< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Lázár: Brüsszel mondvacsinált indokkal támadta meg a magyar fejlesztéspolitikát))))) Lazar Brüssel erfundenen Grund griffen die ungarische Entwicklungspolitik

| Mobile | RSS

Lázár: Brüsszel mondvacsinált indokkal támadta meg a magyar fejlesztéspolitikát))))) Lazar Brüssel erfundenen Grund griffen die ungarische Entwicklungspolitik

2013. augusztus 19. | hozzászólás | Közélet

Lázár: Brüsszel mondvacsinált indokkal támadta meg a magyar fejlesztéspolitikát

Augusztustól Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár felel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tevékenységéért. Az államtitkár azt követően veszi át a szervezet irányítását, hogy 15 elfogadott pályázat közül 13 esetében az unió szabálytalanságokra hivatkozva befagyasztotta a kifizetéseket. Szeptemberben kezdődnek az egyezkedések Brüsszellel.

A kormány elvárása szerint Lázár Jánosnak rendet kell tennie az uniós pénzek elosztása és felhasználása körül, valamint működőképes törvényi környezetet kell kialakítania. 500-600 milliárd forint sorsáról kell heteken belül dönteni, ennyi uniós forrásra kell sürgősen pályázatokat kiírni és elbírálni ahhoz, hogy az összeget ne veszítse el végleg Magyarország az idén véget érő hétéves uniós finanszírozási ciklus végén.

Lázár János, kormánybiztos az M1 A Lényeg című műsorában úgy fogalmazott: a 8200 milliárd forintot hazánk 2007 és 2013 között használhatja fel, a pénzek elosztásáról már igen, de a kiosztásáról még nem döntött az NFÜ. Elmaradások vannak a beruházásoknál is, vannak megvalósulatlan vállalkozások, mivel a pénzek még nem jutottak el az érintettekhez. Hozzátette: a legfontosabb feladat, hogy még idén a legalább 1300, optimálisan 1500 milliárd forintot megkapják a magyar családok, vállalkozások és a közintézményi szféra.

A Lényeg műsört itt nézheti végig.

Az ügynökség még a Gyurcsány-kormány idején állt fel, majd Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt vett lendületet, az alkalmazottak több mint fele Brüsszelből kapja a fizetését; a hivatal szerkezete pedig már akkor dilemma tárgyát képezte. Az államtitkár kifejtette, erre a szervezetre Brüsszel úgy tekint, mintha a saját szervezete lenne. Lázár János hangsúlyozta: az ott dolgozóknak nem Brüsszel érdekeit kell képviselniük Budapesten, hanem a magyar nemzeti érdekeket kell képviselniük Brüsszelben. Megjegyezte, hogy erre utaló jelek eddig is voltak, a pályázatok kiírásait illetően, a pénzek elosztásában és az intézmények fejlesztésében Brüsszel elosztási szempontjai érvényesültek. „Nem mindenkinek volt érdeke az, hogy ez a pénz bekerüljön a magyar gazdaságba és versenyképesebbé tegye az országot”- fogalmazott a kormánybiztos a műsorban. Ugyancsak fontos szempontként értékelte az államtitkár, hogy ne az öncél, hanem a közcél legyen a továbbiakban a dolgozók számára a meghatározó, hiszen a szervezetet az utóbbi időben elérte a korrupció vádja, így jelentős átszervezések is várhatóak. Többek között felmerült 2007-re visszamenőleg az összes nyertes vállalkozás átvilágítása, szóba jöhet-e az offshore gyanúja bármelyik cég esetében a fejlesztési pénzeket illetően. Lázár János úgy véli, hogy 2014 májusában az újjáalakuló vagy az új kormánynak úgy kell átadni a rendszert, hogy addigra az ÁSZ az elmúlt hét esztendőt teljes egészében megvizsgálja.

„Brüsszel megtámadta a magyar fejlesztéspolitikát – mondta a kormánybiztos –, a támadás azonban mondvacsinált. Azért akarnak megbírságolni minket és nem fogadnak be számlákat, mert 2007-ben, az előző kormány kikötötte, hogy magyar mérnöki tagsággal rendelkező műszaki ellenőrök vehetnek részt a beruházásokon, ami egyébként kiváló ötlet volt. Brüsszel véleménye szerint azonban ez hátrányosan diszkriminálja a Portugáliában vagy Litvániában élő műszaki ellenőröket” – fűzte hozzá.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezetését augusztus 1-je óta ellátó kormánybiztos sajtótájékoztatót tart. MTI Fotó: Beliczay LászlóLázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezetését augusztus 1-je óta ellátó kormánybiztos sajtótájékoztatót tart. MTI Fotó: Beliczay László

Lázár János elmondta, először is tovább kell lépni, meg kell oldani a programok felfüggesztésének ügyét, vissza kell verni a támadást vagy meg kell állapodni. El kell érni, hogy megérkezzen 1300 milliárd forintot, és ne legyen 500-600 milliárdos forrásvesztés. Hangsúlyozta, hogy amennyiben 100 milliárd alá sikerül csökkenteni a forrásvesztést, az öt-hatszáz milliárddal szemben, az messze megfelelne az európai átlagnak. Hozzátette, ez a technikai forrásvesztésen belül maradna, ami a meg nem valósult fejlesztéseket jelentené.

Az államtitkár szerint ehhez az NFÜ újraindítására és újraszervezésére van szükség. Tekintettel arra, hogy 2013-ban le kell zárni ezeket a kérdéseket, a kormánynak és az országnak alapvető érdeke, hogy a programok tovább menjenek – mondta. „Azt a politikai mandátumot kaptam a miniszterelnöktől, hogy szeptember elején egy jó egyezség szülessen Brüsszelben Magyarország javára” – jegyezte meg az NFÜ irányításáért felelős kormánybiztos. Lázár János úgy véli Brüsszelben alkudozás vagy egy akár évekig is elhúzódó bírósági eljárás következik. Szeptember elején Barroso elnök kabinetjével és több biztosával lesznek egyeztetések.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy 2007 után olyan jogszabályi környezetet alakítottak ki a hivatalnál, ami lényegében lehetetlenné tette a pénzekhez való hozzáférést. Lázár János hozzátette, legkésőbb szeptember elején javaslatot terjeszt a kormány elé a bürokratikus gátak lebontására. Célként tűzte ki, hogy 2014-től az NFÜ szolgáltatóként működjön, hogy a vállalkozók, az önkormányzatok és a civil szervezetek, tehát a pályázatok nyertesei elégedettek legyenek.

A kormánybiztos szerint már 2010-ben változtatásokra lett volna szükség, amely akkor még megakasztotta volna a folyamatban lévő pályázatokat. Az idei év rendbetétele mellett az államtitkár feladata egy másik intézményrendszer felállítása is, amelyik a következő fejlesztési ciklusban, 2014-től működne. Elmondta, hogy eddig kötve volt a kormányok keze, mivel Brüsszel a változásokat kockázatosnak minősítette a kifizetések szempontjából.

forrás:híradó.hu

Lazar Brüssel erfundenen Grund griffen die ungarische Entwicklungspolitik

August John Lazar, Staatssekretär im Amt des Ministerpräsidenten verantwortlich für die Leitung der NDA Aktivitäten. Der Staatssekretär übernimmt die Leitung der Organisation, nach, dass 13 der 15 Anträge auf Berufung auf Unregelmäßigkeiten in der EU fror die Zahlungen genehmigt. September für die Verhandlungen mit Brüssel beginnen.

Die Regierung rechnet Janos Lazar, um die Verteilung und Verwendung von EU-Mitteln, sowie ein Umfeld, ein praktikables Gesetz entwickeln zu tun. HUF 500-600000000000 Schicksal in ein paar Wochen entschieden werden, dass EU-Mittel dringend beurteilt werden sollten und bot Vorschläge zur Höhe der Geld, das Sie nicht verlieren dauerhaft Ungarn am Ende dieses Jahres, endet eine Sieben-Jahres-Zyklus EU-Finanzierung.

John Lazar, Kommissar der M1 war die Essenz des Repertoires, sagte: HUF 8.200 Mrd. in Ungarn zwischen 2007 und 2013 können für die Zuweisung der Mittel bereits tun werden, aber noch nicht über die Verteilung der NDA entschieden. Die Investitionen sind im Rückstand, gibt es nicht realisierten Geschäft, da die Mittel noch nicht die Betroffenen erreicht. Er fügte hinzu, dass die wichtigste Aufgabe in diesem Jahr auf mindestens 1300, da die optimalen HUF 1.500 Milliarden ungarische Familien, Unternehmen und öffentliche Institutionen.

Das Wesen des Bieres sie durchlaufen hier.

Die Agentur wurde während der Regierung Gyurcsány gesetzt und Dynamik gewonnen während das Amt des Premierministers von Gordon Bajnai, mehr als die Hälfte aller Mitarbeiter bekommen ihr Gehalt aus Brüssel, der Agentur Struktur und es wurde das Thema von einem Dilemma. Der Generalsekretär erklärte, dass dieser Organismus Brüssel als wäre es sein eigener Körper waren sieht. John Lazar betonte, dass ihre Mitarbeiter nicht haben, um die Interessen von Brüssel Budapest, Ungarn nationale Interessen zu vertreten, sondern auch mit Brüssel zu sprechen. Er wies darauf hin, dass es bereits Anzeichen dafür, setzte sich die Aufforderung zur Antragstellung in Bezug auf die Zuweisung von Mitteln für die Entwicklung und den Vertrieb Aspekte der Brüsseler Institutionen. “Nicht jeder war das Interesse, dass dieses Geld in die ungarische Wirtschaft und die Wettbewerbsfähigkeit auf dem Land” – der Kommissar der Show sagte. Es ist auch ein wichtiger Aspekt der Secretary of State, nicht das Ziel an sich, sondern die közcél weiter entscheidend für die Arbeiter, weil der Organismus hat kürzlich der Korruption beschuldigt erreicht hat eine so große Umstrukturierung zu erwarten ist. Entstandene in 2007 zurück zu gewinnen alle die Due Diligence Verfahren, unter anderem kann Berücksichtigung von Offshore-Fonds für die Entwicklung für jedes betroffene Unternehmen vermutet werden. John Lazar glaubt, dass der Mai 2014 wieder hergestellt und die neue Regierung muss das System in dieser Zeit passieren in den vergangenen sieben Jahren, die SAO vollständig zu untersuchen.

“Brüssel griff die ungarische Entwicklungspolitik – sagte der Kommissar – aber der Angriff übertrumpft. Sie bestraft uns, und sie akzeptieren nicht die Rechnungen, weil im Jahr 2007, die vorherige Regierung hatte vorgesehen, dass die technischen Inspektoren Mitglieder der ungarischen Ingenieure beteiligen sich an Investitionen, die sonst hervorragende Idee waren und sind. Brüssel, glaubt jedoch, dass dies möglicherweise negativ gegen Portugal und Litauen Live technischen Inspektoren “zu unterscheiden – fügte er hinzu.

Janos Lazar, der Chief Secretary des Amt des Ministerpräsidenten, hat die Führung der National Development Agency (NDA) bis zum 1. August beliefert die Regierung eine Pressekonferenz geben. MTI Photo by John Beliczay Laszlo Lazar, der Chief Secretary des Amt des Ministerpräsidenten, hat die Führung der National Development Agency (NDA) bis zum 1. August beliefert die Regierung eine Pressekonferenz geben. MTI Foto: Laszlo Beliczay

John Lazar sagte, zunächst, um voranzukommen, müssen wir den Fall der Aussetzung der Programme zu lösen, zurück zu schlagen oder den Angriff zu vereinbaren. Es muss erreicht werden, um Milliarden Forint im Jahr 1300 ankommen werden und ist keine Quelle von 500-600 Milliarden Verlust. Er betonte, dass, wenn wir den Verlust der Mittel, die fünf oder 600 Milliarden im Vergleich zu weniger als 100 Milliarden, weit von der Einhaltung der EU-Durchschnitt zu senken. Er fügte hinzu, dass es innerhalb der technischen forrásvesztésen, die nicht gemacht würde bedeuten Verbesserungen bleiben.

Laut dem Staatssekretär für die NDA-Relaunch und Re-Organisation erforderlich. Da 2013 ab diesen Fragen, die Regierung und die grundlegenden Interessen des Landes ausgeschlossen werden sollte, gehen die Programme weiter – sagte er. “Es ist ein politisches Mandat aus der Premierminister am Anfang September erhalten ist ein guter Kompromiss in Brüssel zugunsten von Ungarn erreicht werden” – sagte der NDA Regierung Kommissar zuständig für die Verwaltung. John Lazar glaubt in Brüssel Verhandlungen oder sogar ein langwieriger Rechtsstreit folgt mehreren Jahren. Anfang September wird Präsident Barroso und mehrere Kabinett der Kommissarin statt.

Response to Secretary of State Frage sagte, dass nach 2007 geschaffen, ein rechtliches Umfeld im Büro, die es praktisch unmöglich zu Geld zugreifen gemacht. John Lazar hinzugefügt, einen Vorschlag vorzulegen, spätestens Anfang September an die Regierung zu brechen bürokratische Hürden. Zielvorgaben festlegen, um mit dem NDA im Jahr 2014 arbeiten als Dienstleister für ein Unternehmen, lokale Regierung und NGOs, so die Gewinner der Anwendungen erfüllt.

Die Regierung Kommissar im Jahr 2010 müssten die erforderlichen Änderungen angehalten hätte das Projekt ist im Gange. Neben der diesjährigen Reinigungsaktion des Secretary of State ist verantwortlich für die Umsetzung einer institutionellen Strukturen, die in den nächsten Entwicklungszyklus zu arbeiten, ab 2014 wäre. Er sagte, dass er seine Regierung gebunden war, als Brüssel riskant die Änderungen in Bezug auf Zahlungen zu klassifizieren.

Quelle: hirado.hu

Leave a Reply 446 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: