< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Senki nem tudott a gárdaavatásról?(((( Nobody knew about the gárdaavatásról?

| Mobile | RSS

Senki nem tudott a gárdaavatásról?(((( Nobody knew about the gárdaavatásról?

2013. augusztus 22. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Senki nem tudott a gárdaavatásról?

Csakúgy, mint tavaly Dunaföldváron, idén is sikerrel játszották ki a hatóságokat a Jobbik támogatásával a gárdisták – ezúttal azonban sem a hatóságok, sem a gárdisták nem szálltak meg települést. Akasztón a gárda napokban avatott száz új tagja nyugalmát – a szervezet szerint – a “profi szervezés” miatt nem vegzálták a rendőrök, ugyanis ismét magánterületet vettek igénybe, amely a rendőrség szerint is megakadályozta a közbelépést.

A bíróság által betiltott szervezet a Jobbik népszerűségcsökkenése ellenére is működik, pedig a közelmúltban a strasbourg-i emberi jogi bíróság is kimondta: működésük “a rasszista jogrend megerősödését” jelenti Magyarországon.

Nemhogy a rendőrség nem vonult ki, a helyi körzeti megbízott sem volt aznap szolgálatban, amikor hétfőn a Bács-Kiskun megyei Akasztón újabb száz “próbaidős” gárdistát és csendőrt avatott a Jobbik elnökének vezetésével az Új Magyar Gárda Mozgalom. Ráadásul hivatalosan be sem kellett jelenteniük a rendezvényt: azt ugyanis a hírhedt Stadler-stadionban tartották, amely magánterületként nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá. “A közel százfőnyi avatásra váró tűzzel a szemében lépett a Szent Korona másolata elé, hogy fogadalmat tegyen arra, hogy a jövőben gárdistaként és csendőrként védi hazánkat, Magyarországot” – tudósított az eseményről az Új Magyar Gárda honlapja, sikerként kiemelve, hogy idén “a rendkívül profi szervezésnek köszönhetően” nem történt “rendőri vegzálás”, az avatást az ugyancsak százfőnyi jobbikos “csendőrség” biztosította. Az eseményről készült felvételeken az is jól látszik, hogy a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda Mozgalom egyenruhájához feltűnően hasonló öltözetben – árpádsávos sapkában, fekete, oroszlános mellényben – álló újoncok a nézőtér székeire festett “Hajrá Gázszer!” felirat előtt feszítenek. (A Gázszer csapata volt korábban az akasztói stadion állandó játéktere – a szerk.). Az eseményről még annyit tudni, hogy a gárdisták főkapitánya, Mészáros István és helyettese, Ferenczi Henrik mellett Vona Gábor a Jobbik elnöke beszélt, és feladatként azt jelölte meg, hogy a gárdistáknak meg kell akadályozniuk, hogy eltűnjön a magyar nemzet.

Az eseményről nem sokat tudtunk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). A rendőrség kérdéseinkre azt hangsúlyozta, előzetesen nem tudtak a rendezvényről – vagyis azt valóban nem jelentették be -, így szerintük az sem válaszolható meg érdemben, miért nem avatkoztak közbe. Kérdésünkre, hogy a gárdisták honlapján írtak, miszerint a “a profi szervezésnek köszönhetően” nem vegzálta a gárdistákat a rendőrség, jelentheti-e azt, hogy ezek szerint az avatást jogellenesen szervezték, annyit válaszoltak: javasolják, hogy a honlapon lévő cikk szerzőjét keressük fel ezzel kapcsolatban. Egyúttal a Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitánysághoz is fordultuk kérdéseinkkel, ám tőlük szó szerint ugyanazokat a válaszokat kaptuk, mint az ORFK-tól.

“Én is csak utólagosan tudtam meg a helyiektől, egy nappal később, hogy volt ilyen” – árulta el lapunk kérdésünkre a polgármester. Suhajda Antal elmondta: előzetesen sem kért tőle hozzájárulást senki. Annyit hozzátett: Jobbik-tag lakosok számoltak be neki erről, és megerősítette, augusztus 19-én, az avatás napján nem jártak rendőrök a háromezres településen, és a körzeti megbízott sem zavarhatta meg a gárdisták nyugalmát. Suhajda szerint ugyan “nem titok”, hogy a Stadler József vállalkozó nevéhez kötött stadion kinek a tuladjonában áll, de csak annyit árult el, a tulajdonos nem akasztói. Bár tavaly az időközben adócsalás miatt négy év börtönre ítélt Stadler arról nyilatkozott, hogy egy külföldi, jelesül német cég vette meg a felszámolótól, majd visszaadták neki “hasznosításra”, és felkérték, mentse meg a rohadástól a húszonkétezer férőhelyes építményt, ezt a focipálya valódi tulajdonosa később cáfolta. “Cégünk tulajdonosai között nincs külföldi, és nincs benne Stadler József sem” – szögezte le a kecskeméti székhelyű Credit-Holding Kft. ügyvezetője, Balla Gábor a Kecskeméti Hírhatárnak. Kérdésünkre egyébként a polgármester is határozott volt abban, hogy nem külföldi tulajdonosa van a pályának. Balla korábbi közlése szerint Stadler az ő tudtukon kívül kezdett felújításba a területen, amiért végül birtokvédelemmel tiltották meg neki, hogy belépjen a stadion területére.

A hatóságok kudarcáról is emlékezetes tavalyi avatásukat a gárdisták ugyancsak magánterületen, a Tolna megyei Dunaföldváron tartották augusztus 24-én. Csaknem 300, rendőrökből és kommandósokból álló osztag szállta meg, és nyilvánította “műveleti körzetté” a Fejér megyei Csókakőt: azt hitték, a szervezet ott fogja felavatni 130 új gárdistáját. Abból következtettek erre, hogy az egymással kommunikáló szélsőségesek minden elektronikus felületen Csókakő nevét használták Dunaföldvár helyett. Így nem csak a rendőrség, a titkosszolgálatok is alaposan lebőgtek, ennek ellenére a Fejér megyei rendőr-főkapitányság utóbb egyértelmű sikernek nevezte az intézkedéseket. A kivonulást amúgy is azzal indokolták, hogy “bűncselekmény előkészületéről” kaptak információkat. Igaz, a hatóságoknak lett is volna mire figyelniük, mivel másnap, 2012. augusztus 25-én a Hősök téren tartották a Gárda születésnapi rendezvényét, ahol a Magyar Nemzeti Gárda felszólaló vezetője még Vonát is keményen bírálta. A radikálisok és a hatóságok megszokott macska-egér harcában a tavalyi amúgy is forró nyár volt: Devecseren a halálbüntetés visszaállítását követelve tégladarabokat dobáltak romák házaira – mégis, az elsők között egy jobbikos képviselő sérült meg – a rendőrség beavatkozása nélkül, Cegléden pedig ugyan sorfallal akadályozták, hogy komoly konfliktus legyen a radikálisok és a helyi roma lakosok között, de a szélsőségesek már napok óta a településen masíroztak, mire a rendőrség kiérkezett.
“Álláspontunk szerint nem a rendőrségnek kell megítélnie saját tevékenységét” – írta most lapunknak az ORFK arra a kérdésre, hogy elegendőnek, hatékonynak tartják-e a tavaly nyári események után a szélsőségesek elleni fellépéseket. Leszögezták, a rendelkezésre álló törvényes keretek között és törvényes eszközökkel lépnek fel minden, “a tudomására jutott jogsértő cselekmény ellen”.

Vélhetően nem a rendőrségen múlt, hogy a szélsőségeseknek ígért orbáni két pofon csak ígéret maradt. Ezt erősíti, hogy információink szerint egy újabb gárdaformáció, az Árpád Gárda bukkant fel az augusztus 20-i Szent Jobb körmeneten, melynek úgy húszfős osztaga közvetlenül a csendőregyenruhás szélsőségesek mögött menetelt. Pedig másfél hónapja a strasbourgi emberi jogi bíróság megerősítette a Magyar Gárda Egyesületet jogerősen feloszlató, 2009-es magyar bírósági döntést, “drasztikus, de hatékony lépésnek” nevezve azt. A strasbourgi fórum szerint csak így lehetett megakadályozni, hogy a gárdisták felbukkanásával formálódó “lényegében rasszista jogrend” megerősödjön, és úgy ítélték meg: az egyesület feloszlatása volt “az egyetlen hatékony módja annak, hogy a hatóságok megszüntessék a mozgalom által másokra jelentett fenyegetést”.

Antifasiszta tüntetés jövő pénteken

Egy éve történt, hogy a fővárosban a nyílt utcán, az Új Színház új vezetése elleni tüntetés után egy húszfős szélsőjobbos tömeg megtámadta Hanti Vilmost, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták elnökét, akinek eltörték az orrát. “Magyarországon azóta is, folyamatosan fizikai és lelki támadások érnek zsidó, cigány és meleg embereket, miközben szélsőséges személyek következmények nélkül emlékezhetnek – például focimeccseken -, a kegyetlen gettóparancsnokra, aki több ezer ember gázkamrába küldését szervezte” – írták annak a tüntetésnek a szervezői, akik jövő péntekre, augusztus 30-ára a Papp László Sportarénához várják a tiltakozókat. Az este 7 órakor kezdődő eseményhez csatlakozott az MSZP, az MSZP Roma Tagozata, valamint az Antifasiszta Hálózat is, és felszólal többek között Steiner Pál, Kállai Katalin és Balogh Artúr. A tüntetés mottója egyszerűen annyi: “Elég volt!”. “Olyan hazában akarunk élni, ahol nem kérdőjelezik meg senkinek sem a származását, bőre színét, nemi identitását, művészetét, vallását vagy politikai nézetét. Csakis egy sokszínű társadalom képes nagy teljesítményre” – írták a szervezők.

Csatáryt és a romagyilkosokat népszerűsítik

Miután a Raoul Wallenberg Egyesület, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Demokratikus Koalíció (DK) és az MSZP is elítélte és felháborítónak nevezte, hogy a szombati FTC-MTK meccsen a ferencvárosi szurkolók által kifeszített, “In memoriam Csatáry” feliratú transzparenst, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pedig fegyelmi vizsgálatot indított, a Fradi tegnap végül rendkívüli ülést tartott, és elnézést kért a történtek miatt. A meccsen a Magyarországon háborús bűnökkel vádolt – Szlovákiában emiatt előbb halálra, majd életfogytiglanra ítélt – Csatáry László volt kassai gettóparancsnokra emlékeztek a fradisták. A szemtanúk beszámolói szerint a kassai zsidókat korbáccsal ütlegelő, és a “nácivadász” Simon Wiesenthal Központ szerint 15 ezer ember haláltáborba való deportálásában közreműködő, 98 éves férfi nemrég halt meg.

Az eset azért is okozott hatalmas botrányt, mert a feliratot hosszú másodperceken keresztül mutatta a meccsről közvetítő közszolgálati televízió. A történtekre még a hét végén reagált a Facebookon Kubatov Gábor, a Fradi elnöke. “A kérdésben a klub és egyben a saját álláspontom azonos” – írta, hozzátéve: “futballpályán nincs helye a politikai megnyilvánulásnak”. A Fradi elnöksége által jegyzett tegnapi közlemény szerint “több mint gyalázat, hogy ez megtörténhetett”. Előzőleg az Einstand Fradi blog is bejegyzésében emelte fel a hangját az incidens kapcsán, bírálva a provokációt, majd felhívva a figyelmet arra, hogy a klubnak több tehetséges játékosa is a fasiszta terror áldozata lett. A Fradi közleményét aláírta Kubatov Gábor is, akit előzőleg Steiner Pál MSZP-s képviselő arra szólított fel, tegyen végre rendet a klubban, ahol a “Fradi-tábor egy része által árasztott náci gyűlölet” tapasztalható.

A molinót is kifeszítő szurkolói kemény mag – az “ultrák” – azonban aligha bánták meg az esetet. Sőt, kiállt mellettük a szurkolói csoportokat tömörítő Ultras Liberi honlap is. A portálon hosszú – átvett – tudósítás olvasható a hétfői gárdaavatásról, mintegy népszerűsítve a betiltott szervezetet. “Szurkolói Iroda” aláírású közleménye szerint “a szurkolói közösségek nem diszkriminálnak, de őket diszkriminálják, nem gyűlölködnek, de ellenük számtalan esetben gyűlöletkampány folyik.” Ennek ellenére az Ultras Liberi Facebook-oldalán voltak olvashatók olyan bejegyzések a romagyilkosságok első fokú ítélete után, amelyekben a tagok egyértelműen hősnek nevezték az elkövetőket, akik “mertek tenni a szebb jövőért”. “Itt Magyarországon meg gyilkosoknak nevezik azokat akik életük árán is védik a drága magyar hont (…) Szobrot fognak majd kapni.” – szólt az egyik komment.

Korábban a debreceni “ultrák” hívták fel magukra a figyelmet: idén februárban az Ultras Debrecen több tagja egy, a Hallgatói Hálózat (HaHa) által szervezett fórumot szakított félbe a megyeszékhelyen. A szurkolók fenyegetően léptek fel a HaHa-sokkal szemben. Az egyik provokáló Szepesi Miklós Zsolt volt, aki a Fidesz 2010-es pártlistáján is indult. Később ezzel, a Szívtiprók Ultras Debrecen elnevezésű Loki-szurkolói klubbal volt egy találkozója Kósa Lajos polgármesternek, aki eközben “figyelmetlenségből” még tilosban is parkolt: Mercedesével a járdát is elfoglalva a forgalommal szemben állt órákon át olyan helyen, ahol nem is lehetett volna.

szerző:Barna L. Norbert / Népszava

Nobody knew about the gárdaavatásról?

Just like last year Dunaföldvár, this year also successfully played the authorities to provide better support of the Marines – but this time neither the authorities nor the guards not occupied city. Hook the Guard days, hundreds of new members initiated peace – according to the organization – not vegzálták the police because of “professional organization”, as once again involved the use of private land, which prevented access to the public, according to the police.

Organization banned by the court to function despite the loss Jobbik’s popularity, although the recent Court of Human Rights in Strasbourg ruled i: Operation “racist strengthening rule of law” means in Hungary.

It is not the police have taken out was not on duty that day to the local District Attorney, on Monday when the Bacs-Kiskun county Akasztó another hundred “probationary” Guards and gendarmes initiated by driving the president of the New Hungarian Guard, Jobbik Movement. In addition, the official did not have to report the event: it is the same notorious Stadler stadium was that private property may not be subject to the law of association. “A fire waiting to close százfőnyi intervene in the eyes stepped in front of a copy of the Holy Crown to pledge to do that in the future Guardsman and as constable in protecting our homeland, Hungary” – reported the incident to the New Hungarian Guard website a success highlighting that this year, “the very Thanks to professional management “no” vegzálás police, “the initiation of Jobbik also százfőnyi” provided by gendarmes. ” The footage of the event can also be seen that finally disbanded the Hungarian Guard Movement uniform of strikingly similar garb – Árpád-striped hat and black vest lion -! “Go for Gas” of recruits in the auditorium chairs painted stretched before they display. (The team was previously the Assembly Akasztó stadium standing headroom – ed.). The event is also to say that the Guards chief, Stephen Butcher and his assistant, Henry Ferenczi next president Gabor Vona Jobbik spoken, and a task given was that the Guards should prevent and get rid of the Hungarian nation.

We do not know much about the event at the National Police Headquarters reality (NPH). The police pointed questions, they could not advance to the event – that it really has not been announced – so they think it is not answered by the merits of why I did not intervene. We asked the guards website wrote that “thanks to the professional management” is not vegzálta the Guards of the police, to mean that they according to the initiation illegally organized, you responded suggested that the article on the website of the author visit with relationship. At the same time Bacs-Kiskun County Police Headquarters is also turned our questions, but literally gave them the same answers as the National Police from.

“I know only afterwards the locals, a day later, it was such a” – betrayed our question form of the mayor. Suhajda Anthony told him in advance for any contribution from anyone. All I added was: right-member residents reported to him about it, and confirmed on 19 August, the day of the inauguration of the three thousand police officers were not settlements, and the District Attorney did not disturb the tranquility of the Guards. According Suhajda “no secret” that the name of Joseph Stadler contractor with whom the stadium is tuladjonában, but all sold out, the owner is not Akasztó. While last year the Stadler in the meantime due to tax evasion four years in prison was declared to be a foreigner, particularly the German company bought the liquidator, and gave it back to him, “recovery” and was asked to save the rohadástól a twenty-two-seat building, this football field real owner later refuted. “No foreign company among the owners, and Joseph Stadler is not no ‘-‘ said managing director of Kecskemét-based Credit Holding Corporation, Gabor Balla Hírhatárnak of Kecskemét. We asked the mayor anyway it was decided that there is no owner for the track. According to previous reports, Balla Stadler, he unknowingly began the renovation of the outside area, it has finally been banned defense held him to enter into the stadium.

The failure of the authorities memorable inauguration last year of their guards are also on private property in the Tolna county Dunaföldvár held on August 24. Nearly 300 police officers and kommandósokból squad of possessed, and declared “operational zones as” the Fejér county Csókakő: I thought the new organization will inaugurate 130 gárdistáját there. Was concluded from this that the extremists used to communicate with each other every name in place of an electronic interface Csókakő Dunaföldvár. Thus, not only the police, the intelligence services thoroughly lebőgtek, however, the Fejér county police headquarters later dubbed the clear success measures. The exodus is already argued that “crime előkészületéről” received information. True, the authorities have also had time to take care of, because the next day, 2012. August 25 was the Heroes’ Square the Guard’s birthday event, where the Hungarian National Guard out an opposing party leader also criticized hard. The radicals and the authorities usual cat-and-mouse battle of last year it was already hot summer: Devecser the death penalty to restore demanding brick pieces thrown housing of Roma people – yet the first in a Jobbik political damage – without any police intervention, Cegléd the same obstacle sorfallal, to be a serious conflict between the radicals and the local Roma population, but the extremists marched for days in the town, by the time the police kiérkezett.
“Our position is not to judge their activities to the police,” – wrote our paper at the National Police Headquarters to the question to be sufficient to be effective should be questioned after the events of last summer’s action against extremists. He stated that, within the legal framework and the available legal means occur for all, “the learned against unlawful acts.”

Presumably, the police did not last that extremists Orban promised to slap two remained only a promise. This confirms that our information, according to a new team formation, barley Guard showed up in St. Right on 20th August procession, which is húszfős squad marched directly behind the gendarme uniforms extremists. But one and a half months of the Strasbourg Court of Human Rights confirmed the Hungarian Guard Association for a final dissolution in 2009 the Hungarian court decision “drastic but effective step” calling it. The Strasbourg forum that only way to stop the guards emerged, forming “essentially racist law” is strengthened and there was: it was the association’s dissolution “is the only effective way to get the authorities to eliminate others posed by the movement of a threat.”

antifascist demonstrations next Friday

A year ago to the capital in broad daylight, after a demonstration against the New Theatre’s new management húszfős a far-right crowd attacked Khanty William, President of the Hungarian Resistance Fighters and Anti-Fascist, who broke his nose. “Hungary has also steadily physical and psychological attacks reach Jews, Gypsies and gay people, while remember without consequences extremist parties – such as football matches – a cruel gettóparancsnokra who thousands of people organized to send gas chambers” – written in the demonstration of the organizers, who Next Friday, August 30, the price of the Papp László Arena waiting for the protesters. The evening event starting at 7 am joining the Hungarian Socialist Party, MSZP Roma Branch and the Anti-Fascist Network, and spoke among others Paul Steiner, Catherine Kallai and Arthur Balogh. The demonstration motto is simple enough: “Enough is enough”. “We want to live in a house where they do not call anyone on the origin, skin color, gender identity, art, religion, or political views just for a diverse society is capable of high performance.” – Written by the organizers.

Csatáry and promote Roma killers s

After the Raoul Wallenberg Association of Hungarian Jewish Communities Federation (MAZSIHISZ), the Democratic Coalition (DK) and the Socialist Party also condemned and outrageous named to the Saturday FTC-MTK match spanned by the Ferencvaros fans banner “Tribute Csatáry” label , the Hungarian Football Federation (HFF) has launched a disciplinary investigation, the Fradi finally held an emergency meeting yesterday and apologized for what happened. The game indicted for war crimes in Hungary – Slovakia reason before death and sentenced to life imprisonment – L. Csatáry Kassa was gettóparancsnokra remember the fradisták. Eyewitnesses reported that the Košice Jews beaten with whips and a “Nazi hunter” Simon Wiesenthal Center said the 15 deaths of thousands of people involved in the deportation camp, 98-year-old man died recently.

The incident also caused a huge scandal because the label indicated for long seconds of the match intermediary public television. The more happened over the weekend responded to the Facebook Kubatov Gabor, President of the Fradi. “The issue of the club and also the same in my own” – wrote, adding: “football field is no place for political statements.” As quoted by the bureau yesterday’s announcement Fradi “more than a shame that this happened.” Previously the Einstand Fradi blog entry also raised his voice in connection with the incident, criticizing the provocation, and drawing attention to the fact that the club is more talented team fell victim to Nazi terror. Fradi communication signed Kubatov Gabor, who was previously Paul Steiner MSZP representatives called for take out order at the club, where “bestowed by some Fradi camp Nazi hatred” can be observed.

Molina is stretching hard core supporters – the “ultras” – but hardly regret the incident. In fact, we stood by the supporters groups comprising Ultras Liberi website as well. The long portal – received – read the reports on Monday gárdaavatásról about popularizing the banned organization. “Fan Service” signature release, “the fan communities are not discriminated against, but they are discriminated against, not hateful, but in numerous cases against hate campaign going on.” However, the Ultras Liberi’s Facebook page after the entries have been read a first instance judgment of Roma killings in which the members are clearly named after a hero of the perpetrators who “dared to make a better future.” “In Hungary, the murderers, those who are called to protect the precious Hungarian homeland (…) they will get a statue at the cost of their lives.” – Said one comment.

Earlier in Debrecen “ultras” called attention to themselves: In February this year, several members of the Ultras Debrecen, one organized by the Students’ Network (Haha) Forum interrupted the county seat. A menacing crowd came up against a much-Haha. Nicholas was one of the most provocative Spis Zsolt, who started the Fidesz party list in 2010 as well. Later, with the so called ‘Heartbreakers Ultras Debrecen Loki fan club had a meeting Lajos Kosa mayor, who while “inadvertently” is trespassing is parked Mercedes II of the sidewalk is busy compared to the turnover stood for hours in a place where it could not be.

Author: L. Brown Norbert / The People’s Voice

Leave a Reply 269 megnézve, 1 alkalommal mai nap |