2014-ben legyőzik is Orbánt, miért változna ebben valami?

– A gazdaságpolitika kiszámíthatósága, a közbeszerzések elosztásának átláthatósága két olyan fontos terület, ahol változás várható. Ezeket a folyamatokat a nyilvánosság előtt kell kontrollálni, hozzáférhető adatbázisokat létrehozva. Erre több javaslatot tettünk.

– Mi mindenhez kellene még hozzányúlni?

– A kétharmados törvényekkel torzított alkotmányos rendszer helyreállítása olyan feladat, amelyben megállapodásra kell jutni. Az újonnan központosított nagy rendszerek, például az oktatás, nem fognak működni, ezért átalakításukra javaslatot teszünk. Az önkormányzatiság felszámolása súlyosan demokráciaellenes, de nem hiszem, hogy van visszaút a háromezer-kétszáz önkormányzat önállóságához. És összességében is jobban kell kormányozni, ami nem olyan lehetetlen. Ma már mindenki látja, hogy a magyarok semmivel sem élnek könnyebben, jobban, igazságosabban, mint 2010 előtt.

– Látni látja, de nem tudja, mihez is kezdjen ezzel a ténnyel. Van-e kiút? És hogy a kérdést bonyolítsuk: Orbán megbuktatása még a kisebbik feladat. Húzósabb ügy, hogy 2014 után kormányozó erővé kell szervezni egy bizonytalan összetételű, ellentmondásokkal terhelt koalíciót.

– A feladat nem egyszerű. Sok szereplő között kell igazi kiegyezést létrehozni például azért, hogy az országot a meglévő alkotmányos keretek kötött valóban kormányozhatóvá tegyük. Erre csak akkor van esély, ha a feltételezett „új Fideszben” Orbán nem kap szerepet.

– Szerintem nem adja majd könnyen. Az sem biztató, hogy a remélt győzelmet még ön, az elszánt optimista is Orbán politikai hibáira alapozza.

– Nem emlékszem, hogy ilyesmit mondtam volna. Bár kétségtelen, hogy a szükséges önreflexió híján lévő tekintélyelvű rendszerekbe a hiba szinte bele van kódolva.

– És mindig számíthatnak olyan akciókra, mint Schmuck Andorék „elmés tréfája”, a fürge névlenyúlás. És ez szerintem még csak a kezdet.

– A legelképesztőbb provokációsorozatra nem is az egyszemélyes pártok, hanem az orbáni hatalmi gépezet részéről számítunk. Ebben az Orbán által mozgatott „házi civilek” (CEF, CÖF) viszik majd a prímet. Ők Bajnai fellépésének első percétől olyan zajt csapnak, amire az elmúlt húsz évben alig akadt példa.

– Azért az ön kiállása Orbán táborával szemben drámai mozzanat. Végül is azok ellen indul, akikhez valaha erős kötelék fűzte.

– Nincs ebben semmi drámai. Húsz év végül is eltelt. Rég túlléptem a Fideszen. Az én szívem rég nem a fideszes fiúk miatt dobban meg, hanem a három gyerekem miatt, az ő jövőjük fontos nekem igazán. De ezzel nem vagyok egyedül.

– Úgyhogy a mai viszony lényege…

– Normális köszönő viszony. Ennyi megmaradt.

szerző:Buják Attila írása

forrás:168 óra.hu

Entstehung der politischen Arena, eine der Überraschungen der Oppositionsbewegung. Szelenyi Psychologin Susan, ein Experte für internationale Beziehungen, der Fidesz goldene Zeitalter Akteure, auf den ersten, war ein Mitglied der legendären Fidesz-Fraktion. Heute Bajnai Mitarbeiter, die Politiker zusammen im Jahr 2014. Warum jemand schnitt ihm eine Straße, die von zwanzig Jahren wurde abgewichen? Was hat sich in Ungarn nach 2010 verändert? Die üppige Politiker Attila sagte.
– Das Interview endet mit einem gekrümmten Irrationalität Bemerkung. Er glaubt – das ist, 2014 die Änderung der Regierung – es ist unmöglich, scheint Aufgabe nicht, wie zuvor gesehen. Haben Sie jemals eine autoritäre, state-zentrierte System, das unwiderlegbar ist ersichtlich, fatalistische geglaubt, im historischen Vergleich, und stürzte innerhalb von Stunden.

– Die Besetzung meinen Augen ist also parallel zur Herbst bereits verfallenden, Fäulnis Kádár-Regime von aggressiven “militärischen Geist” Orban Experiment. Dass, während der Fall der Kádár-Ära Mosaik war Teil eines welthistorischen Prozess, Orbán der lokalen Wurzeln ausgebreitet hat. Aber es ist unbestreitbar, dass in mir ein Gefühl von Optimismus, eigentlich mehr Entschlossenheit, das ist wichtig, um Politik.

– Wird die innenpolitische Opposition, ist die Auswahl schon schwer genug?

Gaspar hinzugefügt Riško
– Die Bestimmung, Kampfgeist ist nicht verantwortlich gegenüber den Wählern. Sie warten darauf, von Politikern zu zeigen, bis nüchtern alternative Vision. Die Enttäuschung der Intelligenz, die deprimierend, weil sie die meisten pessimistisch sind, wer sind die besten in der neuen Anordnung werfen wird. Die Zusammenarbeit hat mit viel Unglauben als Orbán-Regime, das in sich selbst ist hart genug Flüssigkeit Widerstand umzugehen.

– Vielleicht ist jetzt die Zeit, wenn die Beurlaubung “als Geschenk” geschützt werden?

– Ich bin vollkommen einverstanden mit diesem. Die Freiheit, immer tun, es passiert überall in der Welt. Unsere Verantwortung für unser Leben. Aber ich habe aus der Nähe, weil der Innenpolitik gesehen, nachdem ich aus in ’94, arbeitete ich für eineinhalb Jahrzehnten der Europarat. Im Übergang zur Demokratisierung sehr praktische Fragen behandelt. Ich habe gesehen, dass es ist viel Arbeit, aber unglaublich glücklichen Menschen vor einem gut, und wir sind glückliche Menschen.

– Das Urbane Experiment können wir nicht sagen, das wäre nicht zu Hause Wurzeln. Ich weiß nicht geschehen, um eine populäre Führer der Turnaround verwenden: “die Magyaren unterschiedliche Wahrnehmung der Demokratie” als dekadent, korrupt Westen.

– Ich habe schon oft gehört, aber ich halte das nicht akzeptabel Text. Die Regeln der Demokratie sind überall gleich. Urbane Gestaltung einer begrenzten Experiment mit der Demokratie, während bewusst Aufbau einer historischen Frustrationen, die tatsächlich vorhanden sind in vielen ungarischen Stimmung in der Welt.

– Und es ist schwierig, gegen zu verteidigen.

– Die Beschwerde-basierte Politik können überall gefunden werden. Wer möchte, finden Sie seine historischen Wunden. Aber ich glaube nicht, dass diese Gefühle würden überschreiben. Es besteht kein Zweifel, dass die Politik der Beschwerde in den frühen neunziger Jahren wurde veröffentlicht. Fidesz bereits vorläufige betrachte meine persönlichen Angelegenheiten zu ändern, weil der Hass verbrauchen Chancen für die Entwicklung.

– Sie sind immer noch im Übergang Fidesz edge “von Kindern, deren Eltern sich scheiden lassen ‘Begriff der?

– Eine historische Chance, die in ’88 war, Fidesz, die Suche, dass wir darüber hinausgehen, beseitigen Sie die Orban. Heute hat sich die Situation noch schwieriger als die Übergangszeit, aber die Aufgabe ist die gleiche. Einige der wichtigsten Themen für die Menschen und die politische Elite muss eine gemeinsame Basis finden. Dies wäre durch die gesamte Gemeinwesen oder verfassungsrechtlichen Ungarn europäische Engagement gewürdigt werden.

– Wie Urbane Wirtschaftspolitik auf ideologische Prämisse. Was durch den Staat verwaltet, “nationalen Kapitalismus” (Oligarchen) Figur, die Pflegeeltern Orban, verwaltet und schützt körüludvarol? Tatsächlich machen sie die operativen ungarische Wirtschaft?

– Die Marktwirtschaft empfindlich auf soziale Gerechtigkeit Anwalt ist wie ich sehen kann, sind sie sehr erfolgreich in dem Land, das sich in ihrem Leben eingerichtet, dass die Beschränkung des Wettbewerbs innerhalb vernünftiger Grenzen. Der Staat kapitalistische System ist nicht in der Lage gerecht zu verteilen sozialen Gütern, im Gegenteil, eine außergewöhnliche Konzentration von Macht und Reichtum geschaffen wird. Dieser Aufbau führt zu einem Kreis von Korruption, in dem die Lenkung kontinuierlich Vorrang zu geben, die willkürlich ausgewählten ökonomischen Gruppen, die immer zu Ihnen, die Macht zu halten über das Erreichen Regierung. Dies ist, was die Öffentlichkeit Maschine, das Land und die trafikügy. In den vergangenen zehn Jahren nicht entwickeln konnten Unternehmer, die auch im Zuge der operativen Performance Politik Gründen sind der Gemeinde Angelegenheiten Zuständigkeiten fühlenden. Beigetragen zu der groß angelegten Diebstahl Betrieb fortgesetzt werden kann.

– Die aktuelle ungarische Regierung völlig abhängig Unternehmer?

– Ich konnte nicht umhin zu bemerken, nachdem Orban an die Macht kam, wie verletzlich die ungarische Unternehmer.

– Wenn 2014 Orban besiegt ist, warum etwas ändern in diesem?

– Die Berechenbarkeit der Wirtschaftspolitik, öffentliche Beschaffung, Distribution Transparenz sind zwei wichtige Bereiche, in denen Veränderung erwartet. Diese Prozesse sollten in der Öffentlichkeit und zugänglichen Datenbanken erstellt gesteuert werden. Dafür haben wir eine Reihe von Vorschlägen gemacht.

– Welche Dinge hätte, es zu berühren?

– Zwei Drittel der Restauration des Verfassungsrechts vorgespannten System ist eine Aufgabe, bei der eine Einigung erzielt werden muss. Die neu zentralen Großrechner, wie Bildung, wird nicht funktionieren, damit wir verwandelt Vorschlag. Die Entfernung der stark anti-demokratischen Selbstverwaltung, aber ich glaube nicht, dass der Weg zu dreitausendzweihundert und Autonomie der lokalen Regierungen. Und insgesamt sollte besser zu steuern, das ist nicht allzu weit hinter sich. Heute kann jeder sehen, dass Ungarn lebenden nichts leichter, besser, schöner als vor dem Jahr 2010 ist.

– Dinge, die Sie sehen, aber Sie wissen nicht, was sie mit dieser Tatsache zu tun. Gibt es einen Ausweg? Und um die Sache zu komplizieren: Orbán Sturz ist die kleinere Aufgabe. Länger ziehen viel zu nach 2014 in eine ungewisse Zusammensetzung Kontroverse heimgesuchten Koalition Lenkkräfte organisiert werden.

– Die Aufgabe ist nicht einfach. Kompromisse müssen sein, um möglichst viele in zwischen zu erstellen, um das Land wirklich regiert Machen Sie es mit der bestehenden verfassungsrechtlichen Rahmen wahr. Dies ist wahrscheinlich nur passieren, wenn die vermeintlichen “neuen Fidesz” Urban nicht bekommen eine Rolle.

– Glauben Sie nicht, es wird leicht sein, zu geben. Erfreulich ist auch, dass der erhoffte Sieg haben Sie das bestimmt Optimismus stützt sich auf politische Versäumnisse Orban beruhen.

– Ich erinnere mich nicht, dass ich gesagt hatte, so etwas. Es ist zwar richtig, dass autoritäre Systeme die notwendige Selbstreflexion fehlt auf das Problem fast codiert ist.

– Und wir können erwarten, dass Aktionen wie Andorra Schmuck “geistreiche Witz”, die flinken névlenyúlás. Und ich denke, das ist nur der Anfang.

– Das Erstaunlichste Reihe von Provokationen ist nicht eine Partei Person, aber das Urbane Power-Maschine zum Zählen. Dies wird wahrscheinlich getrieben von der Orban bewegt “home Zivilisten” (CEF, COF) von Primzahlen. Sie ersten Minute Aktion Bajnai schlagen ein Geräusch, das kaum in den letzten zwanzig Jahren verwendet wurde.

– Um für Sie zum Ausdruck bringen Unterstützung für Orban Camp dramatische Momente. Immerhin, es wird gegen diejenigen, die jemals kommentiert haben eine starke Bindung geöffnet werden.

– Es ist nichts Dramatisches. Zwanzig Jahre ist endlich vorbei. Lange überschritten die Fidesz. Mein Herz schlägt in eine lange Zeit nicht, weil der Fidesz Jungs, aber wegen ihrer drei Kinder, ist ihre Zukunft wirklich wichtig für mich. Aber ich bin nicht allein.

– Also heute ist die Beziehung …

– Normalerweise Nicken Bekanntschaft. Das ließ.

Autor: Attila schreiben Buják

Quelle: 168 óra.hu

Leave a Reply 215 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: