< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Félmillió magyar nem talál munkát

| Mobile | RSS

Félmillió magyar nem talál munkát

2013. augusztus 21. | hozzászólás | Közélet

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júliusban 497 200 álláskeresőt tartott nyilván Magyarországon. Az állástalanok száma júniushoz képest nem változott, de az előző év azonos hónapjához képest több mint 30 ezerrel csökkent, derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján olvasható legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Júliusban a legtöbb álláskeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tartották nyilván, e két megyében élt az állás nélküliek több mint 21 százaléka. Az álláskeresők kevesebb mint fele, mintegy 225 ezer ember volt jogosult pénzbeli ellátásra: több mint 20 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többség pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Júliusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,5 százalékos értéket mutatott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerint a 15–74 éves munkanélküliek száma 2013 második negyedévében 449 300 volt, amely 10,3 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg.

Az összes álláskereső 13,5 százaléka – csaknem 67 ezer ember – pályakezdő volt; létszámuk az előző hónaphoz képest 10, az előző év azonos időszakához képest pedig 4,8 százalékkal emelkedett. A tartósan – vagyis több mint egy éve – csaknem 164 ezren szerepeltek a nyilvántartásban; ők az álláskeresők harmadát adták, és számuk gyakorlatilag stagnált mind az előző év azonos időszakához, mind pedig az előző hónaphoz képest.

Júliusban a 25 éven aluli korosztályba 82 200 álláskereső tartozott, az 50 éven felüli állástalanok száma pedig 117 900 volt. A fiatalabbak 16,5 százalékot, az 50 év felettiek pedig 23,7 százalékot képviseltek az álláskeresők között. A legnagyobb arányban 25 év alatti álláskereső Tolna megyében, legkisebb arányban a fővárosban található. Az idősebb – 50 év feletti – korosztály jelenléte az álláskeresők között leginkább Budapestre és Fejér megyére jellemző. A foglalkoztatók összesen 48 800 álláshelyet jelentettek be júliusban, amely az előző hónaphoz képest 25, az előző év azonos időszakához képest pedig 28,7 százalékos emelkedést jelent.

forrás:index.hu

Leave a Reply 314 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: